Friesland: in de voetsporen van Hielke en Sietse

Geschreven op 15 november 2020
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Ingeborg
Ingeborg Hendriks
De Kameleon Tour

Wie zijn dat ook alweer, Hielke en Sietse? Niet bij iedereen zal het lampje direct gaan branden, maar al jaren groeien kinderen op met de avonturen van de tweeling uit Lenten in de boeken van De Kameleon. Het boek, de Schippers van de Kameleon uit 1949 is in 2013 zelfs verfilmd en in 2018 hebben de kleine avonturiers ook nog een eigen TV serie gehad.

Terherne: het “dorp” van De Kameleon

De Kameleon

Tijdens onze (mini)vakanties vinden wij het altijd leuk om op zoek te gaan naar een stuk historie van het gebied waar we op dat moment zijn. In dit geval sprak het voor zich dat we op zoek gingen naar het dorp Lenten. Wat blijkt, dat bestaat niet echt, maar van Terherne hebben ze een waardig Kameleon-dorp gemaakt. Een mooie bestemming aan het Sneekermeer met diverse vakantieparken. Het kleine dorp heeft vele leuke restaurants zoals ’t Schippershuis, Eetcafé ’t Far en De Gouden Leeuw, een ijssalon en een buurtsuper.

Vanaf het dorp vertrekt ‘De Kameleon’ regelmatig naar het Avontureneiland, waar de kinderen heerlijk kunnen ravotten. Maar ook in het dorp Terherne vind je veel terug van De Kameleon. Het nagebouwde dorp Lenten, de Kameleonboerderij en zelfs Smederij Klinkhamer vind je er. Net even buiten het dorp zit restaurant het Meer van Lenten. Helaas door de coronamaatregelen, konden we daar op dit moment geen bezoekje aan brengen.

Nog meer iconische Kameleon plaatsen

Woudagemaal

Maar, als liefhebbers van de Kameleon, zijn we ook nog buiten het dorp op zoek gegaan naar herkenbare plaatsen. Zo zijn we in Lemmer bij het Unesco Erfgoed Woudagemaal geweest, waar Hielke en Sietse het gebouw gered hebben van de explosieven. Dit 100 jaar oude gemaal straalt historie uit en heeft tot vandaag nog een belangrijke functie voor de Friese wateren. Tijdens dit bezoek leer je alles over de werking en de imposante stoomgemaal is voor jong en oud indrukwekkend.

Een goede afsluiter

Friesland

We hebben ons Friese rondje afgesloten met een bezoek aan Sneek. Een mooie stad, met alle bekende winkels, maar ook leuke boetiekjes zoals Jensen, Fiftysix en ZoKids  en interieur winkels zoals het Ideetje. Natuurlijk konden we niet vertrekken zonder kakelvers suikerbrood, bij de beste bakker van Sneek (vanuit de ‘locals’ geadviseerd): Bakkerij De Haan.

Ben je op zoek naar meer inspiratie, leuke tips en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief