Het spookt in Skaill House!

Geschreven op 29 juli 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Skaill House - PunkToad via flickr CC BY 2.0

Skaill House is een historisch landhuis dat te vinden is op de Schotse Orkney Eilanden. De wind raast 365 dagen, 24 uur per dag rond dit afgelegen huis dat vlakbij een prehistorisch dorp ligt. En het spookt er ook nog.

De geschiedenis van Skaill House

Het land waarop later Skaill House gebouwd werd was van Robert Steward, Graaf van Orkney. Zijn beruchte zoon, Patrick Steward, werd in 1615 ter dood veroordeeld en het land werd geschonken aan bisschop George Graham. Hij bouwde een simpel huis op de grond in 1620. De naam “Skaill” komt van het Noorse woord “Hal”. Invloeden van de Noorse taal vind je overal op het eiland omdat de Vikingen hier vroeger gewoond hebben. Maar dat zijn niet de eerste bewoners geweest.

Bijzondere vondst

Skara Brae Skaill House - Reading Tom via flickr CC BY 2.0
Skara Brae Skaill House – Reading Tom via flickr CC BY 2.0

In 1850 stormde het harder dan ooit op het eiland en die storm zorgde voor een bijzondere vondst. William Graham Watt, de eigenaar van Skaill House, deed de enorme ontdekking. De storm had namelijk een volledig prehistorisch dorp onthuld. Deze nederzetting is zelfs nog ouder dan de Stonehenge en de Egyptische piramiden en was volledig intact. De vondst werd Skara Brae genoemd en heeft ook wel de bijnaam “Het Pompeii van Schotland”. Je kan deze bijzondere nederzetting bezoeken.

Een griezelige vondst

Maar dat is niet het enige dat werd ontdekt op het terrein van het huis. Toen de twaalfde en huidige eigenaar het huis wilde renoveren, stuitte hij op botten onder de vloer van zijn huis. Toen hij over de eerste schok heen was en verder ging graven vond hij, burgemeester Malcolm Macrea, nog eens 15 skeletten. Uit onderzoek bleek dat dat gedeelte van de woning bovenop een eeuwenoude begraafplaats was gebouwd. De begraafplaats was nog van voor de Viking-tijd. En dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden.

Laten liggen

Skaill House room - Mike Pennington via geograph.org.uk CC BY SA 2.0
Mike Pennington via geograph.org.uk CC BY SA 2.0

Malcolm Macrae besloot de skeletten te laten liggen en ze met rust te laten. Ze liggen er dus nog altijd. Maar de geesten in Skaill House dateren van latere tijden. Toen Malcolm en zijn hond alleen in Skaill House waren, hoorden ze iemand met zware tred voorbij de slaapkamerdeur lopen. De hond van Malcolm begon te piepen en verstopte zich trillend onder het bed. Malcolm zelf verzamelde al zijn moed en trok de deur open, maar toen hij in de gang keek, was er niemand te zien. Later sprak hij een familielid die zei dat het de geest van Ubby was geweest die voorbij was gelopen.

Deze kluizenaar woonde in een afgesloten gedeelte van Skaill House en wilde een mini-eiland bouwen in Skaill Loch, het meer vlakbij het huis. Hij deed dat door stenen met zijn boot naar een bepaalde plek in het meer te brengen en ze daar in het water te laten vallen. Er had zich al een klein eiland gevormd toen het noodlot toesloeg. Ubby’s boot kapseisde en Ubby verdronk in het meer. Zijn geest loopt dus nog door het huis. Een gast van Skaill House en diens hond hadden zo’n zelfde aanvaring met Ubby. Ook nu was de hond doodsbang geweest. Ubby was blijkbaar geen hondenliefhebber.

De geest van het Grote Huis

Het Grote Huis, het originele woonhuis van Skaill House, heeft een eigen geest. Deze lange man met dunner wordend haar wordt regelmatig gezien. Hij ziet er zo echt uit dat bezoekers en staf hem vaak voor levend aanzien. Een vrouw stelde hem zelfs vragen over het huis omdat ze dacht dat hij er werkzaam was. Later kwam ze erachter dat er die dag geen mannelijke gidsen aan het werk waren.

Het spookt in de slaapkamer!

Skaill House Bishop's Bedroom - Greg Bandur via flickr CC BY NC 2.0 (2)
Greg Bandur via flickr CC BY NC 2.0 (2)

Een andere gast die een nachtje verbleef in Skaill House had een andere ervaring. Toen hij alleen in zijn kamer was en bijna in slaap viel, voelde hij duidelijk dat er nog iemand was. Tot zijn schrik zag hij een figuur op de rand van zijn bed zitten! Hij sprong angstig op en de geest verdween. Er was verder niemand in het huis aanwezig die nacht. In diezelfde kamer werd door de schoonmakers die bezig waren in de tuin een vrouw gezien voor het raam. Zij dachten dat het een van de gasten was die er had geslapen, dus besteedden ze er verder niet veel aandacht aan. Later hoorden ze dat er die nacht helemaal geen gasten waren geweest. Er had dus niemand in het huis moeten zijn op dat tijdstip.

Andere spookachtige gebeurtenissen

In het huis zijn vaak geluiden te horen die niet altijd kunnen worden verklaard. Deuren gaan uit zichzelf open en dicht en mensen ruiken dingen die er niet kunnen zijn zoals de geur van een sigaar. Roken in Skaill House is namelijk niet toegestaan. De geesten in Skaill House zijn vriendelijk en willen niemand kwaad doen. Maar ze zijn er wel. Als je toevallig een keer op Orkney Eiland bent, bezoek dan zeker Skara Brae. Bij je kaartje zit ook meteen toegang tot Skaill House. Durf jij het aan om naar binnen te gaan?

Hoofdfoto: PunkToad via flickr CC BY 2.0

Wil je meer lezen over spookhuizen in het buitenland en in Nederland? Lees dan onze blogs!