Houd je lijf gezond met collageen dit najaar

Geschreven op 3 november 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Gezond in het najaar

partnercontent

Nu het najaar haar intrede weer heeft gemaakt, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Want we krijgen minder vitamine D van de zon, zitten meer binnen en komen meer in aanraking met virussen. Een van de belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft is collageen. In dit blog lees je wat collageen is, en hoe het ervoor zorgt dat je lichaam sterk en vitaal blijft.

Wat is gehydrolyseerd collageen en hoe werkt het?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Maar door de groeiende populariteit van collageen poeders kun je je afvragen of je meer van dit eiwit nodig hebt dan je lichaam zelf kan aanmaken. Zoals bij elk supplement is het belangrijk om een paar vragen te stellen voordat je je portemonnee opent en je gezondheid op het spel zet.

Collageen

Allereerst: wát is collageen eigenlijk?

Collageen is een structureel eiwit. Een belangrijk onderdeel van je bindweefsel, dat je huid, botten, spieren, ligamenten en meer bij elkaar houdt. Het vezelachtige ontwerp van collageen helpt deze belangrijke structuren niet alleen om sterk te zijn, maar ook om rek te weerstaan. Daarom zijn botten hard maar kunnen ze wel tegen een stootje en is de huid elastisch maar toch stevig.

Net als alle eiwitten maakt het lichaam collageen door moleculen, aminozuren genaamd, aan elkaar te rijgen. Sommige van deze aminozuren worden door het lichaam zelf gemaakt. Andere komen uit de eiwitrijke voeding. Vooral collageen heeft ook vitamine C nodig om de vezels aan elkaar te binden.

Helaas neemt de productie van collageen op natuurlijke wijze af naarmate je ouder wordt, wat bijdraagt aan de tekenen van veroudering die velen van ons proberen te voorkomen, zoals rimpels. Leeftijd is trouwens niet het enige dat de collageenproductie beïnvloedt. Maar daarover later meer.

Wat is collageen dat is gehydrolyseerd?

De eerste versies van collageen supplementen waren gewoon crèmes met collageen, op de markt gebracht om verloren collageen te vervangen en huidveroudering tegen te gaan. Maar gezien de grootte van collageen (het is een vrij groot molecuul) hadden experts kritiek op deze producten. Zo’n groot molecuul zou waarschijnlijk niet in de huid worden opgenomen of diep in de huidlagen doordringen waar het nodig is.

De huidige collageensupplementen omzeilen dit probleem door collageen te hydrolyseren in collageen peptiden, veel kleinere reeksen van de aminozuren waaruit collageen bestaat. Deze kortere ketens worden beter opgenomen en kunnen worden verwerkt tot collageen poeders of verpakt in pillen om oraal in te nemen.

Gehydrolyseerd collageen of collageen peptiden zijn dus synoniemen van elkaar. Fabrikanten van collageen peptiden willen je doen geloven dat deze supplementen van alles verbeteren, van rimpels en gewrichtspijn tot darmgezondheid en humeur. En de beroemdheden die deze producten promoten hebben een vlekkeloze huid, haar, lichaam en glimlach om het te verkopen.

Collageen

Werkt gehydrolyseerd collageen?

De twee meest genoemde voordelen van collageenpeptiden zijn een gezondere huid en minder gewrichtspijn. Maar er wordt ook beweerd dat deze supplementen de spijsvertering en de gezondheid van het hart ondersteunen, botverlies voorkomen en de spiermassa vergroten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat gehydrolyseerd collageen door het maag-darmkanaal worden opgenomen. Ze hebben ook aangetoond dat de aminozuurspiegels daardoor toenemen, wat aangeeft dat de peptiden inderdaad worden afgebroken en toegevoegd aan de beschikbare aminozuurpool.

Maar alles daarbuiten is nog erg onduidelijk, inclusief de vraag of het lichaam deze aminozuren wel gebruikt om collageen aan te maken, in plaats van andere benodigde eiwitten. Bovendien zijn deze onderzoeken vaak erg klein (sommige maar acht mensen) of gefinancierd door – je raadt het al – de bedrijven die collageensupplementen maken.

Tot slot, omdat vitamine C nodig is voor de collageensynthese, moet je er zeker van zijn dat je voldoende binnenkrijgt via je voeding om collageensupplementen een kans op voordeel te geven. Daarom bevatten sommige producten vitamine C. Waar het op neerkomt bij collageensupplementen is dat er nog steeds meer vragen zijn dan antwoorden. Er is aanvullend onderzoek nodig om te bewijzen of de geclaimde voordelen echt zijn.

Zijn collageen supplementen veilig?

Het is onduidelijk of collageen peptiden echt helpen, maar onderzoeken tonen aan dat het innemen ervan meestal geen kwaad kan. Toch is het altijd belangrijk om je arts te raadplegen voordat je een nieuw supplement neemt. Tot slot, blijf uit de buurt van collageensupplementen die iets anders bevatten dan gehydrolyseerd collageen, vooral als ze toegevoegde suiker bevatten, een additief dat geen voedingswaarde biedt en je gezondheid kan schaden als het na verloop van tijd te veel wordt geconsumeerd.

Collageen

Zijn er ook natuurlijke collageen boosters?

De beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om voldoende collageen aan te maken, is een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, die kunnen toenemen naarmate je ouder wordt.

Dit eiwit wordt afgebroken tot aminozuren, die vervolgens gebruikt kunnen worden om collageen aan te maken dat je lichaam nodig heeft – geen supplementen nodig. Een uitgebalanceerd dieet zorgt er ook voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, een vereiste bron tijdens de collageenproductie.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat de toenemende leeftijd niet het enige is dat bijdraagt aan afnemende collageenniveaus. Voordat de leeftijd je inhaalt, kunnen bepaalde te voorkomen leefgewoonten ervoor zorgen dat je collageenniveaus dalen, zoals:

    • Overmatige blootstelling aan de zon
    • Overmatig alcoholgebruik
    • Roken
    • Onvoldoende slaap
    • Gebrek aan lichaamsbeweging

Als je gezond eet, de ongezonde gewoonten hierboven vermijdt en je nog steeds zorgen maakt over je collageenniveaus, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je helpen begrijpen of gewrichtspijn of andere problemen het gevolg kunnen zijn van een laag collageengehalte en wat je vervolgens moet doen.


Credits foto’s: Canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox