Lekkere wijn voor in het voorjaar

Geschreven op 14 februari 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Silvia
Silvia
wijn voor in het voorjaar

De dagen worden langer! Het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Lente! Kies jij nu ook een andere soort wijn? Ik wel! In de lente en zomer ga ik toch eerder voor een frisse witte wijn in plaats van een stevige rode. Maar wil je eens wat anders dan een friszure sauvignon blanc in de tuin of op het terras? Ik geef je hierbij mijn top 5 voorjaarswijnen die net even anders zijn. En met de beste (lente)gerechten voor erbij. Dus vraag de volgende keer op een terras eens naar de wijnkaart en kijk of ze er op staan! Of haal ze lekker zelf in huis om van te genieten!

Vinho verde met salades of schelp- en schaaldieren

Een heerlijk frisse wijn met een verrassend klein bubbeltje is een vinho verde uit Noord Portugal.  De wijn is niet groen zoals de naam doet vermoeden maar wordt groene wijn genoemd omdat je hem het beste jong kunt drinken.

Ze passen door hun lichte smaak erg goed bij lichte zomerse salades. Maar ook met schelp- en schaaldieren zoals oesters, kreeft en garnalen gaat deze wijn goed samen.

Pinot blanc of pinot gris bij de paasbrunch

Als je aan het voorjaar denkt dan hoort daar ook de paasbrunch bij. En laten eieren nou net lastig te combineren zijn met wijn. Eieren hebben namelijk een heel laag zuurgehalte. De meeste witte wijnen hebben juist hogere zuren. De wijn smaakt dan extra zuur na een hapje ei. Waar voor kies je dan bij de paasbrunch? Kies in ieder geval een wijn met zachte zuren en net geen zoetje. Bijvoorbeeld een pinot blanc of een pinot gris uit de Elzas. Heerlijk bij quiche, gevulde eieren of een eiersalade.

Rosé met asperges

Een rosé is eigenlijk een rode wijn waarvan de schillen heel kort mee vergisten zodat ze wat kleur afgeven maar ook wat stevigheid. Heerlijk fris en een echt mooi-weer-drankje. Mijn favoriet is een droge rosé uit de Provence met naast wat hinten van framboos en aardbei ook juist kruidigheid en bitterheid door de lichte tannines.

En wist je dat deze rosé ook prima samengaat met de typische lentegroente asperges? De lichte bitterheid van de asperges combineert goed met de tannines in deze rosé.

Pinot noir bij de BBQ

Gekoelde rode wijnen winnen ook steeds meer aan populariteit, zeker als het weer warmer wordt. Een gekoelde rode wijn die ik steeds meer ben gaan waarderen is een pinot noir. Naast een pinot noir kan je een cabernet franc of gamay ook prima gekoeld drinken. Halfuurtje in de koelkast en hij is voldoende gekoeld tussen de 14 en 16 graden. En deze gekoelde rode wijnen passen perfect bij de BBQ, bij gegrilde groenten, gegrilde tonijn of een heerlijke paella.

Bubbels: de all time favorite

Er is wat mij betreft maar één wijn die (bijna) overal mee samengaat en zowel in de zomer als in de winter prima smaakt. En dat is Champagne. De beste combinatie is natuurlijk Champagne met oesters. Maar ook wat vettere vissen zoals zalm gaan goed samen met Champagne doordat de bubbels je mond verfrissen en het vettige van de vis afbreken. En wist je dat Champagne de smaak versterkt van truffel en paddenstoelen?

En dat andersom paddenstoelen en truffel de smaak van de champagne versterken. Heerlijk dus om een keer een risotto te maken met paddenstoelen of een pasta met pecorino en truffel. Maar ook bij een nagerecht past een Champagne perfect mits het nagerecht niet te zoet is. En vind je een Champagne te duur? Neem dan een Cava; op dezelfde manier gemaakt als Champagne maar wel een stuk goedkoper.

Geniet van de Lente!

Groetjes,

Silvia van Vasco Wijn 

Deze blog is tot stand gekomen met een van onze gastblogsters. 


Foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox