Ontdek het Rotterdam van de inwoners met een fietstour Rotterdam

Geschreven op 16 oktober 2018
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Fietstour Rotterdam

Ik hou ervan om een voor mij bekende stad op een hele andere manier te bekijken. Dat vertelde ik ook al in mijn laatste blog over Rotterdam. Toen bekeek ik deze stad aan de Maas vanaf het water met de Splashtours.

Onlangs heb ik nog een tour in Rotterdam gedaan, maar dan een minder bekende. Ik ben met de fiets op pad geweest tijdens een fietstour Rotterdam met Arianne van Inside Rotterdam.

Inside Rotterdam Fiets- en Wandeltours

Inside Rotterdam verzorgd verschillende fiets- en wandeltours door Rotterdam. Wij hebben deze keer gekozen voor de Wilde Westen Fietstour Rotterdam. Met deze tour word je met de fiets rondgeleid door Rotterdam West. Een stuk van Rotterdam dat vol zit met kleuren, contrasten en initiatieven. In plaats van ons rond te leiden langs de toeristische hotspot van Rotterdam, nam Arianne ons op onze NS-fietsen mee naar het Rotterdam van de bewoners.

Justus van Effenblok Rotterdam

Op de fiets door Rotterdam West

Zo bracht ze ons naar het Middellandplein. Hier maakten we kennis met de Turkse bakker Kaya Pastinesi waar we heerlijke traditionele en hippe varianten baklava mochten proeven. Op het plein zelf vertelde ze ons over de bevolkingssamenstelling in deze wijk. Hoe de multiculturele bewoners de handen ineen hebben geslagen toen bleek dat bepaalde wijken op de nominatielijst stonden voor de sloop. Ze legde ons ook uit hoe de straatsamenstelling van A, B en C straten er voor zorgen dat de verschillende rangen en standen van de wijk hier al van oudsher samenleven.

We volgden Arianne naar het Justus van Effenblok. Een architectonisch wooncomplex en ze vertelde over de historie van dit gebouw. Zoals hoe ze hier de eerste luchtstraten kregen. En over hoe de bewoners samenleefden op het centrale hof, waar ook alle voordeuren op uit komen. En hoe de woningen een metamorfose hebben doorlopen om aan de huidige woonwensen te kunnen voldoen. Met zulke verhalen krijg je zeker een goed gevoel hoe de Rotterdammer zijn leven vroeger leefde en hoe hij nu in het leven staat.

Iedereen kan een Rotterdammer worden

Wat Arianne zelf zo mooi aan Rotterdam vindt, is dat volgens haar iedereen een Rotterdammer kan worden. Waar je oorspronkelijk ook vandaan komt, zodra jij je in Rotterdam settelt en je schouders ergens onder zet, hoor je er al snel bij.

De fietstour ging verder naar het industrieterrein bij Schiedam. Daar brachten we nog een bezoekje aan een Rotterdamse ondernemer. Vervolgens hebben wij onze weg al fietsend voortgezet richting Rotterdam Centraal om onze OV-fietsen weer netjes in te leveren.

Lokale Rotterdamse ondernemer

Leer het Rotterdam van de inwoners kennen

Door deze fietstour ben ik Rotterdam zeker weer op een nieuwe manier gaan bekijken én heb ik een inkijkje gehad in het leven van de Rotterdammer. Zijn werklust en karakter. Hoe hij samenleeft en opkomt voor zijn directe omgeving. En hoe een samensmelting van nationaliteiten elkaar kunnen uitdagen maar er ook juist voor elkaar zijn als het er op aankomt.

Beste Arianne, helaas heb ik het laatste stuk van de tour niet bij kunnen wonen. Bedankt voor jouw verhalen en de achtergronden die je ons hebt meegegeven over het kleurrijke Rotterdam West.