OpstapmetLisa ging op Westland Safari!

Geschreven op 31 mei 2023
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Westland Safari

Soms worden we als OpstapmetLisa gevraagd om leuke uitjes uit te proberen. Zo mochten we op 27 mei op Westland Safari! Wat dat is? Nou, dat is een uniek kijkje in de Westlandse kassen in een echte safari bus. Alleen zonder muggenspray, want die heb je hiervoor niet nodig ;-).

Trots op het Westland

De Westland Safari is bedacht door Dr. Green, de grootste kweker van Aloë vera in Europa. Zij vonden dat het Westland wel eens wat meer onder de aandacht mocht komen. Zeker omdat het glastuinbouwgebied enorm belangrijk is voor de export van groenten, fruit en bloemen naar de rest van de wereld. Daar mogen ze best trots op zijn! Door de eeuwen heen is de glastuinbouw ook enorm geïnnoveerd. Zo gebeurt steeds minder met de hand en steeds meer met de computer, maar wordt de tuinbouw ook steeds duurzamer. Daarnaast komen er heel mooie producten uit het Westland. OpstapmetLisa is zowat naast het Westland gevestigd, maar eigenlijk wisten wij maar weinig van de glastuinbouw. De Westland Safari was dus een uitgelezen kans om meer over het gebied te weten te komen!

Westland Safari

Op Westland Safari!

Om 9:00 uur werden we verwacht bij The Vinyard in Monster waar we welkom werden geheten met koffie, thee en wat lekkers. The Vinyard was vroeger een themapark rondom de Westlandse wijndruif. Het werd bijna geheel gerund door vrijwilligers. Helaas was het op een gegeven moment niet meer haalbaar en ging het bedrijf failliet. Nu is er een gezellig restaurant gemaakt op deze plek en kan je nog altijd rondleidingen krijgen en meer leren over de Westlandse wijndruif. Erg leuk en zeker de moeite waard. Het gezelschap was behoorlijk gemêleerd, jong en oud deed mee aan de Westland Safari. Het merendeel van de geïnteresseerden kwam zelf uit het Westland of had er vroeger gewoond. Maar in eerdere safari’s gingen er zelfs mensen uit Limburg mee! Om 9:15 uur was het tijd om de bus in te gaan.

Westland Safari

Net een echte safari

Onze bus was omgebouwd tot safaribus met van die doeken die je omhoog kan doen en naar beneden voor wanneer het weer een beetje minder is. De bus zat helemaal vol! Er ging een gids mee die onderweg van alles vertelde over het Westland. Zo vertelde zij onder andere over alle innovatieve uitvindingen die het Westland rijk is. Zo zijn er wegen waarin warmte wordt opgeslagen zodat ze in de winter niet kunnen bevriezen, zijn er allerlei manieren om energie op te wekken en ook in de kassen zijn de innovaties niet van de lucht. Sommige Westlandse bedrijven lopen voorop als het gaat om innovaties, zoals Koppert Cress, waar ze kleine smaakvolle gewassen kweken die zelfs in sterrenkeukens gebruikt worden.

Westland Safari

Dr. Green, de Aloë vera kweker van het Westland

Onze eerste stop was Dr. Green. Hier wordt Aloë vera gekweekt, waar de groep in tweeën werd gedeeld. Een groep ging met eigenaar Freek mee voor een rondleiding in de kassen en de andere groep ging Aloë vera gel maken. De Aloë vera is namelijk een geneeskrachtige plant. Door van de bladeren gel te maken kan je deze gebruiken als body lotion. De gel is goed tegen zonnebrand, eczeem, schaafwonden, littekens zoals striae, kan perfect gebruikt worden tegen luieruitslag en is een heerlijk haarmasker. Zeker als je het mengt met kokosolie en jojoba olie. Het maken van de gel is heel eenvoudig. Je snijdt een blad van een Aloë vera plant, snijdt hem open en met een lepel haal je de doorzichtige gel eruit. Dit doe je in een blender. De witte substantie die ontstaat is meteen te gebruiken. Het voelt misschien een beetje gek aan, maar het trekt razendsnel in. In de koelkast is de gel enkele dagen te bewaren, maar je kan het ook invriezen in een ijsblokjesvorm.

Westland Safari

Innovaties in de kas

De Aloë vera kwekerij zelf is ook heel interessant. Zo werd er verteld hoe stekjes van de plant opgekweekt worden en hoe de temperatuur in de kas geregeld wordt. Freek vertelde ons ook hoe ze met ongedierte omgaan. Zo worden er veel minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt dan vroeger. Tegenwoordig worden biologische middelen ingezet zoals andere insecten die de schadelijke insecten opeten. Beter voor de plant, beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor de mens. Omdat de kas in bedrijf is, dus ook tijdens de Westland Safari, is het extra leuk. Er worden ook kinderfeestjes gehouden. Zo leren de kinderen slijm maken met Aloë vera gel. Superleuk! Als kleurstof wordt spinazie- en bietenpoeder gebruikt.

Westland Safari

Groenten en fruit onderweg

De rondleiding duurde in totaal een uur. Toen was het hoogste tijd om het Westland weer verder per bus te verkennen. Onderweg vertelde de gids weer van alles over het Westland en ook liet zij ons zien waar je allemaal lekkere en superverse Westlandse producten kan kopen. Perfect voor een uitje in het weekend. Lekker op de fiets rondrijden door het Westland en onderweg voor een leuke prijs de mooiste en meest verse groenten, fruit en bloemen kopen. Sommige bedrijven hebben een stalletje, weer anderen een automaat en bij sommige bedrijven kan je in de kas zelf terecht. Je moet even weten waar je moet zoeken, maar op deze website alvast wat tips.

Westland Safari

Tomatenkwekerij De Bakker

Onze tweede stop was bij Tomatenkwekerij De Bakker in Kwintsheul. Zij zijn onder andere bekend van Bakkie Fietsen, een superleuk uitje met familie, vrienden of met je werk. Je fietst dan langs verschillende locaties in het Westland met een houten bakkie voorop die dan aan het einde van de rit helemaal gevuld is met heerlijke streekproducten. We kregen ook hier een rondleiding door de kas. In de kas vliegen meer dan 7000 hommels (zij noemen ze “werknemertjes”) rond die de tomatenbloesems bestuiven. De hommels kwamen even gedag zeggen, dus dat was voor sommige mensen best even spannend. Echt interessant ook hoe zij, naast de hommels, gebruik maken van de andere insecten om ongedierte te bestrijden en het werk gemakkelijker te maken. En ook weer zonder gebruik te maken van chemicaliën.

Westland Safari

Ga ook op Westland Safari

Na afloop kregen we ook een tas vol Westlandse producten inclusief een stekje van een Aloë vera plant. We gaan ons best doen om die op te kweken! Wil je zelf ook op Westland Safari? De hele zomer- en herfstvakantie kan je op woensdagochtend mee met de bus. Reserveer je plekje via deze website. Ben je zelf nu ook geïnspireerd en zou je zelf een moestuin willen beginnen op een stukje grond in het Westland? Dan kan bij Ons Kastuintje in Kwintsheul.

Westland Safari


Foto’s: OpstapmetLisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox