Opwarmen met stamppot

Geschreven op 16 december 2022
Leestijd 11 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
stamppot

Stamppot is echt winter comfortfood als je het ons vraagt. Wat is er lekkerder dan aan het einde van een lange, koude (en donkere) dag opwarmen met een stevige maaltijd. Het leuke is, dat je met stamppot eindeloos kan variëren. Voor dit blog hebben we ons laten inspireren door blogs van bekende foodbloggers en we geven daar onze eigen draai aan. Eet smakelijk alvast!

Spruitjes stamppot van Leuke Recepten

Niet iedereen is fan van spruitjes. Vaak smaken de grote spruiten naar aarde. Neem daarom liever kleine spruitjes. Die zijn wat minder bitter en prima te verwerken in een lekkere stamppot. Zoals deze van leukerecepten.nl. De bereidingstijd is ongeveer 30 minuten.

Wat heb je nodig voor 3 personen?

  • 500 gram spruitjes
  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 1 scheut melk
  • 1 klont boter
  • Walnoten (ongeveer twee handjes)
  • 2 appels
  • 100 gram spekjes (als je vegetarisch bent kan je kiezen voor de vega variant)
  • 1 snufje tijm
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 100 gram geitenkaas (ben je geen fan van geitenkaas? Gebruik dan geraspte oude kaas)
  • Zout en peper.

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Kook de spruiten in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Schil en snijd alvast de appels in blokjes.
  • Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes licht krokant.
  • Voeg de appelblokjes en tijm toe aan de spekreepjes en bak kort mee.
  • Giet de aardappelen en spruiten af en doe ze in één pan terug. Stamp ze fijn met een stamper.
  • Voeg het scheutje melk en de boter toe. Voeg ook het snufje nootmuskaat toe.
  • Schep het appel-spekmengsel met de geiten (of oude) kaas door de stamppot en maak op smaak met zout en peper.
  • Voeg als laatste de walnoten toe. Bewaar eventueel nog wat noten en kaas om over het gerecht heen te strooien wanneer je het opdient.

stamppot

Witlofstamppot met spekjes en oude kaas van Brenda Kookt

Als kind gruwelde ik van witlof. Zeker op de manier waarop het bij ons thuis werd klaargemaakt. De lof werd gekookt en in een papje van maizena op je bord gelegd. Brrrr. Witlof met ham en kaas uit de oven was al een hele verbetering en deze variant van Brendakookt.nl is ook erg lekker! De bereidingstijd 20 minuten

Wat heb je nodig voor 3 personen?

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 3 stronken witlof (of 2 grote stronken)
  • 1 winter wortel
  • halve eetlepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 30 gram roomboter
  • 100 gram (vega)spekjes
  • 2 stengels bos ui
  • 50 gram oude geraspte kaas
  • scheutje olijfolie om te bakken
  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Schraap de wortel, snijd het in blokjes en kook deze in een laagje water in 10 minuten gaar.
  • Snijd de witlof in kwarten, verwijder de bittere kern en snijd de witlof grof. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan of wok en bak de witlof hierin aan. Breng op smaak met peper, zout en tijm.
  • Bak de spekjes in een andere koekenpan (zonder boter of olie) aan.
  • Snijd de bos ui in ringen.
  • Giet de gekookte aardappelen af en vang het kookvocht op in een kommetje. Stamp de aardappelen fijn, voeg boter, mosterd, geraspte kaas en peper en zout toe.
  • Voeg een beetje van het kookvocht toe (ongeveer een half glas) en roer dit door de puree. (bepaal of de puree smeuïg genoeg is, of dat je nog een beetje extra van het kookvocht moet toevoegen).
  • Roer de gebakken witlof, blokjes wortel, ringen lente ui en gebakken spekjes door de puree. Eet smakelijk!

Hutspot van Lekker en Simpel

Na een gure dag is er niets lekkerder dan een echte Oudhollandse hutspot met peen en uien. Heel makkelijk en lekker met een stukje (vegetarische) rookworst of een balletje gehakt. Gewoon een traditioneel receptje tussendoor van Lekkerensimpel.com. Het recept bereiden duurt ongeveer 30 minuten.

Wat heb je nodig voor 3 personen? 

  • 750 gram kruimige aardappels
  • 750 gram wortels of winterpeen
  • 1 grote ui
  • 25 gram roomboter
  • 50 ml melk
  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappels en snijd de aardappels in ongeveer evengrote stukken.
  • Snijd de ui in halve ringen.
  • Schil de winterpenen en snijd in kleinere stukken.
  • Doe de aardappels in de pan, dan de wortels en dan de ui.
  • Vul de pan met water en kook het geheel circa 20 tot 25 minuten met een snufje zout.
  • Giet het water af en stamp de hutspot met een aardappelstamper. Er mogen best nog wat stukjes inzitten.
  • Roer de boter en de melk door de hutspot en breng het geheel verder op smaak met zout en peper. Serveer bijvoorbeeld met een rookworst of (vegetarische) balletjes.

Tips van Lekker en Simpel

  • Tip 1: Vervang de ui eens door een fijngesneden prei en voeg ook eens wat kruiden toe aan de hutspot, zoals wat peterselie.
  • Tip 2: Bak de ui in een pan met een beetje boter of olie in plaats van de ui mee te koken.

stamppot

Hete bliksem met appel van BettysKitchen

Hete bliksem is ook weer zo’n klassieker. Echt een stamppot, maar nét even wat anders omdat er geen melk doorheen gaat maar het vocht uit appels (of zelfs peren) komt. Dit vocht blijft veel langer heet en daarom heet deze stamppot dus “hete bliksem”. Opgepast dus! Maar je wordt er wel lekker warm van. Dit is het recept van BettysKitchen.nl. De bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 personen? 

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 400 gram zure appels (bijv. Goudreinetten)
  • 400 gram zoete appels (bijv. Gala)
  • 1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
  • klont roomboter
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappels, snijd in partjes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes.
  • Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in parten.
  • Doe de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg alvast een flinke snuf zout toe. Breng de pan aan de kook en laat zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten.
  • Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af.
  • Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel (of meer) boter toe en stamp goed door. Samen met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem wat smeuïger. Eet smakelijk!

Zuurkoolstamppot van Lekker en Simpel

Zuurkool is zeer geschikt voor het maken van stamppot. Dit recept van LekkerenSimpel.com kan iedereen maken. De bereidingstijd is ongeveer 30 minuten en aan het eind geven wij zelf nog wat tips om de zuurkool iets minder zuur te maken.

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 personen?  

  • 500 gram kruimige aardappels 
  • 300 gram zuurkool (uit het vat bij de groenteboer of uit een zakje)  
  • Halve appel 
  • 1 rookworst 
  • 2 el creme fraiche 
  • Scheutje melk 
  • Halve theelepel paprikapoeder 
  • Halve ui 
  • peper 

Hoe maak je het?  

  • Schil de aardappels en snijd grote aardappels eventueel doormidden.  
  • Zet een grote pan water op en kook de aardappels en de zuurkool circa 20 minuten.  
  • Voeg de laatste 5 minuten eventueel een ui gesneden in ringen toe. 
  • Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine blokjes.  
  • Maak de rookworst in de tussentijd warm.  
  • Giet de aardappels en de zuurkool af en stamp het geheel met de creme fraiche, de melk, paprikapoeder en een snufje peper.  
  • Voeg ook de stukjes appel toe en meng het geheel door elkaar. 

Tip: is zuurkool voor sommige gezinsleden te zuur? Voeg dan banaan en/of ananas toe. Hiermee geef je niet meteen een twist aan het gerecht, je maakt het ook meteen een stuk zoeter.   

stamppot

Rode kool stamppot met hachee van Francesca Kookt

Weer zo’n lekkere winterse klassieker: rode kool stamppot met hachee van francescakookt.nl. Hachee maken is echt wel even een klus. Maak de hachee daarom alvast een dag van tevoren klaar. Vaak smaakt het een dag later zelfs nog lekkerder en je bereidingstijd is nog maar 25 minuten.

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • 50 gram boter + extra boter
  • 700 gram runderriblappen, op kamertemperatuur en in grove stukken gesneden
  • 4 uien, grofgehakt
  • 400 ml warm water
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Halve tl pimentpoeder
  • Balsamicoazijn
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 sneetjes ontbijtkoek
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 900 gram kruimige aardappelen, geschild
  • Scheutje melk
  • 500 gram gekookte rode kool

Hoe maak je het? 

De hachee maak je als volgt klaar. Houd er rekening mee dat de bereidingstijd 3 uur is.

  • Zet een braadpan op het vuur en smelt daarin de 50 gram boter.
  • Bak het vlees rondom bruin aan en schep daarna uit de pan.
  • Voeg de uien toe en smoor deze 5 minuten met een snufje zout op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren.
  • Schep het vlees weer in de pan en voeg water, laurierblaadjes, kruidnagels, ½ theelepel nootmuskaat, pimentpoeder, een scheut balsamicoazijn en de appelstroop toe. Roer door, zet het vuur laag en laat zeker 2 uur pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees zacht is geworden.
  • Haal na 2 uur de deksel van de pan en controleer of het vlees zacht is. Eventueel kun je het nog wat langer laten pruttelen. Is het vlees goed dan verkruimel je de plakjes ontbijtkoek boven de pan en breng je alles op smaak met zwarte peper, zout en eventueel nog een scheutje balsamicoazijn. Roer door en laat nog 30 minuten, zonder deksel, op middelhoog vuur pruttelen. Door de ontbijtkoek zal de saus vanzelf binden.

De stamppot maak je als volgt klaar. De bereidingstijd van de stamppot is ongeveer 25 minuten.

  • Voor de stamppot kook je de aardappelen 20 minuten in een bodempje water.
  • Giet af en schep ze terug in de pan.
  • Schenk er een scheutje melk bij en een paar klontjes boter en stamp tot een puree.
  • Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met ½ theelepel nootmuskaat, zwarte peper en zout.
  • Serveer de rode kool stamppot met de hachee en strooi er eventueel nog wat fijngehakte peterselie over. Eet smakelijk!

stamppot

Bijzondere boerenkoolstamppot van Lekker en Simpel 

We kennen allemaal de boerenkoolstamppot zoals oma die vroeger maakte. LekkerenSimpel.com geeft er nét even een andere draai aan. Op twee verschillende manieren zelfs! Zij voegen in dit recept paprika en bosui toe. Het duurt ongeveer 30 minuten om dit recept te maken.  

Wat heb je nodig voor 2 personen?  

  • 200 gram boerenkool 
  • 500 gram kruimige aardappels geschild en eventueel gehalveerd 
  • 125 gram (vega) spekreepjes 
  • 1 rookworst 
  • 1 paprika 
  • 2 bosuitjes 
  • Scheut melk 
  • Snuf nootmuskaat 
  • Zout en peper 

Hoe maak je het? 

  • Vul een pan met water en kook de boerenkool met de aardappels circa 20 minuten . 
  • Warm de rookworst op volgens de instructies op de verpakking .  
  • Snijd je de paprika en bosuitjes in stukjes. 
  • Bak de spekreepjes krokant in een koekenpan zonder olie. 
  • Als de aardappels en boerenkool gekookt zijn, voeg je de melk en zwarte peper toe en stampen maar. 
  • Voeg ook de paprika, nootmuskaat, spekreepjes en bosui toe en meng alles goed door elkaar. Eet smakelijk! 

Pittige boerenkool stamppot van Lekker en Simpel 

Nog zo’n lekkere variant op de klassieke boerenkool stamppot is de pittige boerenkool stamppot van LekkerenSimpel.com. Het duurt ongeveer 30 minuten om dit gerecht te bereiden.  

Wat heb je nodig voor 2 personen?  

  • 500 gram kruimige aardappels 
  • 300 gram boerenkool 
  • 1 ui 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 rode peper 
  • 200 gram rundergehakt (deze kan je rullen maar je kan er ook balletjes van maken) 
  • 3 eetlepels ketjap manis 
  • Blokje boter 
  • Snufje zout en peper 
  • Eventueel wat gebakken uitjes 

Hoe maak je het?  

  • Schil de aardappels en kook de aardappels circa 20 minuten. 
  • Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn.  
  • Giet een scheutje olie in een pan en fruit de ui met de knoflook en rode peper aan.  
  • Voeg na 2-3 minuten het gehakt toe en bak het gehakt rul met een snufje zout en peper.  
  • Voeg vervolgens de boerenkool en ketjap manis toe.  
  • Bak dit nog 8-10 minuten en zet dan het vuur uit. 
  • Ondertussen giet je de aardappels af en stamp je de aardappels met een beetje boter en kookvocht tot puree. 
  • Voeg ook het gehakt en boerenkoolmengsel toe en meng alles goed door elkaar. 
  • Serveer de pittige boerenkoolstamppot met gebakken uitjes. 

Tip: je kunt ook nog een lepeltje sambal toevoegen. Eet smakelijk!  


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.