De mooiste dorpen en stadjes van ons land (deel 2) 

Geschreven op 12 maart 2024
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Dorpen en stadjes  

Wij zijn dol op Nederland en ook dol op het bezoeken van mooie dorpen en stadjes. Zo ontdekken we iedere keer weer wat nieuws in ons eigen land. Eerder schreven we al over de mooiste dorpen en stadjes en dit is deel 2 van onze speurtocht naar mooie plekjes.

De mooiste dorpen en stadjes in Utrecht 

Monfoort is een historische en bourgondische stad in het Groene Hart waar van alles te zien en te doen is. Bezoek de monumentale gebouwen zoals Kasteel Montfoort, het Oude Stadhuis en nog veel meer. Montfoort is perfect om lekker uit eten te gaan, te wandelen, fietsen en varen. Op zoek naar een meer avontuurlijke activiteit? Speel dan boerengolf bij Boer Hans.

Austerlitz is een authentiek plaatje op de Utrechtse Heuvelrug. Het dorp is omringt door natuur en is de perfecte uitvalsbasis voor vele activiteiten en uitjes. Je kan vanuit Austerlitz naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen of het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De Pyramide van Austerlitz is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De Pyramide is gebouwd door generaal de Marmont als eerbetoon aan Keizer Napoleon Bonaparte. Het is natuurlijk erg leuk om die te beklimmen!

dorpen en stadjes

Oudewater is in de 12de eeuw ontstaan langs het water van de Lange Linschoten. Het kleine stadje heeft een prachtige historische stadskern waar een aantal bijzondere gebouwen te vinden is. Zo zijn de oude kerk van Oudewater en het stadhuis echt de moeite waard om te bekijken. Daarnaast is de Waag van Oudewater een bijzonder gebouw omdat hier mensen werden gewogen om te bepalen of ze echte heksen waren of niet. De Heksenwaag is nu een museum en leuk voor jong en oud. 

De mooiste dorpen en stadjes in Gelderland 

Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland. Het stadje heeft een middeleeuwse stadskern en is door de jaren heen eigenlijk niet in grootte veranderd. In Bronkhorst heeft ooit een kasteel gestaan. Helaas is het kasteel zelf er niet meer, maar de kasteelheuvel is prachtig gelegen en goed te beklimmen. Een maquette laat zien hoe het kasteel er ooit uit heeft gezien. In het stadje zelf vind je prachtige authentieke boerderijen en schattige straatjes. 

dorpen en stadjes

Acqouy was in de 16de eeuw een baronie en in het bezit van de Oranjes. Als je in Acqouy rondloopt valt de scheve kerktoren meteen op: deze 15de eeuwse kerktoren staat 1,15 meter uit het lood. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht waardoor de huisjes in goede staat worden gehouden en je echt even terug in de tijd laten gaan. Het dorp ligt aan het water waardoor je er heerlijk kan wandelen en varen. 

De mooiste dorpen en stadjes in Overijssel 

Giethoorn is een zeer geliefde plaats bij buitenlandse toeristen. De rustieke grachtjes en de prachtige huizen spreken bij velen tot de verbeelding. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn, zeker op het water. Naast recreatie op het water is Giethoorn ook fantastisch om te fietsen. 

Kalenberg staat bekend om haar riet: een product dat over de hele wereld geëxpoteerd wordt. Je kan er heerlijk recreëren op het water en genieten van de prachtige huisjes langs de kant. Veel rustiger dan Giethoorn en misschien wel net zo leuk! Vooral langs de Hoogeweg vind je huisjes met een Hans-en-Grietje uitstraling waar vroeger de turfstekers en hun gezinnen woonden.

dorpen en stadjes

Nijverdal is een stadje waar je je niet hoeft te vervelen: winkelen, bowlen, fietsen, wandelen, zwemmen, hier kan het allemaal. Nijverdal ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug waarvan men vroeger dacht dat er goud te vinden was. Helaas is er nooit goud gevonden, maar Nijverdal is niettemin zeker de moeite waard om te bezoeken!

De mooiste dorpen en stadjes van Flevoland  

Schokland is net als Urk een voormalig eiland in de Zuiderzee. Vanwege de archeologische bodemvondsten staat Schokland op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Museum Schokland is leuk om te bezoeken en je vindt er tal van bodemvondsten. Ook voor kinderen heel leuk omdat zij er zelf even archeoloog mogen zijn. In de Gesteentetuin vind je echte zwerfkeien uit de IJstijd en leer je van alles over het eiland. 

Urk is natuurlijk bekend van het gelijknamige televisieprogramma, maar laat dat je bezoek aan dit typische vissersdorp niet tegenhouden. Tot 1939 was Urk nog een eiland in de Zuiderzee. Door de drooglegging van de jonge provincie Flevoland is Urk aan vasteland gekomen. Het dorp heeft de grootste vissersvloot van ons land en tijdens je bezoek zie je dan ook overal visserboten en kan je als visliefhebber écht verse vis eten. 

dorpen en stadjes

De mooiste dorpen en stadjes in Drenthe 

Orvelte is een monumentendorp waar van alles te zien en te doen is. Zo vind je er een IJzertijdboerderij, verschillende wandelroutes zoals kinderwandelpad het houten pad van Theodoor of bezoek Zoo Bizar: een kleine dierentuin met bijzondere dieren. 

Frederiksoord is opgericht als proefkolonie: de 52 boerderijen zijn speciaal gebouwd voor arme stedelingen. Hier kregen ze werk en onderdak, de kinderen gingen naar school en er waren verschillende sociale voorzieningen. Veel van de originele boerderijen zijn nog altijd te zien. 

Dwingeloo is onlangs uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa. Het dorp ligt middenin een prachtige omgeving waar je heerlijk kan fietsen en wandelen. Nationaal Park Dwingelderveld is onderdeel van het Drents-Friese Wold en een prachtig gebied. Wat leuk is, is een avondwandeling! Wij deden die eerder en schreven er een blog over. 

Dorpen en stadjes

De mooiste dorpen en stadjes in Friesland 

Makkum heeft alles voor een heerlijke dag uit. Strand, een gezellige boulevard en een historisch dorpscentrum. Ben je fan van watersportactiviteiten? Dan zit je hier ook goed. Eigenlijk is er teveel te doen om in één dag te proppen!

Moddergat is een voormalig vissersdorp dat naast een prachtig uitzicht op de Waddenzee ook een bijzonder verhaal te vertellen heeft. Het leven op zee was niet zonder risico’s. De onvoorspelbare en soms ruwe zee gaf niet alleen maar nam ook soms. Tijdens een zware storm tijdens de nacht van 5 op 6 maart 1883 kwamen 83 dorpelingen om op zee. Op de Zeedijk vind je een monument ter nagedachtenis aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis.

Stavoren is een kleurrijk zeestadje dat is omringd door het water van de IJsselmeer. In Stavoren kan je overnachten in een echt Zwitsers Wijnvat en moet je natuurlijk op de foto met het Vrouwtje van Stavoren: het bekende beeld waar een heuse sage aan vast zit. De Weduwe van Stavoren, zoals zij ook wel wordt genoemd, was de rijkste inwoner van het stadje. Maar ze was nooit tevreden. Ze stuurde een schipper de zee op om het meest waardevolle bezit ter wereld te vinden. Keer op keer werd ze teleurgesteld, ook toen de schipper terugkeerde met een lading graan. Zij liet het graan, ondanks waarschuwingen over grote armoede van een vreemdeling, in zee storten. Het verhaal gaat dat zij hierdoor inderdaad in grote armoede terecht kwam… 

Dorpen en stadjes

De mooiste dorpen en stadjes in Groningen 

Bourtagne is een prachtige vesting in Groningen. De opdracht tot de bouw van Vesting Bourtagne werd al in 1580 gegeven door niemand minder dan Willem van Oranje. De vesting werd nooit ingenomen en is echt een bijzonder stukje Nederland. In de winter wordt het dorp ondergedompeld in de kerstsferen en ieder jaar wordt er in de zomer een historische veldslag nagespeeld.  

Winsum is zelfs uitgeroepen tot het mooiste dorp van heel Nederland! Het dorp heeft alles in huis voor een ontspannen dagje uit: je kan er heerlijk fietsen, wandelen en ook op het water is er van alles te doen. Neem een kijkje in een van de molens of geniet gewoon van de prachtige huizen en gebouwen.  

Dorpen en stadjes


Foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox