Het Rijksmuseum van Oudheden, al 200 jaar van nu
Het Rijksmuseum van Oudheden is al 200 jaar een begrip in Leiden. Maar oud en stoffig is het zeker niet! Het museum is met zijn tijd meegegaan en heeft een boeiende ontwikkeling doorgemaakt in deze twee eeuwen.
Dit jubileumjaar kan je kijken naar een wervelende lichtshow geprojecteerd op de oude tempel van Taffeh bij de ingang van het museum. Ook zijn er zijn rondleidingen, boeiende tentoonstellingen zoals nu over de stad Nineveh en extra activiteiten zoals lezingen en excursies. De collectie van het museum bestaat uit maar liefst 150.000 voorwerpen. Dat is uitzonderlijk veel. Zeker als je bedenkt dat die verzameling van start ging met een erfenis die de Universiteit van Leiden in 1744 kreeg: 150 Griekse en Romeinse beelden.
De geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden
Tegenwoordig vindt je het Rijksmuseum van Oudheden in een groot en monumentaal gebouw aan het Rapenburg, de mooiste gracht van Leiden. Ideaal dus om te combineren met eten, drinken, winkelen of varen in de bruisende studentenstad Leiden!
Vroeger zag het museum er echter decennialang heel anders uit en veranderde een paar keer van locatie. Een geschiedenis van bijna 200 jaar begon in een eenvoudig pand aan de Leidse Houtstraat in 1821.
Nadat koning Willem I het Rijksmuseum van Oudheden in 1818 had gesticht, ging de jonge bevlogen directeur Caspar Reuvens op zoek naar een passende behuizing en vond die in 1801 in een patriciërshuis aan het Rapenburg, samen met een aantal pandjes die ‘om de hoek’ aan de Houtstraat lagen. Het was de tijd dat mensen zich meer gingen interesseren voor het verleden. In het Rijksmuseum van Oudheden werden de over heel Nederland verspreide collecties van oude, ‘verdwenen’ culturen bij elkaar gebracht.
De jonge directeur en pionier Caspar Reuvens
Reuvens organiseerde als eerste in Nederland professionele opgravingen en was een pionier binnen de jonge wetenschap van de archeologie in Nederland. Hij overleed vroegtijdig, in 1835. Toch was onder zijn leiding de collectie razendsnel uitgebreid. Speciale ‘kunstagenten’ werden erop uitgestuurd om objecten in het buitenland aan te kopen.
Doordat de collectie ‘oudheden’ zo snel groeide, kampte men al gauw met een nijpend ruimtegebrek. Het Rijksmuseum van Oudheden verhuisde daarom nog een aantal keer voordat het de huidige plaats betrok.
Wervelende lichtshows en verbinding met het verleden
Vandaag de dag bevat de collectie objecten uit de Klassieke Oudheid, het oude Egypte, het oude Nabije Oosten, Nederland en andere delen van Europa. De vondsten variëren van kleine sieraden tot hele gebouwen! Wanneer de collectie uitgebreid wordt komt dit voornamelijk tot stand via schenkingen en aankopen.
Bijvoorbeeld de collectie van Nederland, die in 2017 is uitgebreid met de aankoop van het spectaculaire 3500-jaar oude Zwaard van Ommerschans. De Egyptische tempel in de centrale hal is een gift van de Egyptische overheid. Het is een symbool voor het Rijksmuseum van Oudheden geworden alsook een trouw-, congres- en feestlocatie. Het Rijksmuseum van Oudheden doet ook onderzoek in binnen- en buitenland en restaureert diverse objecten zoals mummiekisten en sieraden.
Een bezoek brengen aan het Rijksmuseum van Oudheden
Tot 25 maart 2018 is nog de tentoonstelling ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’ te zien die je mee neemt naar prachtige paleizen uit de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. Vanaf 25 april 2018 is de jubileumtentoonstelling ‘Al 200 jaar van nu’ te zien waarin je ruim tweehonderd objecten uit de collectie ziet die de afgelopen twee eeuwen een opvallende rol in de museumgeschiedenis speelden. De lichtshow is de komende jaren elke dag te zien om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en 15.30 uur.