Spannende uitjes in Limburg

Geschreven op 31 mei 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
spannende uitjes in zuid-limburg

In Limburg zijn heel veel spannende uitjes te beleven! Zelf vond ik een wandeling in de grotten van de St. Pietersberg al best spannend, maar het kan nog veel spannender! Mocht je avontuurlijk zijn aangelegd en binnenkort op vakantie willen? Dan is Zuid-Limburg echt een aanrader! Let er wel op dat je altijd van te voren moet reserveren. Er is een maximaal aantal deelnemers, dus voorkom teleurstellingen.

spannende uitjes in Zuid-Limburg

Mergelgrotten in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn verschillende mergelgrotten te bezoeken. Zo kan je naar de Fluweelengrot, Mergelrijk en de Gemeentegrot in Valkenburg, en natuurlijk naar de Zonnegrot en de Grotten Noord bij Maastricht. Tijdens mijn weekje Limburg bezocht ik de Zonnegrot via Maastricht Underground. Deze grot is niet verlicht en er is ruim 700 jaar lang mergel gewonnen. Het zijn dus geen natuurlijke grotten. Binnenin de grotten is er altijd een constante temperatuur van 12 graden (zomer en winter), dus houd daar rekening mee! Toen we de grot ingingen deelde de gids drie extra lantaarns uit waardoor we gelukkig wat licht hadden want je ziet echt geen hand voor ogen. Zo’n grotwandeling is enorm interessant! Maar je kan het nóg bonter maken!

spannende uitjes in Zuid-Limburg

Grotbiken

Zou kan je namelijk ook gaan grotbiken via ASP Adventure. Grotbiken kan je in de Sibbergroeve (Daalhemerweg 150 Valkenburg) en is goed te doen voor iedereen met een normale conditie. Minimale leeftijd is 6 jaar. In de grotten is het donker, dus je hebt alleen je eigen fietslampje. Echt een spannend uitje in Zuid-Limburg! Uiteraard ga je alleen grotbiken met een ervaren gids en omdat grotbiken toch wel wat anders is dan normaal fietsen, maken ze gebruik van speciale fietsen. Fan van geschiedenis? Boek dan de tour Grotbiken in de Tijd.

Grotklautertocht in Valkenburg

Let op! Deze tocht is niet geschikt voor mensen met claustrofobie! De Grotklautertocht onder en rondom de Kasteelruïne van Valkenburg is niet voor watjes. Tijdens deze tocht bevind je je in de sluiproutes van het kasteel die nodig waren in geval van gevaar. Zo is er een klimwand en kan je ondergronds abseilen. Echt een unieke ervaring en je mag zelf bepalen hoe ver je over je eigen grenzen gaat.

spannende uitjes in zuid-limburg

Ondergrondse begraafplaats

Beleef een stukje Rome in Valkenburg! Hier kan je namelijk Museum de Romeinse Katakomben bezoeken. Vanaf ongeveer 1850 was het heel normaal voor rijke mensen om zich te verdiepen in archeologie en andere culturen. Het was dan ook heel normaal om een eigen privé collectie te hebben. De Romeinse Katakomben zijn daar een voorbeeld van. Het museum is opgericht door textielhandelaar Jan Diepen in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers (van onder andere Amsterdam Centraal en het Rijksmuseum). Het museum kreeg zelfs de medewerking van het Vaticaan en de Romeinse autoriteiten! Het is opengesteld voor het publiek sinds 1910 en met recht een spannend uitje in Zuid-Limburg.

spannende uitjes in zuid-limburg

Tokkelen vanaf de Wilhelminatoren

De Wilhelminatoren in Valkenburg is 35 meter hoog en echte durfals kunnen hier vanaf tokkelen! De Wilhelminatoren is onderdeel van Attractiepark Valkenburg en wees niet bang: er zijn ook dingen te doen voor minder moedige mensen. Zo is er een kabelbaan, een rodelbaan, een tubingbaan, een bounce area en een lasergame area. Leuk voor jong en oud dus!

spannende uitjes in zuid-limburg

Adventure Valley in Landgraaf

In Landgraaf kunnen klim-en klauterliefhebbers hun hart ophalen bij Adventure Valley. Hier vind je een van de grootste klimparken van Europa! Naast klimmen in het klimpark vind je er 6 ziplines, een adventure trail, en een alpine coaster. Weer zo’n spannend uitje in Zuid-Limburg!

spannende uitjes in Zuid-Limburg

Drielandenpunt in Vaals

Totaal niet spannend maar wel leuk om te doen met het gezin is het Drielandenpunt in Vaals. Je moet even door het hele toeristische heen prikken, maar als je in Zuid-Limburg bent is dit toch wel een must-do. De uitkijktoren, Skywalk Vaals, is voor iedereen met hoogtevrees toch best wel spannend. De toren is 34 meter hoog en kijkt uit over Duitsland, België en Nederland. Het doolhof bij het drielandenpunt is best nog wel een uitdaging! Het lukte ons 8 jaar geleden niet om het middelpunt te halen, maar dit jaar is het ons eindelijk wel gelukt! Tip: gebruik het paspoort, hier staan nuttige dingen in ;-).

spannende uitjes in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is echt een leuke plek om op vakantie te gaan. Ook voor iedereen die van spannende uitjes houdt!


Foto’s: OpstapmetLisa en canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.