Spookhuizen: Borgvattnet, Zweden

Geschreven op 24 maart 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Borgvattnet

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn er bijna tot geen uitjes te bezoeken de komende tijd. Maar wij willen jullie wel blij maken met onze blogs. Voordat ik bij OpstapmetLisa kwam werken, had ik een blog over griezelige plekken in de wereld. Ik vind vooral de geschiedenis achter bepaalde huizen en verhalen geweldig! Omdat ons blog over echte spookhuizen in Nederland veel door jullie is gelezen, maken wij nu een serie over spookhuizen in de wereld. Want er wordt wereldwijd overal flink gespookt…

Spookpastorie

In het Zweedse plaatsje Borgavttnet in het landschap Jämlands, vind je een pastorie die stamt uit 1876. Het is daar een drukte van belang, en niet eens vanwege de levenden. Al sinds 1927 doen de vreemdste verhalen de ronde over deze pastorie. De pastoor die er toen woonde beweerde al dat zijn was van de waslijn werd getrokken door een onzichtbare kracht. Maar ook de pastoors na hem klaagden steen en been over vreemde dingen. Zo werden spullen vanzelf verplaatst, zagen zij schaduwen op de muren, ging de schommelstoel uit zichzelf schommelen en werd er in het huis midden in de nacht gegil en geschreeuw gehoord. En dat terwijl de pastoors alleen in het huis waren.

Spokenpriester op de vlucht

Borgvattnet nonTore Forslund, een spokenpriester, zou in de jaren ’80 wel even korte metten maken met het spookgespuis. Een jaar later vertrok hij echter weer. Hij was geen steek verder gekomen. Sterker nog: door zijn aanwezigheid was het allemaal alleen nog maar erger geworden! Het lijkt wel alsof overleden pastoors na hun dood weer intrek nemen in de pastorie en weer verder gaan met waar ze mee bezig waren.

Bed-and-breakfast

Tegenwoordig is Borgvattnet een bed-and-breakfast. Je kan zelfs het hele huis huren. Als je durft tenminste, want je moet wel dapper zijn om hier te slapen. Vaak wordt er in de pastorie een vrouw in het grijs gezien en een gast kreeg de schrik van haar leven toen ze midden in de nacht wakker werk en werd aangestaard door drie oudere dames op een bankje. Toen ze het licht aandeed waren ze er nog, alleen kon ze wel dwars door ze heen kijken. Mensen worden soms ook letterlijk uit hun stoel geduwd. Er is dus blijkbaar iets wat je daar niet wil hebben.

Zou jij het aandurven?

Heb jij het lef om een nacht te verblijven in deze bed-and-breakfast? Ik weet het zo net nog niet. Maar, als je het een nacht hebt volgehouden in Borgvattnet, dan ontvang je een diploma voor dapperheid. Dat dan weer wel!

Wil je meer lezen over verschillende spookhuizen in de wereld? Blijf ons dan volgen!