Spookhuizen: The Ancient Ram Inn, Engeland

Geschreven op 21 april 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Bord Ancient Ram Inn uitgelicht

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn er bijna tot geen uitjes te bezoeken de komende tijd. Maar wij willen jullie wel blij maken met onze blogs. Voordat ik bij OpstapmetLisa kwam werken, had ik een blog over griezelige plekken in de wereld. Ik vind vooral de geschiedenis achter bepaalde huizen en verhalen geweldig! Omdat ons blog over echte spookhuizen in Nederland veel door jullie is gelezen, maken wij nu een serie over spookhuizen in de wereld. Want er wordt wereldwijd overal flink gespookt. Deze week het het spookhuis der spookhuizen wat mij betreft. Dit verhaal wakkerde mijn liefde voor spookhuizen aan.

Gloucestershire: Engelse spookstad

In Gloucestershire wemelt het van de spookhuizen en spookkastelen. Een ervan, The Ancient Ram Inn, staat al sinds 1145 in het stadje. Het werd gebouwd om onderdak te bieden aan de werklui die bezig waren met de bouw van de plaatselijke kerk. Deze 850 jaar oude herberg heeft door de eeuwen heen vele eigenaren gehad. John Humphries heeft van de jaren ’60 tot zijn dood in 2017 met hart en ziel gezorgd voor zijn geliefde plek. Hij maakte er een bed-and-breakfast van. Helaas kon het die functie niet lang houden, want de meeste gasten verlieten de eerste nacht nog gillend de herberg. En dat is niet het werk van een enkele geest…

John Humphries

John Humphries werd zelf ook niet erg geaccepteerd door de geesten. Sommigen waren zelfs ronduit agressief tegen hem. Zo werd hij de eerste nacht dat hij in zijn herberg sliep aan zijn benen uit bed getrokken en werd er de hele nacht tegen zijn slaapkamerraam gebonsd. John was niet zó snel te verjagen en hij hing een enorm houten kruis in zijn kamer om de slechte geesten te verjagen. Dat hielp! Het bonzen op zijn raam stopte (maar ging wel door in een andere kamer) en hij kon normaal een nacht doorslapen.

John was ook dol op antiek. Zijn hele huis stond er vol mee. Op een dag kocht hij een schilderij met daarop ene dominee John Wesley. Toen hij het wilde ophangen in het trappenhuis, gingen de geesten helemaal los. Deuren, die al jaren op slot zaten, zwaaiden open, op alle ramen werd gebonsd en de hond van John’s dochter durfde de trap niet meer op. Hij heeft het maar weer van de muur gehaald, want dat was geen succes.

Heidense grond

Ancient Ram Inn

Tijdens renovatiewerkzaamheden in de kelder, stuitte John op twee kinderskeletten. Na wat verder onderzoek bleek de herberg gebouwd te zijn op Heidense Grond, en deze kinderen waren blijkbaar geofferd. Sinds John de kinderlijkjes vond, werd er ’s nachts onafgebroken, klaaglijk gehuild. Hij was ten einde raad. Tot iemand hem de tip gaf knuffels in de herberg neer te zetten. Hij heeft dus in iedere kamer een teddybeer neergezet. Ook dat hielp! De kinderen bleven vanaf die tijd stil. Naast het geluid van de huilende kinderen was ook een klein meisje genaamd Rosie een frequente bezoekster. Rosie waardeert de knuffels blijkbaar ook, want ze wordt nog maar zelden waargenomen.

Incubus

Je hebt geesten in allerlei vormen en maten. De meesten zijn eng, maar verder onschuldig. Een incubus is echter een ander verhaal. Deze geest is ook de reden geweest waarom The Ancient Ram Inn geen bed-and-breakfast meer is. Een Incubus is namelijk een sex-demoon, in dit geval een mannelijke. Je hebt ook een vrouwelijke versie, namelijk een succubus. Vrouwelijke gasten werden letterlijk door deze geest belaagd in de nacht, omdat deze geest zich voedt met vrouwelijke hormonen. Een vrouw sprong zelfs uit het raam waardoor zij licht gewond raakte. Zo kon het niet langer doorgaan. Nu mogen alleen mensen die weten waar ze aan beginnen er de nacht doorbrengen.

Gelukkig ook aardige geesten

Gelukkig zijn niet alle geesten even agressief. In The Witch’s Room waart de geest van een in de 16de eeuw ter dood veroordeelde “heks” rond. Ze vluchtte de herberg in nadat het vonnis tegen haar was uitgesproken. Helaas werd de vrouw gevonden en alsnog op de brandstapel gezet, maar ze is vriendelijk. Ook wordt er in deze kamer vaak de geest van een meisje (niet Rosie) gezien. Zij staat vaak te zwaaien voor het raam.

In The Bishop’s Room wordt vaak een kleine Cavalier King Charles hond gezien in het hoekje en worden de geesten van twee monniken en een non gezien. In deze kamer wilde trouwens al snel niemand meer slapen omdat er regelmatig een vrouw uit het plafond (aan de benen hangend) verscheen en een man geknield voor de open haard werd gezien terwijl hij hartverscheurend kermde. Het bleek dat er iemand met zijn hoofd in de open haard was geduwd.

Open voor privé tours

Tegenwoordig heeft de dochter van John Humphries de herberg in bezit. Ze laat archeologen toe in de herberg zodat die historisch onderzoek kunnen verrichten. Verder is het mogelijk een paranormale tour te maken door de herberg en er zelfs de blijven slapen. Maar wees gewaarschuwd! Dit is nog maar een greep van de geesten die zich in de herberg bevinden. Zou jij het aandurven hier een nacht door te brengen?

foto uitgelicht: Ray Bird