Spookhuizen: Whaley House, Amerika

Geschreven op 30 april 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Whaley House outside - slworking2 via flickr CC BY-NC-SA 2.0

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn er bijna tot geen uitjes te bezoeken de komende tijd. Maar wij willen jullie wel blij maken met onze blogs. Voordat ik bij OpstapmetLisa kwam werken, had ik een blog over griezelige plekken in de wereld. Ik vind vooral de geschiedenis achter bepaalde huizen en verhalen geweldig! Omdat ons blog over echte spookhuizen in Nederland veel door jullie is gelezen, maken wij nu een serie over spookhuizen in de wereld. Want er wordt wereldwijd overal flink gespookt. Deze week het het huis waar het volgens ‘America’s Most Haunted’ het meest spookt in Amerika.

Thomas Whaley

Toen Thomas Whaley in 1852 getuige was van de ophanging van crimineel Jankee Jim Robinson, hield het hem niet tegen om precies op die plek in San Diego, Californië, zijn huis neer te zetten. Hij ontwierp zijn droomhuis, The Whaley House, helemaal zelf en trok er in 1857 met zijn vrouw Anna Eloise Delauney in. Ze kregen samen 6 kinderen en omdat Thomas Whaley van huis uit het ondernemerschap met de paplepel ingegoten kreeg, bouwde hij er een mooi bestaan op.

Noodlot

Helaas duurde het geluk van de Whaley’s niet lang. Zoontje Thomas Whaley Jr. stierf aan roodvonk toen hij nog maar 18 maanden oud was. Tot overmaat van ramp brak er ook nog eens brand uit in de winkel van Thomas Whaley. Het van verdriet verscheurde gezin besloot daarop het geliefde huis te verlaten en in San Francisco opnieuw te beginnen. Na een aantal jaren keerden zij echter terug, maar dat betekende niet het einde van de ellende.

Trouwen en zelfmoord

Whaley House courtroom 1 - slworking2 via flickr CC BY-NC-SA 2.0
Dochters Anna Amelia en Violet trouwden allebei in 1882 vanuit het huis. Eindelijk lachte het leven de Whaley’s toe. Niet alleen had Thomas Whaley een goed lopende winkel aan huis, ook werd het gebruikt als rechtbank en als eerste commerciële theater van die streek. Helaas kwam aan het geluk snel een einde toen de man van Violet, George T. Bertolacci, een oplichter bleek te zijn die alleen geïnteresseerd was in haar geld. Violet scheidde van haar man in 1885, iets wat in die tijd erg ongewoon en onacceptabel was. Arme Violet werd met de nek aangekeken door de rest van de stad en raakte in een diepe depressie. In 1885 pleegde ze zelfmoord in het huis door zichzelf een kogel door de borst te schieten. Ze was pas 22 jaar oud.

Gewapende overval

Om alle narigheid compleet te maken, werd het huis in 1871 ook nog eens overvallen door een aantal gewapende mannen. Thomas Whaley was zelf weg voor zaken, maar zijn vrouw Anne moest onder bedreiging van een vuurwapen de stukken van de rechtbank afgeven. Dit was de druppel voor het gezin. Thomas bouwde een simpel huis in een ander deel van San Diego en het hele gezin trok weg. Meer dan 20 jaar stond Whaley House leeg en raakte steeds meer in verval.

Toch weer terug

Na de dood van Thomas Whaley in 1890, besloot zoon Francis Whaley in datzelfde jaar het huis helemaal te renoveren. Toen het klaar was, maakte hij er een toeristische attractie van en vermaakte mensen met zijn gitaarmuziek. De overgebleven gezinsleden besloten ook weer in Whaley House te gaan wonen. Lillian Whaley bleef als laatste over. Zij overleed in 1953. In 1960 werd het huis uitgeroepen tot California Historical Landmark en werd het een museum. Vanaf 2007 woont er fulltime een conciërge in het huis die vandalisme moet tegengaan. Maar of die daar nou zo rustig woont?

De geest van Yankee Jim

Whaley House gerneral store - slworking2 via flickr CC BY-NC-SA 2.0

Eigenlijk spookte het er al vóór Thomas Whaley zijn huis bouwde. Hij klaagde regelmatig over luide voetstappen die hij in het huis hoorde, terwijl niemand die geluiden kon maken. Na verloop van tijd begon hij ervan overtuigd te raken dat de geest van Yankee Jim Robinson door het huis dwaalde. Ook dochter Lillian Whaley verklaarde op hoge leeftijd ook dat zij geluiden hoorde en ook zij wist zeker dat het Yankee Jim was. Maar dat is niet de enige geest in het huis.

Andere geesten in Whaley House

Kleine Thomas Whaley Jr. spookt ook door het huis. Mensen horen kleine, snelle voetstapjes, gegiechel en gehuil. In de rechtszaal wordt vaak een mist gezien en een bezoeker zag er zelfs de geest van een vrouw met een lange jurk, donker haar, donkere ogen en een kapje op haar hoofd. Op de tweede verdieping wordt de geest van Violet gezien. Haar verschijning komt altijd wanneer het ineens ijskoud wordt. Ook wordt de sfeer dan ineens heel droevig en drukkend. Op de benedenverdieping zwaaien veelal kinderen naar een oude man die voor het raam schijnt te staan. En dit terwijl er niemand in het huis aanwezig is. Men denkt dat dit de geest van Thomas Whaley is.

Hij wordt ook in huis gezien. Dan staat hij altijd met het gezicht van de mensen afgedraaid en hij verdwijnt dan langzaam in het niets. Anna Whaley doolt in de benedenverdieping en de tuin rond. In de eetkamer wordt veel de geest van een klein meisje met lang haar en een zwierige jurk gezien. Ze rent heel snel van de eettafel naar de stoel in de woonkamer. Het is onduidelijk wie ze is. Sommigen denken dat zij de geest was van een vriendinnetje van een van de Whaley kinderen, die tijdens het spelen haar nek brak in het huis, maar dat is verder niet gedocumenteerd. Ook rent er een klein, gevlekt hondje met grote flaporen door de gang. Zou jij dit huis durven te bezoeken?

Wat een bijzonder spookhuis weer! Benieuwd naar nog meer van onze verhalen? Lees dan hier verder over spookhuizen!

Alle foto’s zijn van slworking2 via flickr.