Terneuzen: de thuisbasis van De Vliegende Hollander

Geschreven op 21 oktober 2021
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
vliegende hollander

Wil je in eigen land genieten van natuur, strand, zee, ruimte én lekker eten? Dan moet je natuurlijk in Zeeland zijn. Havenstad Terneuzen is de grootste gemeente van Zeeland en ligt op een ideale locatie. Gelegen aan de Westerschelde heeft Terneuzen namelijk een rechtstreekse verbinding naar de Noordzee. En het is de thuishaven van een eeuwenoude legende, namelijk die van de Vliegende Hollander.

Wandelroutes en andere uitstapjes

Er zijn in Terneuzen volop interessante wandelroutes. Hierbij kom je zowel langs historische als moderne Zeeuwse plekjes. Op de Scheldeboulevard kan je wandelen langs de drukste vaarwegen van Nederland. Omdat Terneuzen is omgeven door water, zijn er veel waterrecreatiemogelijkheden. Zo kan je zeilen op de Westerschelde of roeien, surfen en zwemmen in een van de prachtige kreken die Terneuzen rijk is. Misschien kom jij ook wel de Vliegende Hollander tegen!

de vliegende hollander

Terneuzen werd namelijk als havenstad al snel gekoppeld aan het spookschip De Vliegende Hollander. Het is niet zo gek dat Terneuzen deze legende in het hart heeft gesloten, want een mooie legende is het zeker. “Spookkapitein” Van der Decken verschijnt al sinds de jaren ’60 op braderieën en andere evenementen. In 1971 is de Stichting “de Vliegende Hollander” opgericht en een jaar later kreeg Terneuzen zelfs een echt monument van het schip. In 2006 werd voor het eerst het Vliegende Hollander festival gehouden en verder zijn er overal in Terneuzen bier, gebakjes en glazen met dit thema te vinden.

De legende van de Vliegende Hollander

Maar hoe zat dat nou eigenlijk met die legende? Want inmiddels kennen wij dit schip voornamelijk door de attractie in de Efteling en van de films van Pirates of the Caribbean.

De Vliegende Hollander; het vervloekte schip dat voor eeuwig moet ronddolen op de zeven zeeën. Er wordt van het schip gezegd dat het op de noodlottige dag vertrok vanuit de Zeeuws-Vlaamse stad Terneuzen.

Kapitein Willem van der Decken vertrok op Paasmorgen ondanks de slechte weersvoorspellingen en tegen de wil van zijn vrouw met zijn VOC schip naar Oost-Indië. De concurrentie was moordend en hij wilde er aankomen voor de Engelse vloot. Na een lange en zware reis bereikte het schip Kaap de Goede Hoop. Het stormde en het schip deinde op de golven, maar desondanks wilde Van der Decken om het zuidelijke punt heen varen. Kaap de Goede Hoop was berucht vanwege de vele schepen die er vergingen, dus de bemanning protesteerde tegen het plan. Van der Denken werd woest, gooide zijn stuurman overboord en riep: “God of de Duivel! De Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het Laatste Oordeel!” Voor straf raakte het schip in de ban van de Duivel waardoor het tot in de eeuwigheid moet rondvaren op zee…

de vliegende hollander

Als de dood voor de Vliegende Hollander

Door de eeuwen heen hebben heel wat zeelieden de Vliegende Hollander gezien. Vaak werd dit vooraf gegaan aan een ramp. Hierdoor werd de ouderwetse driemaster met haar bloedrode zeilen gezien als een brenger van onheil. In 1880 meldde prins George van Engeland het spookschip in de wateren rondom Australië gezien te hebben. De matroos die in het kraaiennest zat schrok zó van de aanblik van het ouderwetse schip, dat hij van schrik naar beneden viel en te pletter sloeg op het dek. In 1941 nog zou de driemaster gezien zijn door een Duitse U-boot!

Geen Nederlandse maar Engelse vertelling

Grappig genoeg is de legende van de Vliegende Hollander niet van Nederlandse maar van Engelse makelij. Verhalen over spookschepen zijn al eeuwenoud, maar dit schip werd pas in de 18de eeuw genoemd in de Engelse literatuur. De Nederlandse vloot was een groot concurrent van de Engelse vloot. We kaapten regelmatig de beste specerijen weg voor de neus van de Engelsen. De Engelsen hadden geen hoge pet op van onze schippers en het woord “Dutch” stond lange tijd voor “laf, dom en minderwaardig”. Ze zagen ons als rokende jeneverdrinkers die tegen elke prijs eerder in Oost-Indië moesten aankomen dan de Engelsen. Zo werd de legende van “The Flying Dutchman” geboren.

de vliegende hollander

Even bijkomen

Van al die spanning en het wandelen moet je natuurlijk ook even op adem komen. Bijkomen kan je in een van de vele eetgelegenheden die er in Terneuzen zijn. Vooral visliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen!

En hoe leuk is het om de dag af te sluiten bij Museumcafé De Vliegende Hollander! Voor diegenen die nog energie overhebben is er een puzzelroute die begint en eindigt bij het café. Je neemt het dan op tegen andere groepen. Je kan zelfs een beker winnen en je leert alles over de VOC-tijd en natuurlijk de Vliegende Hollander! Deelname is € 10,- en wil je na afloop genieten van een hapje en een drankje? Dan regelt het museumcafé een leuk arrangement. Maar let op: het museumcafé is niet alle dagen geopend, dus check de website voor je bezoek.


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met een aantal van onze partners. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.