Nachtwandeling in het Nationaal Park Dwingelderveld

Geschreven op 24 mei 2021
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Nachtwandeling 1 klein

Onlangs genoot ik samen met mijn gezin van een korte vakantie, nét op de grens van Drenthe en Friesland. Tijdens onze vakantie kregen we het goede nieuws dat de avondklok werd opgeheven! En daar hoopten we al op, want we hadden een heuse nachtwandeling op het oog. De meeste nationaal parken en natuurgebieden zijn gesloten tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar Nationaal Park Dwingelderveld is een uitzondering!

Spannende nachtwandeling

Thuis hadden we hem al gezien: de nachtwandeling van Natuurmonumenten in het Nationaal Park Dwingelderveld. Maar we hadden nog wel een uitdaging: zou de avondklok er wel of niet vanaf gaan? Er was wel sprake van, maar dan moesten de Corona cijfers er natuurlijk wel naar zijn. Gelukkig was dat het geval! Op woensdag 28 april ging de avondklok er daadwerkelijk vanaf en het was mooi en helder weer. Die avond moest het gaan gebeuren, want er was voor de dag erna veel regen voorspeld. Ergens voelde het spannend en alsof we iets gingen doen wat niet door de beugel kon. Onzin natuurlijk, maar toch voelde het zo.

De voorbereidingen

Nationaal Park Dwingelderveld

Onze zoon van 11 jaar vindt wandelen niet zo bijzonder, maar de nachtwandeling sprak hem wél aan. Natuurlijk vanwege het wandelen in het pikkedonker, maar ook het late opblijven zag hij erg zitten. De wandeling is trouwens iets meer dan 5 km, dus prima te doen. Ook met kinderen. Je volgt namelijk de reflecterende paaltjes. Het kan eigenlijk niet verkeerd gaan! We pakten regenjassen (voor de zekerheid) en wat te eten en te drinken in. En natuurlijk een zaklamp, al wilden we proberen die zo weinig mogelijk te gebruiken. Door een zintuig uit te schakelen staan de andere zintuigen extra op scherp. Dat leek ons een interessante ervaring. Om 22:00 uur gingen we op pad. Het moest natuurlijk wel écht donker zijn!

Starten in de schemering

We reden via Appelscha door het schattige dorp Dwingeloo naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Het was die dag schitterend weer geweest, waardoor het nog lang licht was. We startten ons avontuur dus ook in de schemering. Dat was foto-technisch niet verkeerd, maar voor de echte ervaring moest het natuurlijk donker zijn. We hebben dus nog even op de parkeerplaats staan dralen. Het startpunt van de nachtwandeling is namelijk het Zwembad Paasbergen (Anserpad 2, 7997 SC in Dwingeloo). Er stonden verder helemaal geen auto’s geparkeerd. Ergens hadden we verwacht dat meer mensen de wandeling zouden maken. Misschien dat we die later nog zouden tegenkomen. Uiteindelijk besloten we maar het bos in te gaan. Donker zou het vanzelf wel worden.

De nachtdieren komen tevoorschijn!

Nationaal Park Dwingelderveld 3 klein

Het grappige aan het starten in de schemering is dat je eigenlijk heel duidelijk het verschil hoort tussen de dieren die overdag in het bos leven en de nachtdieren. De vogels waren nog flink aan het zingen toen we aan de nachtwandeling begonnen, maar later werd het steeds stiller. Toen we na verloop van tijd op een open plek met water aankwamen, vlogen er tientallen vleermuizen boven onze hoofden. We werden er gewoon duizelig van! Volgens de beschrijving in het boekje van Natuurmonumenten zouden we uilen, vossen en zelfs reeën op onze wandeling kunnen tegenkomen. We hielden onze ogen en oren dus goed open. Het is waar wat ze zeggen: als je zicht wordt weggenomen neem je andere dingen veel interser waar. Je gehoor wordt scherper en de geuren van het bos ruik je ook veel beter. Heerlijk!

Buiten de bewoonde wereld

Zoals ik al eerder zei, hadden we verwacht dat er veel meer mensen zouden rondstruinen in het bos. Dat was dus helemaal niet het geval! We zijn tijdens de hele 5 km niemand tegengekomen! En toen het donker werd voelde dat een beetje creepy aan. Onze 11-jarige vond het ook een beetje te spannend worden op een gegeven moment. En omdat de grond hier en daar niet heel vlak was (er lagen takken en wortels over de weg) besloten we op het eind van onze wandeling de zaklamp permanent te gebruiken. Jammer, maar het kon helaas echt niet anders. Onze zoon was echt wel onder de indruk! We hebben helaas geen wilde dieren gezien maar wel gehoord. In elk geval een uil en een ree. De laatste maakt een blaffend geluid, maar wel heel anders dan een hond.

Weer terug op het parkeerterrein

Nationaal Park Dwingelderveld 4 klein

Toen we weer terug waren op het parkeerterrein was onze auto nog steeds helemaal alleen en ook toen we via Dwingeloo terugreden was er geen levende ziel op de weg. Dit versterkte het gevoel dat we iets deden wat niet mocht. Onze zoon was tijdens de terugweg niet erg spraakzaam, maar dat was niet zo vreemd aangezien het al kwart voor 12 was. Aan het einde van de vakantie, toen wij hem vroegen wat hij het leukste had gevonden, stond de nachtwandeling op de eerste plaats! Wij vonden de nachtwandeling ook echt een leuke aanvulling op onze vakantie en we raden deze dus zeker aan. Dus mocht je deze zomer in Drenthe op vakantie gaan, vergeet dan zeker deze wandeling niet!

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer leuke tips in Nederland! En meld je dan meteen ook aan voor onze nieuwsbrief, want dan maak je ook nog elke maand kans op leuke prijzen!