5 Tips om energie te besparen

Geschreven op 11 oktober 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
energie besparen

Ben jij ook zo geschrokken van de energierekening? Om de kosten zo laag mogelijk te houden hebben wij tips voor je om energie te besparen. Zo zit jij er warmpjes bij deze herfst en maak je het ook nog eens gezellig in huis!

Energie besparen

Iedereen gaat de verhoging van de energieprijzen voelen in de portemonnee. Daar kunnen we niet omheen, dus dan kunnen we er maar beter het beste van maken. Gelukkig komen er maatregelen aan om een grote klap op te vangen, maar daarmee zijn we er nog niet. We zullen zelf ook wat moeten doen aan ons verbruik. Iedereen heeft het over energie besparen door de verwarming lager te zetten en minder lang te douchen. Dit zijn zeker al stappen in de goede richting, de hoogste kosten zitten namelijk in het verwarmen van je woning. Maar hoe kan je er voor zorgen dat het in huis toch aangenaam wordt de komende periode?

energie besparen

Zet ‘m op 60

Een van de gemakkelijkste manieren om te besparen is het lager zetten van de CV-ketel. Deze staat standaard ingesteld op 80 graden. Als je de CV-ketel op 60 graden zet, scheelt dat wel € 1200,- op jaarbasis! Veel mensen hebben de CV-ketel al lager gezet, maar als je dat nog niet hebt gedaan is het echt een aanrader om te doen. Op deze website zie je door middel van instructiefilmpjes hoe je dat doet. Je merkt het eigenlijk alleen als je de kraan aan zet. Het duurt een paar seconden langer voordat het water warm wordt. Kleine moeite, grote energie besparing!

Energie besparen

Lekker luchten

De ramen open terwijl het buiten koud is? Jazeker! Verse lucht is droger dan de meer vochtige “oude” lucht. Droge lucht is gemakkelijker te verwarmen waardoor je huis sneller op temperatuur is. Je hoeft de ramen ook zeker niet de hele dag open te zetten. Een uurtje in de ochtend is al voldoende om energie te besparen. Bovendien is een goed geventillerde ruimte veel beter voor je gezondheid. Dus openzetten die ramen!

Energie besparen

Goede isolatie

Om een warmer huis te hebben deze koudere periode hoef je echt niet meteen een dure warmtepomp aan te schaffen. Of de muren open te breken om alles goed te laten isoleren. Dat is natuurlijk op den duur een prima oplossing, maar is voor de komende koude periode wat lastig te realiseren. Er is ook een goedkopere oplossing, zeker voor mensen die een centrale verwarming hebben met muurplaten. Breng verwarming folie aan achter de verwarming! Dat kan met magneetjes tegen de achterkant van de platen of met plakstrips tegen de muur. De warmte verdwijnt niet meer in de muren, maar wordt lekker de kamers in gestuurd. Een kleine investering waarmee je veel energie kan besparen.

Energie besparen

Verwarming een paar graden lager

Normaal ging onze verwarming aan in oktober en bleef aan tot april. Soms ging hij al eerder aan omdat het al een beetje frisjes werd in huis. Ik kan nu met trots zeggen dat de verwarming bij ons thuis nog niet is aangeweest. Hoe? Door ons wat warmer te kleden. Geen blote voeten meer, maar sokken aan. Een trui of vest aan wanneer je het frisjes krijgt en ’s avonds gezellig met een dekentje op de bank. Het is gelukkig nog niet zo koud geweest en ik weet ook dat dit gaat veranderen. Maar de verwarming op 21,5 graden zetten gaan we dit jaar niet doen. We proberen het met 1,5 graad lager te doen. Maximaal 20 graden dus. Dat moet te doen zijn. Dit jaar staan in ieder geval pantoffels op ieders verlanglijstje van Sinterklaas en dat is prima. Google ook eens op “knuffeltrui”. Misschien is dat wel wat voor je! Zeker voor koudere avonden een heerlijk warm alternatief. Of je kruipt gewoon lekker tegen elkaar aan, ook gezellig!

Energie besparen

Licht uit, kaarsjes aan

Naast de gasprijzen stijgen ook de prijzen voor elektra. Nu hoef je natuurlijk niet helemaal in het donker te gaan zitten, maar je kan misschien wel een lamp vervangen voor een gezellig plateautje met kaarsen. Het schijnt wel zo te zijn dat het branden van veel kaarsen weer ongezond is. Goed ventileren is in dit geval ook weer belangrijk en overdrijf het vooral niet. Maar een paar kaarsen aan is wel zo gezellig. Je kan eventueel ook investeren in LED kaarsen. Die zijn duurzamer, ze stoten niets uit en branden heel lang. Wel even de lege batterijen apart verzamelen natuurlijk.

Natuurlijk zijn er nog veel meer maatregelen te bedenken maar sla vooral niet door. Zoals eerder gezegd komen er voor ieder huishouden maatregelen die de extreme kostenverhoging wat binnen de perken houdt. Maar het kan zeker geen kwaad om de verwarming wat lager te zetten en wat korter te douchen, want dat is tenslotte ook allemaal beter voor het milieu.


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox