Geef nog wat extra aandacht op Nationale Ouderendag

Geschreven op 1 oktober 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Nationale Ouderendag

Al jaren horen wij in de media verschillende berichten over de vereenzaming van ouderen. En helemaal nu in Coronatijd. Uit zorg en veiligheid komen we niet meer, of zo min mogelijk bij onze kwetsbare ouderen op bezoek, waardoor het gevoel van eenzaamheid alleen maar groter wordt. En omdat het Nationale Ouderendag is, zijn wij op zoek gegaan naar tips die jij kan gebruiken om jouw opa, oma, tante, oom of buurman of iemand anders een kleine opsteker te geven.

Een beetje aandacht is zo gegeven

Iemand laten weten dat je aan ze denkt kan al voor een goed gevoel bij iemand zorgen. Dus even een kort belletje, een kaartje of een lief berichtje sturen kan iemand al blij maken. En wat kost dit jou nu voor een tijd of moeite? Niets toch?

Even samen naar buiten

In deze tijd van besmettingsrisico van het Coronavirus kom je misschien liever niets bij ze binnen, maar even samen een blokje om gaan kan ook heel fijn zijn. Ook voor ouderen is het belangrijk om een frisse neus te halen en een beetje beweging kan ook veel goed doen. Zijn ze slecht ter been? Neem ze dan even mee, met de rollator of in een rolstoel naar het dichtstbijzijnde bankje van hun huis en neem daar even plaats. Zo kan je even fijn bijkletsen in de frisse buitenlucht en zijn ze zo weer thuis. Je zal zien dat ze daarna het gevoel hebben dat ze een heus uitje hebben gehad waar ze nog even flink van zullen nagenieten.

samen naar buiten

Breng iets langs

Ondanks dat je liever niet bij ze in huis komt, kan je wel even langsgaan om iets bij de deur af te geven. Een lekkere appeltaart, iets te lezen, een gezellig plantje, wat te eten wat je voor ze hebt bereid of een paar boodschappen. Zo hebben ze even jouw gezicht gezien en maak je ze ook nog eens blij met hetgeen je bij ze hebt afgegeven.

Videobellen

Videobellen is de laatste maanden niet meer weg te denken uit ons bestaan. Voor onze ouderen misschien nog wat lastig, maar met een beetje hulp van jouw kant zal het echt wel lukken. En vergeet niet dat de huidige generatie ouderen al weer veel handiger met de moderne technologie is. Zeker als ze in het bezit van een smartphone of tablet zijn, is videobellen via Facetime of WhatsApp een eitje.

videobellen met je grootouders

Vergeet ook de andere ouderen niet

Denk niet alleen aan jouw eigen familieleden als het gaat om een stukje aandacht. Wat dacht je van de bejaarde buurman bij jou in de straat? Of de oudere dame die iedere morgen haar hondje uitlaat die je tegenkomt tijdens jouw hardlooprondje. Een vriendelijk woord of een kort praatje is zo gemaakt en geeft vooral oudere mensen het gevoel dat ze nog in de maatschappij staan. En als je de gelegenheid hebt, is het altijd een goed idee om je hulp aan te bieden voor een klusje of een boodschap die ze zelf niet kunnen doen.

Fijne Nationale Ouderendag!