Arnhem – Geschiedenis, gezelligheid en cultuur in één stad

Geschreven op 28 september 2023
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Een dagje op stap in Arnhem

Arnhem, gelegen aan de oevers van de Rijn, is een stad doordrenkt van geschiedenis en een bruisende moderniteit. De stad staat bekend om zijn rijke erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, maar heeft ook een levendige binnenstad vol gezelligheid en culturele schatten te bieden. Wij namen onlangs een kijkje in het prachtige Arnhem.

Arnhem binnenstad

Erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog

Arnhem is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog vanwege de beruchte Slag om Arnhem, een operatie die deel uitmaakte van Operatie Market Garden. In de stad zijn nog steeds talloze overblijfselen te vinden die herinneren aan deze periode. Het beroemde Airborne Museum at Hartenstein, gevestigd in een voormalig hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen, vertelt het verhaal van deze gebeurtenis en herdenkt de moed van de soldaten die vochten voor vrijheid. Bezoekers kunnen er originele voorwerpen, foto’s en persoonlijke verhalen vinden die deze periode tot leven brengen.

Een ander opmerkelijk herinneringspunt is de John Frost Brug, vernoemd naar de Britse luitenant-kolonel John Dutton Frost, die de brug verdedigde tijdens de slag. Deze brug staat nu bekend als de ‘Bridge to Remember’ en is een indrukwekkende plek om te bezoeken. Niet alleen vanwege zijn historische betekenis, maar ook vanwege het uitzicht op de Rijn en de omliggende omgeving.

Arnhem Frost brug

Foodhall Arnhem

Wanneer je vanaf de brug langs de kade loopt, kom je vanzelf terecht bij Foodhall Arnhem. Als je van lekker eten houdt is dit een echte aanrader! Deze culinaire hotspot biedt een scala aan internationale gerechten en lokale lekkernijen, allemaal onder één dak. Of je nu zin hebt in sushi, pizza, hamburgers, of tapas, je zal hier zeker iets vinden dat aan je smaakpapillen voldoet. Het is de perfecte plek om te genieten van een gezellige maaltijd met vrienden en familie. Wij hebben hier een korte tussenstop gehad en genoten van een heerlijke Pokebowl.

Foodhall Arnhem

De gezellige binnenstad en de 7 Straatjes

Na de lunch in Foodhall Arnhem zijn we de Arnhemse binnenstad gaan verkennen. De binnenstad straalt een warme en gastvrije sfeer uit. De pittoreske straatjes, met geplaveide trottoirs en historische gevels, nodigen uit om rond te dwalen en te genieten van de charme van de stad. Een absolute must-see is de 7 Straatjes, een verzameling van zeven straatjes vol boetieks, kunstgaleries, en gezellige cafés.

Deze straten zijn een paradijs voor liefhebbers van winkelen en cultuur. Je kan hier unieke kledingstukken en handgemaakte sieraden vinden, evenals lokale kunstwerken bewonderen. De 7 Straatjes zijn de perfecte plek om te snuffelen en cadeautjes of souvenirs te kopen.

Arnhem 7 straatjes

Parken en groene ruimtes

Arnhem staat ook bekend om de prachtige parken en groene ruimtes. Park Sonsbeek is een stuk rustgevend groen in het hart van de stad, met weelderige tuinen, kronkelende paden en een historische watermolen. Het is de perfecte plek voor een ontspannen wandeling of een picknick. Daarnaast zijn het Park Zypendaal en het Park Gulden Bodem andere groene oases waar je even lekker tot rust kan komen.

Park Arnhem

Cultuur in Musis

Nog een park in het centrum is het Musispark. Hier vind je ook het Musis Sacrum. Dit is het culturele hart van Arnhem. Een eigentijds theater en concertzaal waar je kan genieten van een gevarieerd aanbod van muziek, dans, theater en andere culturele evenementen. De uitvoeringen variëren van klassieke muziek tot hedendaagse theaterproducties.

Arnhem Musis

Architecturale pracht van het station

Natuurlijk hebben wij ook nog even snel een kijkje genomen bij het Centraal Station. Het Centraal Station van Arnhem is namelijk meer dan alleen een knooppunt voor treinreizigers; het is een staaltje moderne architectuur. Het nieuwe station, dat in 2015 werd geopend, staat bekend om zijn opvallende ontwerp met een golvend dak van glas en staal. Het station is een indrukwekkend welkom voor bezoekers en symboliseert de moderne uitstraling van de stad.

Arnhem centraal station

Stadsparken en ontspanning

Naast de eerder genoemde parken zijn er nog veel meer groene plekken in Arnhem waar je kan ontspannen en genieten van de natuur. Het Park Presikhaaf en het Immerloo Park zijn slechts enkele voorbeelden van de vele stadsparken waar je kan wandelen, fietsen of gewoon tot rust komen.

Kortom, Arnhem is een stad die het verleden omarmt terwijl het zich richt op de toekomst. Met een levendige binnenstad, unieke winkelstraten, heerlijk eten, culturele evenementen en prachtige groene gebieden, is er voor ieder wat wils in deze betoverende stad. Dus, of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, winkelen of gewoon wilt genieten van een ontspannen dag in de natuur: Arnhem heeft het allemaal. Kom en ontdek zelf de charme en veelzijdigheid van deze Nederlandse parel.

Arnhem binnenstad


Dit blog is redactioneel tot stand gekomen.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox