Barbecue tips voor thuis

Geschreven op 30 juli 2024
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
barbecue tips voor thuis

Hoera! Het is een mooie zomerse dag! Dan gaat menig hart sneller kloppen, want dan is het barbecue-weer! Of je nu een Weber, een elektrische buitenkeuken of een Green Egg hebt, wij hebben tips voor je.

Vlees en vis

Vlees en vis zijn eigenlijk onmisbaar op de barbecue, al zullen de vegetariërs onder ons het daar niet mee eens zijn. Als je vlees en vis op de barbecue hebt, dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken:

Zorg ervoor dat het vlees en de vis op kamertemperatuur zijn

Niets is zo vervelend dan vlees of vis dat aan de buitenkant lekker gebakken is, maar aan de binnenkant nog helemaal koud is. Bovendien gaart het beter wanneer je ervoor zorgt dat je producten op kamertemperatuur zijn. Met kamertemperatuur bedoelen we 18° Celsius. Houd er wel rekening mee dat je, zeker op warme dagen, je vlees en vis binnenshuis op kamertemperatuur laat komen. Dit voorkomt voortijdig bederf en binnen hebben insecten minder de kans om op je producten te gaan zitten.

barbecue tips voor thuis

Zorg ervoor dat je hygiënisch werkt

Houd vlees en groenten van elkaar gescheiden, dus gebruik bij voorkeur verschillende snijplanken. Vooral met kipproducten moet je goed oppassen: van de bacteriën in kip kan je heel erg ziek worden. Kipproducten, zoals saté, moeten ook goed doorbakken zijn. Gelukkig is kip snel gaar, dus je kan snel aanvallen!

Probeer vlammen te voorkomen

Je wilt natuurlijk mooi egaal gaar vlees en vis. Zeker geen zwartgeblakerde stukken! Probeer daarom steekvlammen in de barbecue te voorkomen. Deze vlammen worden vaak veroorzaakt door toegevoegde vetten en oliën, maar ook door vet dat uit het vlees druipt.

Gebruik geen vork om je vlees of vis om te draaien

Een vork prikt namelijk gaatjes in je product waardoor het sap eruit loopt. Gebruik daarom liever een vleestang.

barbecue tips voor thuis

Snijd het vlees niet meteen aan wanneer het van de barbecue komt

Het is zo verleidelijk om meteen aan te vallen als het vlees van e barbecue komt. Zeker mooi lamsvlees, rundvlees, maar ook varkensvlees en kip blijven veel sappiger als je ze na het barbecuën even laat rusten in de aluminiumfolie. Je zal merken dat je vlees zo veel lekkerder blijft.

Leg niet teveel vlees tegelijk op de barbecue

Verschillende soorten vlees en via hebben verschillende tijden om gaar te worden. Leg daarom niet teveel tegelijk op de barbecue. Je houdt op die manier het overzicht en heb je bijvoorbeeld geen te ver doorgebakken biefstuk en ongare speklapjes in één bakbeurt. Ook belangrijk: draai het vlees en de vis niet te snel om. Vlees en vis heeft even de tijd nodig en als je ze te snel omdraait loop je het risico dat ze aan je rooster of bakplaat gaan plakken. Dat is écht zonde!

Buiten eten

Schoonmaak tussendoor

Barbecuën doe je dus meestal in etappes. Om tussendoor het rooster of de bakplaat even schoon te maken, kan je het beste een halve citroen gebruiken. Dit ontvet én zorgt ervoor dat de smaak van je vis hetzelfde smaakt als je pas gebakken stuk vlees. Tip: gebruik ook citroen als je klaar bent met de barbecue en het rooster of de bakplaat nog warm is. Zo is de schoonmaak later een stuk gemakkelijker.

Pizza tijd!

Pizza’s kan je ook bakken op de barbecue! Je hent daar echt geen aparte pizza-oven voor te hebben. Het leuke aan pizza’s is dat iedereen zelf kan bepalen welke topping hij of zij wil. Door pizzadeeg in kleinere porties te verdelen kan je meerdere kleine pizza’s maken. Het is daardoor ook nog eens een heel sociaal gerecht. Leuk voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Voor het bakken van pizza’s op de barbecue kan je het beste een pizzasteen gebruiken. Welk type barbecue je hebt, maar daarmee eigenlijk niets uit.

barbecue tips voor thuis

Het is wel belangrijk dat je de pizzasteen al op de koude barbeque legt zodat deze langzaam kan opwarmen. Zo voorkom je dat de steen breekt. Gebruik ook een bakpapiertje onder de pizza, maar zorg ervoor dat deze het rooster niet raakt, anders kan het papier in brand vliegen. Doe ook altijd de deksel dicht als je pizza’s bakt.

De vegetarische barbecue

Steeds meer mensen verkiezen plantaardige producten boven vlees- en visproducten. Maar ook met groenten en vleesvervangers kan je prima barbecuën! Hier volgen een aantal tips voor een geslaagde vergetarische barbecue:

  • Houd er rekening mee dat niet alle kant-en-klare vleesvervangers geschikt zijn voor de barbeque. Een groenteburger kan bijvoorbeeld vreselijk droog worden op de barbecue. Kijk daarom eerst op de verpakking om te zien of het product geschikt is voor de grill.
  • Niet alle groenten garen even gemakkelijk op de barbecue. Uien, paprika’s, tomaten, courgettes en aubergines doen het uitstekend op de grill, maar groenten zoals groene asperges en brocoli/bloemkool kan je beter van te voren even beetgaar blancheren. Je groenten zijn dan ook meteen gemakkelijker te marineren. Een marinade zorgt er ook voor dat je groenten niet teveel uitdrogen op de grill.
  • Waar in vlees en vis van nature vetten zitten, geldt dat niet voor groenten. Zorg er daarom voor dat je je bakplaat of rooster goed invet met olie. Je kan daar gemakkelijk een prop keukenpapier voor gebruiken.

Lekker eten

  • Leg je groenten niet direct boven de hete kolen en zorg ervoor dat de barbecue niet te heet is. Groenten hoeven minder verhit te worden dan bijvoorbeeld vlees en het verbrandt ook sneller.
  • Tofu, tempeh en seitan kunnen prima op de barbecue! Je kan er bijvoorbeeld saté van maken. Tofu is van zichzelf wel erg vochtig, dus knijp dit eerst uit voor je het op de barbecue legt. Seitan heeft minimaal 12 uur nodig om marinade op te nemen, dus marineer dit al een dag van tevoren. Tofu en tempeh nemen marinade veel sneller, in 1 of 2 uur, op.

Eet smakelijk alvast!


Foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.