Begin je eigen moestuin
Met al die hoge prijzen in de supermarkt is het misschien een idee: een eigen moestuin! Zelf heb ik totaal geen groene vingers. Ik heb geprobeerd een basilicumplantje van de supermarkt in leven te houden, maar dat is niet gelukt. Maar die zaadjes van de Albert Heijn moestuintjes deden het toch best aardig hier in huis! Ben je van plan een eigen moestuin te beginnen, lees dan zeker verder. Wij hebben namelijk tips!
Wat heb je nodig?
In eerste instantie heb je een paar potten en verse aarde nodig. En natuurlijk zaden van de gewassen die je wilt verbouwen. Fijn is een kleine kas, die kan je kopen bij een tuincentrum. Een schepje, harkje en iets om de grond mee om te spitten zijn ook handig, zeker als je geen zwarte vingers wilt. Je kan natuurlijk ook handschoenen gebruiken. Zaden en mest kan je kopen bij het tuincentrum. Die zijn op dit moment helaas gesloten maar de meeste tuincentra hebben een online shop. Zo kan je alles wat je nodig hebt voor je moestuin veilig vanuit je luie stoel bestellen en wordt het een paar dagen later bij je thuis bezorgd.
Wat ga je planten?
Ben je een beginnende moestuinder? Dan is het misschien een idee om te beginnen met gemakkelijke gewassen. Sla en tomaat doen het altijd wel goed, evenals komkommer en aardbei. Verdeel je kas of grond in een aantal vakken en zet soort bij soort. Dan gedijen je plantjes beter. Een kruidentuintje erbij is ook leuk! Kruiden zijn niet alleen gemakkelijk om te kweken, ze geven ook nog eens een heerlijke geur af. Kweek bijvoorbeeld munt, dat is heerlijk voor in de thee (wel eerst goed wassen!).
Wanneer planten?
Je kan op twee manieren beginnen met je moestuin. Vanuit binnen of meteen buiten. Wil je binnen beginnen met je moestuin, dan kan je al gaan zaaien in februari. Je hebt daar een paar potjes voor nodig en een vensterbank, want planten zijn dol op zonlicht. In april kunnen de plantjes, die waarschijnlijk al best gegroeid zijn, naar buiten. Wil je meteen buiten aan de slag, wacht dan tot de vorstperiode voorbij is. Dat kan wel pas begin april zijn, want in maart is een nachtvorstje zeker niet uitgesloten. Wil je eerder beginnen met je moestuin buiten? Gebruik dan een kweekkas want onder glas is het altijd warmer en doen de plantjes het al goed. Voordeel is: elke zonnestraal is voor het plantje.
Tuin of balkon?
Het maakt niet uit hoeveel of hoe weinig ruimte je hebt. Zelfs op je balkon kan je een prima moestuin beginnen. Voorwaarden voor een geslaagd tuintje zijn er wel. Een lichte plek zonder al te veel tocht is het beste. Heb je een tochtig balkon of een plek in de tuin waar veel wind staat, dan is het aan te raden een kleine kas te kopen. Die heb je in allerlei vormen en maten, klein en wat groter. Je hoeft dus niet heel veel ruimte te hebben. Voordeel van een kasje is dat het er altijd lekker warm is en veilig voor de buurpoes die misschien de neiging heeft zijn of haar behoefte in jouw tuintje te doen. Ander voordeel van een kasje is dat de vogels geen schijn van kans hebben om jouw aardbeien te pikken voordat jij de kans hebt gehad.
Direct en indirect zonlicht?
In het voorjaar kan jouw moestuin prima in de volle zon staan. Sterker nog: 6 tot 8 uur zonlicht wordt aangeraden. Maar als het hoogzomer is, is het een ander verhaal. De kans dat je je langgekoesterde moestuin verdort aantreft is dan groot. Een kasje of een pot kan je verplaatsen, maar als je je moestuin in de volle zon hebt geplant, wordt het lastig. Kijk daarom eerst naar de eigenschappen van het gewas dat je plant. Kan het direct zonlicht verdragen?
Hoeveel water moet je geven?
Zorg in elk geval dat je plantjes voldoende te drinken krijgen. Van droge aarde worden ze niet blij maar de wortels moeten ook weer niet te nat zijn zodat ze verrotten. Dat laatste zal minder snel gebeuren wanneer je in de volle grond plant. Water sproeien kan je, zeker in de zomer, het beste aan het einde van de dag doen. De waterdruppels kunnen er namelijk voor zorgen dat je plantjes sneller verbranden.
Bijmesten
Wanneer je je moestuin plant in verse aarde hoeft het nog niet meteen: voeding toevoegen. Het zit er namelijk al in. Maar toch is het verstandig om in de schuur te hebben staan, want als je hard wilt groeien heb je meer nodig dan alleen water. Geld ook voor ons, toch? Voor meer smaak aan je groenten kan je kiezen voor biologische groentevoeding. Perfect voor kruiden en groenten. En wil je spinazie verbouwen, gebruik dan ook stikstof. Klinkt misschien een beetje eng, maar dat is gewoon te koop bij een tuincentrum. Besteed zeker eens aandacht aan de afdeling voor mestproducten. Voor elk gewas is wel iets.
Onkruid wieden
Je wilt natuurlijk niet dat onkruid alle voedingsstoffen van je moestuin opnemen. Onkruid moet dus uit de aarde getrokken worden. Het ziet er dan ook meteen weer een stuk beter uit. En de aanwezigheid van onkruid kan aantrekkelijk zijn voor ongedierte die je zeker NIET in je moestuin wilt hebben!
Luizen in je tuin
Helaas, je deelt je tuin met andere bewoners. De meeste dieren zijn nuttig, zoals wormen. Die graven gangetjes in de aarde waardoor de wortels van jouw plantjes meer zuurstof krijgen. Maar er zijn insecten en beestjes die niet zo goed voor je tuin zijn, zoals luizen en slakken. Luizen komen af op onkruid. Nog een reden dus om onkruid te wieden. Daarnaast is het belangrijk je tuin gezond te houden, dus regelmatig te bemesten. Maar overbemesting zorgt juist voor luizen. Houd daar dus wel rekening mee. Planten zoals dille, salie, knoflook, uien en lavendel zijn geen favoriet voor de luizen, dus die kunnen er prima tussen. Mochten al deze dingen niet werken dan bestaan er ook biologische luizenbestrijders. Die koop je bij het tuincentrum.
Slakken in je tuin
Slakken lijken misschien onschuldig, maar dat zijn deze slijmerige indringers niet. Zeker als je sla verbouwt merk je hoe schadelijk ze kunnen zijn. Slakken zijn namelijk dol op sla. En bladeren, want daar verstoppen ze zich graag in. Zorg er dus voor dat je bladeren weghaalt uit je tuin. Zo wordt jouw tuin minder aantrekkelijk voor ze. Onkruid wieden helpt ook en zorg ervoor dat de grond niet te nat is, want ze zijn dol op nattigheid. Een manier om de grond rondom je plantjes te beschermen is door er grind, cacaodoppen, zaagsel of gemalen eierschillen omheen te leggen. Deze materialen zijn scherp voor de slak en daar houdt hij niet van. Koffieprut werkt ook! En houdt tevens katten uit je tuin weg. Er zijn bestrijdingsmiddelen te koop (ook biologische), maar probeer het eerst even zo.
Oogsttijd!
Eindelijk! Na weken of maanden is het dan zover! Je kan je zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit oogsten. Een leuk klusje om te doen met je kinderen. Kijk wel even van tevoren op welke manier bepaalde groenten en vruchten moeten worden afgeknipt. Het zou zonde zijn als je dit niet goed doet, want misschien kan je rekenen op een tweede oogst. Misschien kom er nu wel achter dat het onhandig was om 11 kroppen sla te planten, want ze zijn ongeveer tegelijk klaar. Niemand wil de hele week sla eten. Maar, je kan veel groenten ook invriezen of (nog leuker) weggeven aan iemand die je dierbaar is.
Winterklaar maken van je moestuin
Als alles is geoogst en de winter voor de deur staat is het belangrijk je moestuin winterklaar te maken. Haal alle plantenresten weg en schoffel de tuin eens goed door elkaar. Alle voedingsstoffen zitten nu nog in de grond en die kunnen de planten van volgend jaar goed gebruiken. Maak een plattegrond van wat je waar hebt geplant. Wel handig om te weten: door ieder jaar dezelfde planten te planten put je de grond uit. Doe dus ook eens aan wisselteelt. Dat je dus eens iets anders op die plek teelt. Heel veel succes met je moestuin!
Credits foto’s: www.canva.com
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox