Bereid je voor op de wintersport met Roundhill

Geschreven op 24 augustus 2021
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Wintersport in Nederland

De wintersportvakantie viel het afgelopen seizoen voor veel mensen in het water vanwege Corona. Wij hopen dat de wintersport fanaten komend jaar wel weer op de lange latten of het snowboard in de sneeuw kunnen staan. Een goede voorbereiding is dan heel belangrijk, helemaal als je een jaar wintersport hebt overgeslagen.

Roundhill, Indoor skiën en snowboarden in Dordrecht helpt je graag in de voorbereidingen op de wintersport. Maar wat zijn de voordelen van het nemen van skilessen in Nederland? Wij vroegen het Mark-Jan, ski-instructeur bij Roundhill!

Skilessen in Nederland, is dat nodig?

“Van tevoren skilessen nemen in Nederland heeft zeker een toegevoegde waarde! Ten eerste is het goed voor je techniek. Het gecontroleerd de berg afkomen op jouw eigen snelheid is voor veel mensen al een uitdaging. Wij zeggen altijd, hard skiën kan iedereen. Maar je snelheid onder controle houden is echt een ander level. Ook het voorbereiden van het lichaam op een week skiën is erg belangrijk. We komen opeens in een andere atmosfeer en verwachten dan van ons lichaam dat wij direct de inspanning kunnen leveren die we nodig hebben. Als je in Nederland al een aantal uren in je benen hebt zal je merken dat die stap naar de sneeuw een stuk kleiner is”, zegt Mark-Jan. “En dit jaar is dat misschien wel belangrijker dan ooit.”

Waarom is dat dit jaar belangrijker?

“Een heleboel mensen hebben de meters die ze normaal maken gemist. Mensen zullen dit pas merken op de piste zelf en zijn dan te laat om zich nog goed voor te bereiden. Als je dit jaar in Nederland een aantal lessen boekt ben je dit voor en heb je meer plezier van je vakantie.”

Roundhill goed wintersport

Waar moet je aan denken als je skilessen in NL neemt?

“Probeer voor jezelf een doel te stellen wat je wilt bereiken en ventileer dit ook naar jouw skischool. Om maar een voorbeeld te geven, het verbeteren van je techniek of overwinnen van een angst hangen met elkaar samen, maar zijn ook twee verschillende dingen en vragen dan ook om een andere aanpak. Als je vanaf het begin een goed gevoel hebt bij jou gekozen skischool en bij jou leraar zullen jouw lessen je veel meer opleveren,” aldus Mark-Jan.

Wat is het verschil tussen een baan zoals jullie hebben en lessen nemen in de poedersneeuw?

“Bij ons op de rolbaan staat de leraar naast, voor, of achter je. Kortom altijd dichtbij. Wij kunnen je snel en gericht wijzen op eventuele fouten. Ook een groot voordeel is de spiegel die je voor je hebt. Hierin kan jij jezelf direct controleren. De egale piste maakt dat het gevoel onder je ski’s optimaal te voelen is. Hierdoor word je heel bewust van je ski beweging en wat er nu precies gebeurt als je iets doet.”

Maakt het uit of je beginner of gevorderde bent bij jullie baan?

“Nee absoluut niet! Iedereen kan bij ons met zijn of haar doel terecht! Zelfs al ben je nog nooit eerder op wintersport geweest”.

Mark-Jan van Roundhill klein

Wat is jullie toegevoegde waarde bij het skiën op de rolbaan? (Zoals bij iemand die angstig is)

“Grappig dat jullie angst noemen, dit is een veel voorkomend onderwerp bij ons op de baan. Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel; een goede techniek. Als je de juiste techniek onder de knie hebt, heb je je skiën, je bochten en je snelheid in eigen hand en onder controle. Alleen op deze manier heb je vertrouwen in je eigen kunnen en kan je de angst een plek geven,” zegt Mark-Jan.

Wat is de ideale skiuitrusting?

“Zoveel mensen zoveel wensen. Ideale skiuitrusting is voor iedereen verschillend. Wat ik zelf heel belangrijk vind zijn goede schoenen. Dit is echt een groot deel van je plezier. Schoenen zijn de verbinding tussen de voet en de ski. Dit is dan ook een essentieel onderdeel van je uitrusting. Zitten schoenen goed (passend naar jouw voet), dan zal het skiën ook een stuk makkelijker gaan en bovenal leuker zijn! Wat kleding betreft zijn laagjes mijn favoriet. Dunne laagjes over elkaar zorgt ervoor dat je warm blijft maar ook snel iets uit kan doen als het te warm is.”

Is het verstandig om zelf skispullen aan te schaffen of kan je beter huren?

“Ook dit is heel persoonlijk en heeft allebei zijn voor- en nadelen. Vergeet ook zeker niet dat de baan waar je lessen volgt waarschijnlijk ook verhuurt. Deze mensen kennen jouw techniek als geen andere en kunnen je dan ook een ski meegeven voor jouw niveau waar je echt wat aan hebt.”

team Roundhill wintersport

Wat heb je zeker nodig als je bij jullie op de rolbaan komt trainen?

“Een proefles. Kom ervaren wat de rolbaan voor jou kan doen. Of het nu de angst voor een ijsplaat is, het “warm skiën” voor de wintersport of een ander doel. Kom het ervaren. Alleen dan kan je zeggen of het wat voor je is of niet!”

Wat is het ergste dat mis kan gaan?

“Je kan verslaafd raken, bij voorbaat excuus,” lacht Mark-Jan.

Roundhill is nu nog even gesloten maar gaat begin september weer open! Ze kunnen niet wachten om je op de baan te ontmoeten en je te helpen je de techniek te leren of je techniek te verbeteren. Heb je wintersport plannen? Dan is het zeker geen overbodige luxe om een paar lessen in Nederland te nemen. En daar is Roundhill echt de perfecte plek voor!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Roundhill. Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer inspiratie, tips en blogs. En meld je dan ook meteen aan voor onze nieuwsbrief. Want dan maak je ook elke maand kans op leuke prijzen!