Bezoek aan het Paleis op de Dam

Geschreven op 30 mei 2023
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Paleis op de Dam

Ik was al wel vaker in Amsterdam geweest maar nog nooit in het Paleis op de Dam. Sterker nog: ik was me er niet eens van bewust dat het überhaupt te bezoeken was. Maar dat is zeker het geval en ook echt de moeite waard!

Het Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam was eerst het stadhuis van Amsterdam. Op de plek waar nu het paleis staat, stond voorheen een kleiner, minder grandeur gebouw. Omdat Amsterdam vanwege de zeevaart een behoorlijke reputatie had opgebouwd in de rest van de wereld, moest er een gebouw van wereldklasse komen. Het nieuwe stadhuis werd gebouwd tussen 1648 en 1665.

Paleis op de Dam

Het werd pas een koninklijk paleis toen Koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, zijn intrek nam in het gebouw in 1808. Erg lang heeft hij er niet gewoond, maar sindsdien is het nog altijd het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Het paleis wordt in de volksmond ook wel het Achtste Wereldwonder genoemd.

Paleis op de Dam

Verschillende functies

Het Paleis op de Dam heeft verschillende functies gehad door de eeuwen heen. Ook vaak tegelijkertijd. Zo was het een plek voor de burger: de Burgerzaal is daar nog altijd een bewijs van. Maar het was ook een rechtbank compleet met gevangenis, martelkamer en een vierschaar: de plek waar mensen ter dood werden veroordeeld. De voltrekking vond dan plaats op de Dam zelf. Weeskinderen werden geregistreerd in het paleis, belangrijke en hooggeplaatste personen konden er verblijven en zo had het paleis nog meer functies. Ook nu nog zijn de slaapvertrekken intact.

Paleis op de Dam

Bezoek aan het Paleis op de Dam

Wanneer je een dagje Amsterdam op de planning hebt, is het zeker de moeite waard om het Paleis op de Dam te bezoeken. In principe is het paleis dagelijks geopend, tenzij de Koning er mensen ontvangt. Kijk daarom voor je bezoek altijd even op de website. Je kunt eenvoudig een tijdslot reserveren maar als je eenmaal binnen bent kan je zo lang blijven als je wilt. Je krijgt een rondleiding aan de hand van een audiotour: dat is prettig, want dan kan je de tour in je eigen tempo doen. Als je een museumjaarkaart hebt is de toegang gratis. Anders betaal je 12,50 voor een toegangskaart.

Paleis op de Dam

Prachtige vertrekken

Het viel ons op dat alles perfect onderhouden is. Dat komt natuurlijk omdat het nog altijd een plek is dat wordt gebruikt voor officieel bezoek. De Burgerzaal, de eerste zaal waar de audiotour je naartoe brengt is echt een prachtige zaal. Het prachtige beeldhouwwerk, zoals het beeld van Atlas met de blauwe wereldbol op zijn rug, en de prachtige marmeren vloeren met de afbeeldingen van de wereld erop. In deze zaal wordt nog altijd het banket gehouden. Maar ook de andere kamers zoals de slaapvertrekken, de zalen en de hallen zijn prachtig. Ik begrijp wel dat Koningin Wilhelmina hier daadwerkelijk heeft gewoond.

Paleis op de Dam

Echt een aanrader

Nogmaals, een bezoek aan het Paleis op de Dam is echt een aanrader wanneer je Amsterdam bezoekt. Je bezoek duurt ongeveer een uur, dus je hebt genoeg tijd over om de rest van de stad te bekijken. En wat is er mis met een beetje cultuursnuiven? 🙂


Foto’s: OpstapmetLisa (Sonja Koene)

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox