Cultureel Breda
Onlangs bezochten we Breda: de Brabantse prinsenstad! Hoewel het weer niet helemaal meewerkte hebben we toch een goede indruk van de stad gekregen. Vroeger was Breda een heel belangrijke stad in Nederland en was zelfs de hoofdstad van de Baronie van Breda, waartoe ook de steden Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout behoorden. De stad is ook onlosmakelijk verbonden met de Oranjes. Laten we eens cultuur snuiven in deze mooie stad!
De Grote Kerk
Als je een bezoek brengt aan Breda is het onmogelijk om de Grote Kerk te missen. Deze kerk vormt namelijk het hard van het historische centrum van de stad en prijkt trots boven de stad uit. Het is dan ook echt de moeite waard om de 278 traptreden te trotseren om te kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over Breda. Een torenbeklimming is te boeken in de kerk en kost € 7,50 per persoon. Voor wie liever op straatniveau blijft is er ook van alles te zien in de kerk.
Met een gratis audiotour leer je van alles over de prachtige grafmonumenten van onder meer veel leden van de Nassau-familie, de kunstwerken en de verschillende religieuze schatten. Voor kinderen is er een speurtocht. Willem van Oranje’s grote wens om na zijn moord in de Grote Kerk begraven te worden werd helaas tegengegaan door de Spaanse bezetter. Breda was immers nog bezet tijdens zijn dood. Daarom worden de Oranjes tegenwoordig in de Nieuwe Kerk van Delft begraven.
Het Nassau Baronie Monument
Je vindt dit bijzondere monument in stadspark Valkenburg. Het monument is opgedragen aan graaf Engelbrecht I van Nassau-Siegen, de Duitse graaf die naar Nederland kwam in 1403. Hij trouwde met de toen 11-jarige Nederlandse Johanna van Polanen. Diegenen die Het Verhaal van Nederland – Oranje Nassau hebben gezien kennen het verhaal. Hun huwelijk was het begin van het Huis Oranje Nassau, dus ons koningshuis. Architect Pierre Cuypers ontwierp het monument dat werd onthuld door Koningin Wilhelmina in 1905. Het park is overigens een heel fijne plek om even uit de drukte van de stad te ontsnappen. Het ligt namelijk middenin het centrum. Vroeger was het park het eigendom van de eigenaren van het Kasteel van Breda.
Het Kasteel van Breda
Het Kasteel van Breda werd in 1353 gebouwd door Jan II van Polanen. Helaas is het kasteel zelf zeer beperkt te bezoeken omdat het sinds 1826 in eigendom is van de Koninklijke Militaire Academie. Maar vanuit stadspark Valkenburg heb je er wel mooi zicht op. Het kasteel was ooit het stamslot van de Nassaus, dus van de voorouders van onze koninklijke familie. Er worden af en toe rondleidingen gegeven op het terrein van het kasteel door de stadsgidsen van Gilde de Baronie.
Het Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum van Breda zit gevestigd in een gebouw met 800 jaar geschiedenis. Vroeger was dit een gasthuis voor reizigers en zieken, maar tegenwoordig is dit een plek van (hedendaagse) kunst, tentoonstellingen en boeiende activiteiten. Je komt in dit museum ook alles te weten over de ijzersterke band tussen de stad en het koningshuis. Als je Breda beter wilt leren kennen tijdens je bezoek dan is een bezoek aan het Stedelijk Museum echt een must-visit!
Naar het Chassé Theater
Theaterliefhebbers zijn in Breda ook aan het goede adres. Breda was de eerste Brabantse stad met een actief theaterleven. De eerste voorstellingen werden al gegeven in 1727. Het Chassé Theater is één van de plekken in Breda waar menig theaterhart sneller van gaat slaan. Er is van alles te beleven: van grote Broadway producties zoals Jesus Christ Superstar (t/m 22 september 2024) tot kleine experimentele theatervoorstellingen, van film tot klassiek ballet en van moderne dans tot muziek. Voor ieder wat wils dus!
Het Begijnhof
Tot slot nog een bijzonder serene plek met een eeuwenoude geschiedenis: het Begijnhof van Breda. Wie in de Catharinastraat loopt moet echt even een bezoekje brengen aan dit bijzondere plekje. In de 16de eeuw werd dit hofje al speciaal gebouw voor vrouwen die ervoor kozen om alleenstaand door het leven te gaan. Een soort kloostergemeenschap maar dan zonder eeuwig beloofde geloften. Daarvoor leefden de vrouwen samen op een andere plek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen maar houd er wel rekening mee dat het hofje nog altijd bewoond wordt. Neem ook eens een kijkje in het kerkje en sta even stil bij het standbeeld van Johanna van Polanen. Ja, ook hier zie je de Nassaus terug.
Meer Breda ontdekken?
Wil je ook nog andere kanten van Breda leren kennen? Lees dan ons eerder verschenen blog over deze leuke en veelzijdige stad!
Foto’s: OpstapmetLisa, Chassé Theater
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox