De beste wijntips voor Kerst!
Nog een paar weken en dan is het kerst! Als je kerst thuis viert, hoe leuk is het dan om je gasten dan ook eens te verwennen met een wijnarrangement bij de verschillende gangen. Moeilijk? Nee hoor! Iedereen kan een mooie opbouw maken en daar hoef je echt geen sommelier voor te zijn. Silvia van Vasco Wijn geeft je graag wat basistips!
Logische volgorde
Zorg in ieder geval voor een logische volgorde. Zo haal je het maximale uit de smaak van je wijn én het gerecht!
Ga qua wijn in ieder geval van: licht naar zwaar, wit naar rosé en rood, jong naar oud, koud naar warm. Ik kies er bijna altijd voor om eerst de (soort) wijnen te kiezen, en dan te kijken naar de gerechten die erbij zouden kunnen passen.
Op die manier komen de wijnen extra tot hun recht. Ben je met 8 personen dan kan je prima met 1 fles wijn doen. Serveer geen volle glazen maar houd het bij halve glazen. Op deze manier kan iedereen makkelijker alle wijnen proeven.
Gelijkwaardig of contrast
Wijn en spijs komen het beste tot hun recht als ze een beetje gelijkwaardig zijn tijdens de kerst. Lichte en frisse gerechten passen het beste bij lichte en frisse wijnen. Ronde, vettige gerechten passen het beste bij ronde vettige wijnen.
Kijk ook goed naar de saus; is het een romige saus of een lichte saus? Kruidige gerechten passen goed bij kruidige wijnen zonder al te veel tannines. Zoete gerechten combineren het beste met nóg zoetere wijn en zuurdere gerechten met nog zuurdere wijn.
Maar ook contrasterende smaken kunnen goed werken. Denk aan blauwaderkaas met Port. Kortom, durf ook eens te experimenteren want dat kan soms hele mooie smaaksensaties opleveren! Met deze wijntips voor kerst kom je al een heel eind!
Begin met een bubbel of een frisse fruitige witte wijn
Ik vind het altijd feestelijk om met een bubbel te beginnen. Wil je het niet te duur maken, kies dan in plaats van Champagne voor Cava. Op dezelfde manier gemaakt als Champagne maar dan van Spaanse druiven.
Houd je niet van bubbels dan kan je ook gaan voor een lichte frisse en (citrus)fruitige wijn. Denk aan een Piquepoul, Albarino, Riesling, Chenin blanc, Gruner veltliner of Sauvignon blanc.
Let er op dat deze wijnen niet op hout zijn gerijpt, want dat maakt de wijn meteen zwaarder en romiger. Serveer bij deze frisse wijn ook frisse lichte hapjes. Denk aan oesters, krab, coquilles, garnalen, tonijn. Maar denk ook aan lichte vleessoorten zoals carpaccio en delicate groenten zoals avocado, pompoen, komkommer.
Volle witte wijn of rosé
Kies na de lichte witte wijn voor een wat vollere witte wijn met tropische fruitsmaken.
Denk aan een Chardonnay, Vermentino, Gewurztraminer of een Viognier. Maar ook een rosé is een goede keuze voor een volgende gang. Houd je van een wat romige smaak? Kies dan voor een op hout gerijpte witte wijn.
Lekker bij wit vlees zoals kip, kalkoen maar ook bij tofu, risotto en pasta. Maar ook bij de vettere vissoorten zoals zalm, makreel, paling.
Lichte of zware rode wijn
Net als bij witte wijn heb je ook bij rood een lichte en zwaardere soort. Lichte rode wijnen zijn bijvoorbeeld een Pinot noir, Gamay, Cinsault en Zweigelt.
Deze wijnen combineren net als hierboven ook met wit vlees zoals kip en bij heel veel verschillende wat stevigere groenten zoals champignons en bonen en ook bij kruidige specerijen.
Een zwaardere rode wijn serveer je als laatste. Denk aan een Valpolicella, Barbera, Sangiovese, Tempranillo, Pinotage, Syrah. Wil je een echt uitgesproken rode wijn? Kies dan voor een op hout gerijpte variant. Lekker bij stevige stoofschotels, vlees en sauzen met kaas!
Dessertwijn
Een diner is voor mij helemaal áf als er ook een dessertwijn bij zit. Zorg ervoor dat de dessertwijn zoeter is dan het dessert zelf. Zoete dessertwijnen zijn bijvoorbeeld een Sauternes, IJswijn, Muscat. Kies je voor een kaasplank als dessert, dan gaat een Port daar ook perfect bij!
Credits foto’s: www.canva.com
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox