De leukste kerstboeken

Geschreven op 11 december 2018
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Ik ben dol op lezen. Vooral in de herfst en de winter kruip ik graag met een dekentje en een boek op de bank. Ik lees vooral thrillers (en die kunnen me niet bloederig genoeg zijn) maar rond de feestdagen maak ik een uitzondering. Dan lees ik liever een gezellig feelgood boek. Het liefst een van de velen kerstboek die je in deze tijd van het jaar in de winkels vindt. Ik geef jou daarom graag wat tips voor de leukste kerstboeken!

Een dag in december

Alleen al de voorkant van het boek ‘Een dag in december’ van Josie Silver vind ik geweldig . Zoals de kaft al doet vermoeden is dit echt een liefdesverhaal. Liefhebbers van Jojo Moyes zullen hiervan smullen. Op een koude, witte decemberdag zit Laurie in de bus. Vanuit de bus ziet ze een jongen bij de bushalte zitten en ze voelt gewoon dat hij de ware is. Voor Laurie is dat best bijzonder omdat ze niet gelooft in liefde op het eerste gezicht, maar hier is het raak. En dan rijdt de bus door. Met Laurie en zonder die jongen. Natuurlijk is de kans klein dat ze hem ooit weer zal zien, maar een jaar later stelt haar beste vriendin haar voor aan haar nieuwe vriend. Drie keer raden wie dat is! Dit boek is echt een must-read voor de koude wintermaanden. Heerlijk!

Een onverwachte kerst

Deze kaft ziet er ook al zo gezellig uit! Nathalie Cox schreef het boek ‘Een onverwachte kerst’. Charlie heeft een hekel aan kerst maar dit jaar helemaal! Haar vriend heeft haar ingeruild voor een ander, ze kan haar huis niet in vanwege een gaslek en haar moeder is er met haar vijfde man vandoor naar Australië. Charlie besluit daarom de feestdagen door te brengen op het platteland van Devon, waar ze haar nichtje gaat helpen in de hondenopvang. Eenmaal op het platteland ontmoet ze twee knappe, maar oh zo onbereikbare mannen. De ene is verloofd en de andere is de arrogante dierenarts. Toch wordt deze kerst heel interessant. Jij sluit ook vast de onhandige Charlie in je hart. Een heerlijk boek voor onder de kerstboom.

kerstboeken

De Notenkraker

De klassieker ‘de Notenkraker’ van E. Hoffmann is een echte kerstklassieker. Het sprookje inspireerde Tsjaikovski voor zijn wereldberoemde ballet. Het verhaal begint op kerstavond wanneer Marie en haar broer Fritz cadeautjes krijgen. Tussen alle cadeaus vindt Marie een notenkraker. Marie is meteen op slag verliefd op het houten poppetje. Wanneer zij ’s avonds laat alleen met haar poppen speelt, raakt ze zijlings betrokken in een veldslag tussen de muizen en de muizenkoning en de notenkraker. Op dit moment draait de Notenkraker ook in de bioscoop. Ken je het verhaal niet? Dan moet je dit lieve sprookje zeker lezen rond de feestdagen!

Bestemd voor mij

Chantal van Gastel is een van Neerlands feelgood schrijfsters en een hele goede ook! Haar boeken hebben altijd een grappige ondertoon. Zo ook bij ‘Bestemd voor mij’, waarin Jessica met haar beste vriendinnen een lang weekend weggaat tijdens de feestdagen. Ze zien elkaar chronisch te weinig en hopen de verloren tijd tijdens dit weekend in te halen. Ze gaan naar het familiehuis waar Jessica altijd met Mickey vroeger hun vakanties doorbrachten. Maar wanneer ze er aankomen blijkt dat het vakantiehuis al verhuurd is aan anderen! Ook haar ex-vriend Aram is er, en laat dat nou het laatste zijn waar Jessica op zat te wachten…

De kunst van kerstmis

‘De kunst van kerstmis’ is een dun boekje van Jane Lovering. In eerste instantie zou dit boek alleen worden uitgegeven als e-book, maar gelukkig is het toch in paperback verschenen. Harriet is twee jaar geleden op jonge leeftijd weduwe geworden en wil dit jaar voor het eerst weer kerst gaan vieren. Wanneer ze op zoek gaat naar de kunstkerstboom op zolder vindt ze plotseling een stapel geheimzinnige stripboeken. Ze schakelt de ietwat aparte stripboekenhandelaar Kell in om de oorsprong van de boeken te vinden. De stapel stripboeken wijst op een geheim leven die haar man leefde. Wat voor geheim had hij? En kan de de gevoelens die ze krijgt voor Kell accepteren?

De kerstmisaurus

Uiteraard mogen kerstkinderboeken niet ontbreken in deze lijst. Tom Fletcher schreef dit betoverende kerstboek. De tienjarige Willem zit in een rolstoel en is dol op dinosaurussen. Willem heeft het niet gemakkelijk, zeker niet wanneer er een nieuw meisje in de klas komt die hem het leven zuur wil maken. Gelukkig heeft hij zijn kerst-gekke vader en zijn liefde voor dino’s nog. Het liefst zou hij voor kerst een dinosaurus willen hebben, maar dat is onmogelijk. Of toch niet? Dit lieve, magische kerstboek zal ieder kind blijven boeien. Hij mag daarom niet ontbreken onder de kerstboom.

kerstboeken 2

Kerstmis – Nicole de Cock

Dit boek is werkelijk betoverend. Iedereen die het bekijkt zal er een echt kerstgevoel bij krijgen. En dat terwijl er geen letter tekst in het boek staat. Juist, dit boek bestaat alleen uit illustraties. In dit boek staat de grote dennenboom in het bos centraal. De eerste sneeuwvlokken beginnen te vallen en de bosdieren vinden dat de boom wel wat mooie versieringen mag krijgen. Ondertussen komt er van alles voorbij dat te maken heeft met kerst. De illustraties vertellen zelf het verhaal en is daarom leuk voor jong en oud.

Mannetje Tak

Dit boek van Julia Donaldson is lange tijd het favoriete boek van mijn zoon geweest. Het gaat over een tak die zijn takkengezin uit het oog verliest doordat hij allerlei (ongewenste) avonturen beleeft. Gelukkig stuit Mannetje Tak uiteindelijk op de kerstman en helpt deze de pakjes rond te brengen. Op het laatst brengt de kerstman als dank Mannetje Tak terug bij zijn takkengezin. Het hele verhaal is in rijm geschreven en als volwassene moest ik regelmatig lachen om de dubbelzinnige woorden. Als je deze uit hebt, moet je zeker de Gruffalo ook gaan lezen. Superboek.

Kerstmis – Dick Bruna

Dit boek las mijn moeder nog aan mij voor en staat nog steeds hoog in de kerstboekenlijsten. Dick Bruna vertelt in het boek ‘Kerstmis’ het kerstverhaal speciaal voor de allerkleinsten. Daarnaast zijn de eenvoudige, maar oh zo herkenbare illustraties van Dick Bruna geweldig. Dit boek is echt een must-have voor mensen met jonge (klein)kinderen. Daarnaast is het gewoon ook tijdloos, dus ik denk dat het over 50 jaar nog steeds wordt voorgelezen!