Waar vind je de meeste paddenstoelen?

Geschreven op 11 oktober 2022
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Lekker naar buiten in de herfst

Het is herfst! En dat betekent dat er weer volop paddenstoelen te vinden zijn in de bossen. Er komen in Nederland maar liefst 3500 soorten paddenstoelen voor! Het is onmogelijk ze allemaal op één plek te vinden, maar we hebben wél plekken gevonden waar er heel veel staan! Oh, en een boswandeling maken in deze tijd van het jaar is sowieso niet verkeerd. Eigenlijk zijn de bossen in de herfst op hun mooist!

Lekker naar buiten in de herfst

Zuid-Holland

In Zuid-Holland vind je de meeste paddenstoelen bij Natuurreservaat Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen. Dit sprookjesachtige bosgebied staat helemaal vol met paddenstoelen. Ooit was dit gebied een privé jacht- en visgebied en is met haar bochtige smalle paadjes echt prachtig. Fototoestel mee en gaan!

Noord-Holland

In Noord-Holland hebben we drie plaatsen gevonden waar het wemelt van de paddenstoelen. In Nationaal Park Kennemerland rondom Duin en Kruidberg bijvoorbeeld. Hier grazen Schotse Hooglanders en krioelt het van de paddenstoelen. Echt een prachtige plek! En na een lange wandeling kan je even bijkomen bij het prachtige landhuis.

Lekker naar buiten in de herfst

Natuurgebied het Zwanenwater vlakbij Callantsoog is ook een waar paddenstoelenparadijs. Hier groeien paddenstoelen met de meest bijzondere namen! Wel eens gehoord van het Sneeuwzwammetje? Of het Fluweelpootje? En ken je de zeldzame Aardtong die hier soms vlak naast het pad te vinden is?

De ‘s-Gravenlandse Buitenplassen is een verzameling prachtige parken en buitenplaatsen in de Gooi en Vechtstreek. De oude parkbossen wemelen van de paddenstoelen!

Utrecht

Middenin Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug vind je de Kaapse Bossen. Tijdens je wandeling in het bos vind je enorm veel paddenstoelen daar. En vanaf de uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht op alle herfstkleuren van het bos.

Lekker naar buiten in de herfst

Drenthe

Het Nationaal Park Dwingelderveld is ook een plek waar veel paddenstoelen te vinden zijn. Hier mag dood hout namelijk blijven liggen en daar zijn ze dol op! Je kan er ook een spannende avondwandeling doen. Deze is echt een aanrader, ook met kinderen. Je leest er meer over in dit blog.

Flevoland

Onze jongste provincie heeft meteen wel de meeste (soorten) paddenstoelen! Er zijn twee locaties die je als paddenstoelenliefhebber niet mag missen. De eerste is het Waterloopbos. De bodem van dit natuurreservaat is een perfecte voedingsbodem voor ze. Je vindt er honderden soorten!

Lekker naar buiten in de herfst

Het Voosterbos is hét paddenstoelenreservaat van Europa! Van de 3500 paddenstoelensoorten in Nederland vind je er hier maar liefst 800! Pak je fototoestel er maar bij want dit is echt een bijzondere plek!

Het is niet de bedoeling dat je paddenstoelen uit de bossen meeneemt. Op deze manier hebben meer mensen plezier van al dit moois. Bovendien kunnen ze giftig zijn. Foto’s maken mag natuurlijk altijd!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.