Echte spookplekken in Nederland

Geschreven op 31 oktober 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Spookplekken

partnercontent

De dagen worden korter, het regent en stormt vaker en we steken vaker een kaarsje aan. Er kraakt iets op de trap, een deur gaat langzaam vanzelf open en er tikt iets tegen het raam! Het is tijd om te griezelen!

Wij van OpstapmetLisa houden wel van een spannend verhaal, zeker als het waargebeurd is. Want spookhuizen bestaan echt niet alleen in het buitenland.

Wist jij dat Nederland vol zit met echte spookplekken? In dit blog nemen we je mee naar échte Nederlandse spookhuizen, griezelige plaatsen en musea. Sommigen kan je bezoeken, anderen zijn helaas gesloten voor het publiek. Maar de verhalen zijn er niet minder spannend om! Misschien zit er wel een spannende plek vlak bij jou in de buurt. Lees en huiver met ons mee!

Spookplekken

Den Haag: Spookstad

Den Haag heeft een lange en rijke griezel-geschiedenis en zit vol met spookplekken. De inwoners waren niet vies van een beetje bloed en bij gebrek aan televisie trokken openbare executies vele kijkers. Zo ook in de Haagse binnenstad. Want wist je dat het Binnenhof vroeger gebruikt werd als executieplaats? Net als het nabijgelegen “Groene Zoodje”. Tegenwoordig is dat “De Plaats”, dé plek met gezellige terrasjes.

Kom je wel eens bij ’t Goude Hooft? Sta er dan eens bij stil wanneer je op het terras zit dat er vroeger cellen zaten onder de herberg die werden gebruik wanneer De Gevangenpoort te vol was. En had hij er enig idee van dat er wordt in het werkpaleis van onze koning Willem-Alexander gespookt door een zevenjarig prinsje? Dit zou het zoontje van Koning Willem III en zijn vrouw Koningin Sophie zijn.

Ook het Haagse Vredespaleis heeft een legende die al sinds de bouw in 1913 de ronde doet. Zo zou er iedere dag rond middernacht een zwarte schim op het dak van het gebouw te zien zijn die zich pijlsnel kan voortbewegen.

Spookplekken

Rotterdam: Griezelig gezellig

In Rotterdam spookt het ook flink: ze hebben er dan ook hun eigen spokentour. Maar waar zitten die spookplekken dan? Wij zijn op onderzoek uit gegaan!

Tijdens deze stadswandeling van ruim 1 uur leer je de duistere kant van Rotterdam kennen. Je start bij het standbeeld van Erasmus. Want daar is wat vreemds mee aan de hand. Volgens de legende gebeuren er de meest vreselijke dingen wanneer Erasmus een bladzijde van dit boek omslaat. Nu maar hopen dat Erasmus de bladzijde die hij al eeuwen leest interessant genoeg blijft vinden…

De koopgoot is overdag een en al bedrijvigheid. Dit geliefde half-ondergrondse winkelcentrum in hartje Rotterdam is ontzettend bekend. Maar wist je dat het daar flink kan spoken? Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Rotterdam flink gebombardeerd en zijn er hevige gevechten geweest tussen soldaten. Zo ook op de plek waar nu de Koopgoot is. Er zijn mensen die beweren geüniformeerde soldaten te hebben gezien. Niet alleen ’s avonds, maar ook tussen het winkelend publiek!

En je zou het niet denken, maar het spookt zelfs in de Kubuswoningen tegenover de Markthal!

Murphy, een klopgeest, heeft de bewoners van nummer 65 zelfs uit het huis verjaagd. Het echtpaar dat er woonde had al een tijdlang last van gebonk op de ramen en muren. Ook verdwenen er steeds spullen uit de woning. De bewoners noemden de geest Murphy en schrokken zich af een toe een hoedje wanneer Murphy weer eens met de lichten in huis aan het spelen was. Ze waren het op een gegeven moment helemaal zat en zijn in een ander huis gaan wonen. Of de huidige bewoners last hebben van Murphy is onbekend. Misschien is Murphy wel met het eerdere echtpaar meeverhuisd.

Spookplekken

Spookkastelen in Nederland

Ook de Nederlandse kastelen zijn heuse spookplekken. Kastelen werden vroeger vaak gebruikt als gevangenis. De gemartelde geesten van velen hangen er nog altijd rond. Maar er zijn ook andere geesten die maar blijven hangen.

Het Gelderse Kasteel Doorwerth is gebouwd rond 1280 en ging bijna ten onder in de Tweede Wereldoorlog nadat het werd gebombardeerd. Gelukkig besloot men jaren later tot restauratie van dit prachtige kasteel, maar dat heeft het eeuwenoude spook dat hier rondwaard niet verjaagd. Er schijnt namelijk een geest van een ter dood veroordeelde vrouw rond te spoken. Deze vrouw is waarschijnlijk verhongerd nadat zij een misdaad pleegde. De geest is zelfs waargenomen door een team van het Britse Most Haunted!

In Limburg staat Kasteel Schaloen, werkelijk een prachtig kasteel dat tegenwoordig dienst doet als hotel en gezellige brasserie. Maar er kleeft een griezelige legende aan dit kasteel. Een vroegere bewoner, Maximilianus Hendricus Hoen de Cartils genaamd, werd geplaagd door een boze geest genaamd Ruprecht. Ruprecht doolde rond in de bossen rondom Schaloen en joeg de stuipen op het lijf van de paarden die daardoor niet op jacht durfden.

Spookplekken

Wandelen langs echte spookhuizen en duistere plaatsen

Dol op stadswandelingen? Dan is een Horrorwalk van The Little Walk of Horrors écht wat voor jou! Met een Horrorwalk kom je al wandelend achter de duistere geschiedenis van de stad van jouw keuze. Helemaal offline en wanneer het jou uitkomt. In een Horrorwalk zitten geen schrikeffecten, maar mooie, interessante en soms lugubere verhalen over bepaalde plaatsen en gebouwen van een stad. En ja, daar zitten ook échte spookhuizen tussen! Nieuwsgrierig geworden? Hier vind je meer informatie over de verschillende Horrorwalks

Nog veel meer spookplekken in Nederland

Spookhuizen zijn er in alle vormen en maten. Soms zou je helemaal niet verwachten dat het ergens spookt. In het e-book Griezelen op echte spookplekken in Nederland hebben wij nog veel meer bijzondere plekken in Nederland blootgelegd waar het spookt. Dus verder wilt griezelen, download het e-book dan hier. Wegens het succes van het eerste deel is er nu ook een tweede deel!


Credits foto’s: TheLittleWalkofHorrors.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox