Fietsen en wandelen in Limburg

Geschreven op 19 juli 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Ester
Ester
wandelen en fietsen in Limburg

In Limburg vind je veel hoogteverschillen. Dit maakt het dat Limburg erg aantrekkelijk is om te fietsen en wandelen. Je kan tochten maken in de bossen, in de heuvels en door de pittoreske dorpen van Limburg.

Wandelen in de Limburgse bergen

Limburg is de enige provincie in Nederland met echte ‘bergen’, namelijk de Vaalserberg (322 m), Vrouwenheide (216 m) en de Sint Pietersberg (107 m). Dit maakt Limburg een ideale provincie voor actieve en sportieve uitjes zoals wandelen en mountainbiken.

Ben je een echte wandelbikkel? Dan is de wandelroute van Vaals tot Moresnet de ultieme uitdaging. Je wandelt van Vaals naar het Drielandenpunt, België in en weer terug. De wandeling bevat verschillende flinke klimmen, dus is best pittig. Maar je wordt dan wel voortdurend beloofd met prachtige uitzichten. De wandeling is 18 kilometer lang.

Wil je wel van het prachtige uitzicht genieten, maar ben je minder sportief? Geen probleem! Dan is de wandelroute van Gulpen echt iets voor jou. Deze route is maar 1,8 kilometer lang, maar brengt je wel door het prachtige heuvellandschap van Gulpen. Is 1.8 kilometer dan weer net te kort? Rond Gulpen lopen nog veel meer prachtige wandelroutes die wisselen van 1 tot 9 kilometer. Je vind deze wandelroutes op Wandelen in Gulpen van Visit Zuid Limburg.

Fietsen en wandelen in Limburg

Lekker dorps Limburg

Wil je een wandeling maken door typisch Limburgse dorpen? Kijk dan eens naar de wandelroutes rond Valkenburg aan de Geul. Hier wordt je door deze prachtige plaats geleid, én door de prachtige omliggend natuur!

Maastricht kan je dan niet bepaald een dorp noemen, maar ook de lange afstandswandeling Via Belgica, die start in Maastricht brengt je door verschillende Limburgse dorpen. Deze route leidt je door verschillende Romeinse hoogtepunten heen. Maak je borst maar wel nat, want deze route beslaat een totaal afstand van 69 kilometer!

dorps Limburg

Fietsen in de Limburgse bergen

In het Limburgse heuvellandschap is het natuurlijk ook prachtig fietsen. Ken je bijvoorbeeld de Wijnroute van Zuid-Limburg al? Limburg heeft meerder prachtige Wijngaarden en met deze route van 75 kilometer leidt je door bekende en minder bekende wijngaarden. Een echte Bourgondische route dus!

Wil je een uitdaging? Kies dan voor de Heuvelland fietsroute van 55.7 kilometer. Deze route brengt je door het echte heuvelachtige deel van Limburg en heeft verschillende flinke klimmen voor je in petto!

Maar ook de kastelenroute is een aanrader! Limburg staat vol met prachtige kastelen. Ook deze route van 32,2 kilometer is ontwikkeld door Visit Zuid Limburg en brengt je langs verschillende prachtige kastelen, landgoederen en vergezichten.

Kasteel Hoensbroek

Fietsen in grotten

Wil je een fietservaring die je nergens anders krijgt dan in Limburg? Ga dan eens fietsen in de Limburgse mergelgrotten. Je kan hier namelijk fietstochten maken door de lange, onoverzichtelijke, grotgangen. ASP Adventure is de organisatie die dit voor je kan verzorgen.

grotbiken

Ben je benieuwd naar nog meer leuke routes om te fietsen en te wandelen in Nederland? Kijk dan zeker ook even hier