Gezond het nieuwe jaar in!

Geschreven op 19 november 2023
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
gezond het nieuwe jaar in

Gelukkig nieuwjaar! Laten we met z’n allen hopen dat 2024 een hoop leuke dingen voor ons in petto heeft. We hebben het gewoon verdiend met z’n allen. Gezond zijn en blijven is een mooi streven voor het nieuwe jaar en vaak staan goede voornemens daar in het teken van. Heb jij voor 2024 hele lijst goede voornemens of doe je daar niet aan? Goede voornemens zijn lastig vol te houden als je er niet echt achter staat. Dus hoe kan je toch gezond het nieuwe jaar ingaan en het ook volhouden? Wij hebben de leukste tips voor je!

Gezond en toch leuk!

Gezond en leuk gaan vaak niet hand in hand. Want wie wordt er niet blij van lekker eten met een wijntje erbij? Wees vooral niet te streng voor jezelf en probeer vooral gevarieerd te eten en bijvoorbeeld het wijntje echt te bewaren voor het weekend. Ben je geen fan van groenten? Verstop de groenten dan in bijvoorbeeld een saus voor over de pasta, in een lekkere soep of in een bladerdeegjasje. Een wafel op basis van groeten is ook altijd een leuk en gezond idee!

Ook minderen met vlees is goed voor jou en het milieu. Je hoeft echt niet meteen vegetariër te worden. Er bestaan hele smakelijke vleesvervangers. Je vindt ze bij de supermarkt of de Vegetarische Slager. Soms niet eens van echt vlees te onderscheiden!

Lekker actief

Je hoeft ook niet meteen in januari een abonnement af te sluiten bij de sportschool. Als je iets in eerste instantie al niet leuk vindt, denk je dan echt dat je het vol gaat houden? Het is vaak voor een paar maanden leuk en daarna is het weggegooid geld. Goedkoop is het namelijk niet! Je kan bewegen op heel veel verschillende manieren. Laat wat vaker de auto staan en pak de fiets. In de winter klinkt het misschien niet heel aantrekkelijk, maar juist een frisse neus in de winter halen op de fiets is heerlijk!

Of ga lekker wandelen. Dat is niet alleen heel gezond, maar ook heel gezellig en dus gemakkelijk vol te houden! Wandelen is in ieder seizoen leuk en fijn. Ga bijvoorbeeld naar het strand of naar het bos! Of ga eens een avondje los op de dansvloer! Je hoeft dus niet per se lid van een sportvereniging te zijn om gezond bezig te zijn. Je hoeft alleen maar wat dingetjes aan te passen in je dagelijkse ritme.

Gezond voor je hoofd

Iedereen heeft het druk, de een nog meer dan de ander. En op termijn is al dat ge-ren en gevlieg echt niet goed voor je. Je krijgt stress en kan zelfs in het ergste geval een burn-out krijgen. En dat is echt iets dat je niet wilt, want het herstel is lang. Helaas weet ik dat uit ervaring. Ik heb het nog steeds heel druk, maar ik probeer wel te zorgen voor zoveel mogelijk rustmomentjes. Me-time dus! En dat kan al een kwartiertje per dag. Gewoon even lekker een boekje lezen, muziekje luisteren, Netflixen of een puzzelboekje pakken. Want met dat laatste train je ook nog eens je hersens.

Yoga en meditatie

Zowel fysiek als mentaal heel goed voor je: yoga en meditatie. Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. Je kan het zo zwaar voor jezelf maken als je wil. Misschien is het verstandig niet meteen te beginnen met de Bikram variant. Hierbij doe je aan yoga in een ruimte waar het erg warm is. Ik vond het in elk geval heel zwaar en ik zweette me te pletter. Ook niks voor jou? Geen nood: er zijn in totaal 8 vormen van yoga. En het leuke is, yoga kan je heel gemakkelijk thuis doen!

Hatha Yoga is de meest klassieke vorm waarbij je je lichaam soepel en sterk maakt. Yoga Nidra wordt ook wel de Yoga van de Slaap genoemd. Deze vorm is de meest rustige en werkt perfect voor mensen met slaapproblemen. Yin Yoga is vooral om tot rust te komen. Deze vorm is ook heel goed voor je gewrichten en bindweefsel. Ashtanga Yoga is een pittige. In een hoog tempo doorloop je een vast programma aan yoga oefeningen. Vinyasa Yoga lijkt hier op, maar volgt geen strak schema waardoor het was afwisselender aanvoelt. Power Yoga is vooral geschikt voor mensen die een strakker lijf, meer conditie en spiermassa willen. Kundalina Yoga is een dynamische yogavorm die zich vooral richt op ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditatie.

Online yoga kan je bijvoorbeeld volgen via YouTube. Yoga With Adrienne is geweldig voor beginners! Zij heeft heel veel verschillende filmpjes op YouTube staan dus je kan meteen aan de slag, Het enige dat je nodig hebt is een matje. Liever een Nederlandstalige yoga les? Volg dan de lessen van Yoga met Milou.

Meditatie is een heel fijne manier om even je hoofd te legen. Je kan al mediteren in 5 minuten per dag. Je moet het even leren, je bent vaak toch teveel aan het nadenken. Wanneer je gedachten afdwalen moet je jezelf eigenlijk weer even bewust maken van het feit dat je aan het mediteren bent. Een goede manier om te leren mediteren is via een app. Er zijn verschillende (gratis) apps te vinden voor Android en I-phone. Dus ga eens op een rustige plek zitten en probeer het gewoon!

Laat jezelf in de watten leggen

Wat ook heel gezond is en heel gezellig, is om met een vriendin eens in de zoveel tijd te genieten van een heerlijke wellness behandeling. Nu kan dat even niet tot tenminste 19 januari, maar daar na hopelijk weer wel! Een massage, een gezichtsbehandeling, lekker naar de kapper, je kent dat wel. Laat je eens in de watten leggen bij een schoonheidssalon of een wellness-center. Geniet bijvoorbeeld eens van een heerlijke floatsessie bij Blitz Wellness in Heemstede of verwen jezelf met een massage. Een sauna bezoek zou ook eigenlijk op recept gegeven moeten worden. Heel gezond, ook voor je huid!

Ook een bezoekje aan de kapper is altijd een prima moment om verplicht te onthaasten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Quinto Kappers in Bleiswijk of Berkel en Rodenrijs. Ook die zijn nu even gesloten, maar het is alvast wel heerlijk om naar uit te kijken! We hopen dat je met deze tips gezond het nieuwe jaar kan starten. En kan volhouden natuurlijk!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox