Van uit eten in de kluis, naar een nachtje in de cel in Almelo

Geschreven op 2 juli 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Ingeborg
Ingeborg Hendriks

Ja echt waar, en dat ook nog helemaal vrijwillig ook. Zo’n 1 a 2 keer per jaar probeer ik samen met mijn man even wat ‘quality time’ in te plannen. We gaan dan altijd naar een plaats of gebied waar we nog niet (goed) mee bekend zijn. Deze keer zijn we naar Twente gegaan, de regio van de ‘Tukkers’. Mooie natuur en gezellige dorpen en steden, zoals Hengelo, Enschede en Almelo. Wij hebben bewust voor Almelo gekozen vanwege het bijzondere hotel, Huis van Bewaring en het restaurant, Ledeboer.

Almelo is een gezellige, compacte stad. De winkels liggen vlak bij elkaar en naast de bekende winkelketens vind je er ook leuke lokale boetiekjes. Op elke hoek is wel een leuk restaurant met terras te vinden, er is dus genoeg gelegenheid om tussentijds uit te rusten en voor de innerlijke mens te zorgen. Een bezoek aan het Bolletje museum is ook zeker de moeite waard. Je duikt daar terug in de geschiedenis van Bolletje beschuit, die daar al sinds 1867 gemaakt wordt.

foto: Bolletje museum

Almelo heeft meerdere historische panden een nieuwe bestemming gegeven, zo ook het oude bankgebouw waar restaurant Ledeboer in gevestigd zit. Het in 1909 gebouwde bankgebouw van de bankiers Ledeboer & Co. is sinds 2017 restaurant Ledeboer, met een Bib Gourmand onderscheiding van Michelin. Deze avond hebben wij ervaren dat deze erkenning meer dan terecht is. Elk gerecht van het viergangenmenu was verrassend en smaakvol, het bijpassende wijnarrangement maakte het helemaal af. En niet geheel onbelangrijk, de bediening was goed en zij wisten ons goed te informeren over de gerechten en wijnen. Het restaurant is stijlvol gerestaureerd en de oude elementen zoals de kluizen zijn hier nog terug te vinden. Dat maakt de beleving helemaal af.

We overnachtten in een van de cellen van hotel Huis van Bewaring. Hier voelden wij ons een beetje Bonnie & Clyde. De in 1926 gebouwde gevangenis heeft tot 1995 dienst gedaan als gevangenis en is sinds 2004 een hotel. Alle originele elementen zijn behouden en zijn stijlvol meegenomen in de inrichting. Gelukkig hebben ze voor de kamers 2 cellen samengevoegd, daardoor zijn dit waardevolle kamers geworden. Naast de cellen kan je ook kiezen om te slapen in bijvoorbeeld in een van cipier kamers. Na een heerlijk ontbijt, lukte het ons om te ontsnappen en zijn we gevlucht naar ons eigen huis 😉.

Kortom Almelo is zeker een bezoek waard, een mooie combinatie van natuur en stad.

Wil jij op de hoogte blijven op welke locaties je kan genieten van de leukste uitjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo maak je ook nog eens kan op leuke acties en prijzen!