Knutselen met kinderen

Geschreven op 3 december 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Knutselen met kinderen uitgelicht

In deze periode is het bijna niet te doen om je kinderen buiten te laten spelen. Het weer is óf te koud, óf te nat, óf je kind waait bijna weg bij windkracht 9. Maar om ze nou de hele middag op een tablet te laten zitten of op de spelcomputer te laten is ook niet ideaal. Ga daarom lekker knutselen met je kinderen! Wij hebben de leukste tips voor je!

Knutselen voor de allerkleinsten

Kuntselen met kinderen vingerverf

Knutselen is voor iedere leeftijd leuk, zelfs al is jouw kind niet heel creatief. Het is de bedoeling dat ze lekker bezig zijn en als het eindresultaat dan ook nog eens leuk is, is dat een extra beloning. Je kan al met de jongste kinderen knutselen. Denk bijvoorbeeld aan vingerverf. Zelfs baby’s kunnen de mooiste creaties maken met hun handjes en voetjes. En ze vinden het vaak ook nog eens superleuk om te doen. Kliederen is op elke leeftijd namelijk leuk. Een fijne bijkomstigheid is ook dat vingerverf op waterbasis is en dus gemakkelijk uitwasbaar.

Ook kleien is leuk om op een creatieve manier bezig te zijn. Ook dat kan al vanaf een hele jonge leeftijd. Klei bedoeld voor de allerkleinsten is niet giftig, dus ook nog eens ongevaarlijk.

Armbanden knutselen

Kettingen en armbanden maken is ook mogelijk op iedere leeftijd. Er zijn extra grote, houten kralen te koop waarmee de allerkleinsten veilig kralen kunnen rijgen. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens goed voor de motoriek. Het is namelijk nog best een uitdaging om zo’n kraal op een touwtje te krijgen.

Op Pinterest vind je enorm veel inspiratie voor knutsels die kleine kinderen kunnen maken!

Knutselen voor kinderen vanaf 3 jaar

Strijkkralen knutselen

Iets oudere kinderen hebben een betere motoriek en stoppen niet meer alles in hun mond. Zij kunnen al aan de slag gaan met strijkkralen. Deze kraaltjes kan je op een speciaal daarvoor bedoeld plankje leggen om ze vervolgens te strijken. Er ontstaat dan een gekleurde vorm die het erg goed doet op de kamer van de kleine kunstenaar of kunstenares. Het strijken moet wel door een volwassene gebeuren, natuurlijk.

Knippen en plakken kan ook vanaf een jaar of drie. Je hebt speciale kinderscharen en kinderlijm, dus het is ook nog eens heel veilig. Versier het huis bijvoorbeeld met een gezellige slinger!

Knippen en plakken knutselen

Maak ook eens een kijkdoos met je kinderen. Vooral wanneer je de schoenendoos aan de bovenkant open knipt en voorziet van een mooie kleur crêpe papier, wordt er een magisch landschap gemaakt. En het is nog leuk om te doen ook!

Kijk ook nog even rond op Pinterest voor nog meer inspiratie!

Knutselen voor oudere kinderen

Vogelhuisje knutselen

Ook oudere kinderen kunnen genieten van knutselen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een pindaketting te maken voor de vogels in de tuin in het najaar of een leuk versierd vogelhuisje in het voorjaar. Maar ook knutselen voor het eigen huisdier is leuk! Wat dacht je bijvoorbeeld voor een hindernisbaan voor de hamster?

Sieraden maken is ook altijd leuk voor wat oudere kinderen. Creatief zijn met kleine kraaltjes is leuk, maar ook vriendschapsbandjes maken is altijd een leuke bezigheid. Daarna kunnen de bandjes natuurlijk weggegeven worden. Hoe leuk is dat?

sieraden maken

Een echte hype is het bijhouden van een bullet journal. Je kan hierbij denken aan een soort dagboek, maar dan meer voor de dagelijkse dingen. Ook kunnen er allerlei lijstjes worden bijgehouden in een bullet journal en kan iedere bladzijde prachtig worden versierd.

Het is eigenlijk een soort planner die jouw kind helemaal naar eigen zin kan maken. Ook hiervan zijn heel veel voorbeelden te vinden op Pinterest. Echt iets om urenlang in te knutselen en bezig te zijn (ook voor volwassenen)!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de leukste tips, laatste blogs en gaafste winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief!