Knutselen met kinderen

Geschreven op 3 oktober 2021
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
knutselen met kinderen

Het is bijna herfstvakantie en dat is goed te merken aan het weer. Het weer is óf te koud, óf te nat, óf je kind waait bijna weg bij windkracht 9. Maar om ze nou de hele middag op een tablet te laten zitten of op de spelcomputer te laten is ook niet ideaal. Ga daarom lekker knutselen met je kinderen! Wij hebben de leukste tips voor je!

Leuke herfst knutsels met de kinderen

knutselen in de herfst

In de herfst knustelen is natuurlijk extra leuk omdat de knutselspullen buiten voor het oprapen liggen denk aan: kastanjes, eikels, dennenappels en herfstbladeren in prachtige geel, oranje, bruin en roodtinten en daar kan je zoveel leuke dingen mee knutselen.

  • hertjes knutselen: daarvoor heb je nodig kastanjes en/of eikels en voor de pootjes satéprikkers of takjes. dit is eigenlijk heel simpel je Prikt in twee kastanjes twee gaten ter hoogte van de voor en achterpoten. Prik nog een staartje aan de achterkant en in z’n hoofdje 2 kleine satéprikkers voor ze oren.
  • het spinnenweb: hiervoor heb je kastanjes nodig, satéprikkers en een bolletje wol. Je steekt de sateprikkers in de kastanje en bindt het wol eromheen en dan heb je al een spinnenweb heel erg simpel.
  • maak een rupsje:  door een hele reeks kastanjes aan elkaar te maken. Dat kan met naald en ijzerdraad. Met behulp van een dunne schroevendraaier maak je gaatjes in de kastanjes. Leg aan het einde van het draad een stevige knoop en rijg de kastanjes aan elkaar. Op de voorste kastanje plak je twee oogjes en de rups is klaar!

Knutselen voor de allerkleinsten

Kuntselen met kinderen vingerverf

Knutselen is voor iedere leeftijd leuk, zelfs al is jouw kind niet heel creatief. Het is de bedoeling dat ze lekker bezig zijn en als het eindresultaat dan ook nog eens leuk is, is dat een extra beloning. Je kan al met de jongste kinderen knutselen. Denk bijvoorbeeld aan vingerverf. Zelfs baby’s kunnen de mooiste creaties maken met hun handjes en voetjes. En ze vinden het vaak ook nog eens superleuk om te doen. Kliederen is op elke leeftijd namelijk leuk. Een fijne bijkomstigheid is ook dat vingerverf op waterbasis is en dus gemakkelijk uitwasbaar.

Ook kleien is leuk om op een creatieve manier bezig te zijn. Ook dat kan al vanaf een hele jonge leeftijd. Klei bedoeld voor de allerkleinsten is niet giftig, dus ook nog eens ongevaarlijk.

Armbanden knutselen

Kettingen en armbanden maken is ook mogelijk op iedere leeftijd. Er zijn extra grote, houten kralen te koop waarmee de allerkleinsten veilig kralen kunnen rijgen. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens goed voor de motoriek. Het is namelijk nog best een uitdaging om zo’n kraal op een touwtje te krijgen.

Op Pinterest vind je enorm veel inspiratie voor knutsels die kleine kinderen kunnen maken!

Knutselen voor kinderen vanaf 3 jaar

Strijkkralen knutselen

Iets oudere kinderen hebben een betere motoriek en stoppen niet meer alles in hun mond. Zij kunnen al aan de slag gaan met strijkkralen. Deze kraaltjes kan je op een speciaal daarvoor bedoeld plankje leggen om ze vervolgens te strijken. Er ontstaat dan een gekleurde vorm die het erg goed doet op de kamer van de kleine kunstenaar of kunstenares. Het strijken moet wel door een volwassene gebeuren, natuurlijk.

Knippen en plakken kan ook vanaf een jaar of drie. Je hebt speciale kinderscharen en kinderlijm, dus het is ook nog eens heel veilig. Versier het huis bijvoorbeeld met een gezellige slinger!

Knippen en plakken knutselen

Maak ook eens een kijkdoos met je kinderen. Vooral wanneer je de schoenendoos aan de bovenkant open knipt en voorziet van een mooie kleur crêpe papier, wordt er een magisch landschap gemaakt. En het is nog leuk om te doen ook!

Kijk ook nog even rond op Pinterest voor nog meer inspiratie!

Knutselen voor oudere kinderen

Vogelhuisje knutselen

Ook oudere kinderen kunnen genieten van knutselen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een pindaketting te maken voor de vogels in de tuin in het najaar of een leuk versierd vogelhuisje in het voorjaar. Maar ook knutselen voor het eigen huisdier is leuk! Wat dacht je bijvoorbeeld voor een hindernisbaan voor de hamster?

Sieraden maken is ook altijd leuk voor wat oudere kinderen. Creatief zijn met kleine kraaltjes is leuk, maar ook vriendschapsbandjes maken is altijd een leuke bezigheid. Daarna kunnen de bandjes natuurlijk weggegeven worden. Hoe leuk is dat?

sieraden maken

Een echte hype is het bijhouden van een bullet journal. Je kan hierbij denken aan een soort dagboek, maar dan meer voor de dagelijkse dingen. Ook kunnen er allerlei lijstjes worden bijgehouden in een bullet journal en kan iedere bladzijde prachtig worden versierd.

Het is eigenlijk een soort planner die jouw kind helemaal naar eigen zin kan maken. Ook hiervan zijn heel veel voorbeelden te vinden op Pinterest. Echt iets om urenlang in te knutselen en bezig te zijn (ook voor volwassenen)!


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met een aantal van onze partners. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.