Knutselen voor volwassenen

Geschreven op 14 februari 2024
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Knutselen voor volwassenen

Eerder schreven we al een blog over knutselen met kinderen. Nu zijn de volwassenen aan de beurt! Niets is fijner dan om af en toe je hoofd te legen en iets met je handen te maken. Je hoeft er niet eens goed in te zijn, het gaat om het bezig zijn. Even tijd voor jezelf dus! En het leuke is: naarmate dat jij je nieuwe hobby vaker uitvoert, hoe beter je er in wordt!

Knutselen voor volwassenen

Diamond Painting

Iets wat helemaal in is, is diamond painting. Ik had in het begin geen idee wat het was, totdat mijn moeder er helemaal verslaafd aan raakte. Deze vorm van knutselen bestaat al wat langer en is razend populair. Het blijkt dat ineens heel veel mensen aan het “painten” zijn. Diamond painting heeft niets met schilderen te maken: je bent als het ware aan het knutselen met glanzende steentjes in verschillende kleuren. Langzaam zie je je kunstwerk groeien. Iedereen kan het en het is hartstikke leuk om te doen!

Knutselen voor volwassenen

Spijkeren

Spijkeren is nog best een lastige hobby! Want omdat je nog niet meteen het eindresultaat ziet is het heel lastig om te doen. Maar wel heel leuk. Je kan klein beginnen maar je kan jezelf natuurlijk ook meteen uitdagen. Op deze website vind je een goede uitleg en een aantal voorbeelden voor het maken van draadfiguren met spijkers. Voor je het weet ben je verslaafd!

Knutselen voor volwassenen

Handletteren

Handletteren is ontzettend moeilijk maar ook ontzettend leuk om te doen. Je moet echt wel even tijd voor nemen om de techniek onder de knie te krijgen. Maar als je het eenmaal beheerst, kan je heel gave dingen maken met handletteren. Je kan ook heel mooie (dure) brushpennen kopen waarmee je de mooiste creaties kan maken. Maar eerst even lekker oefenen met gewone viltstiften. Als je een beetje bedreven bent in handletteren kan je de techniek bijvoorbeeld toepassen op kaarten, in je bullet journal of zelfs op hout! Maar daarover later meer.

knutselen voor volwassenen

Bullet Journalling

Een bullet journal is eigenlijk een soort notitieboek, maar dan wel een met puntjes (bullets) in plaats van lijntjes. Hiermee kan je perfecte schema’s maken. Je kan een bullet journal gebruiken als agenda/dagboek, maar ook om lijstjes in bij te houden (bijvoorbeeld welke boeken je allemaal hebt gelezen, hoeveel je bent afgevallen of welke schoonmaakklussen je hebt gedaan) en om doelen te stellen (zoals een spaardoel voor de volgende vakantie). Superleuk om te doen en heel overzichtelijk! Een bullet journal kan je heel simpel en minimalistisch houden, maar je kan ook helemaal los gaan met tekeningen, foto’s, plaatjes, stempels en stickers. Niets is fout want het is jouw project. In het begin lijkt het eng om te beginnen, maar je moet het gewoon doen.

Handletteren kan je ook prima in je bullet journal. Er zijn heel veel leuke filmpjes, websites en Facebookgroepen (zoals Bullet Journal Nederland) die je kan volgen zodat je binnen de kortste keren een pro bent!

Knutselen voor volwassenen canva

Pyrografie

Pyrografie is het tekenen of handletteren op hout. Hier moet je wel even geoefend voor zijn, maar het resultaat is geweldig! Ook heel leuk om weg te geven. Je hebt hier een brandpen voor nodig en een houten plank, bijvoorbeeld een broodplank of een plank om bij de deur te hangen. Bij voorkeur een zachte houtsoort zoals linde of berkenhout. Bij een brandpen zitten vaak meerdere pennetjes zodat je bredere of juist fijnere lijntjes kan maken. Teken met potlood uit wat je wilt tekenen of schrijven en ga dan aan de gang met je brandpen. Let op: die wordt tijdens het knutselen wel heel erg heet, dus raak het pennetje zelf niet aan!

knutselen voor volwassenen

Lino snijden

Een Duitse vriendin van mij is bezig met lino snijden. Je maakt met een scherp mesje een uitsnede naar keuze op een stukje linoleum en maakt daar als het ware een stempel van. Ontzettend leuk om te doen! Je kan er onder andere kaarten en kleine posters van maken. Het linoleum kan je keer op keer opnieuw gebruiken met andere kleuren verf. Dus met een geslaagd ontwerp kan je alle kanten op! Want hoe leuk is het om zelfgemaakte kaarten naar je dierbaren te sturen? Via deze link krijg je uitleg over deze leuke vorm van knutselen voor volwassenen.

Knutselen haken

Haken

Haken is lange tijd gezien als een saaie hobby, maar tegenwoordig is het weer helemaal hip en happening om te haken! Je kan er ook de leukste dingen van maken, dus hoef je het echt niet te houden bij de standaard pannenlap, hoewel het misschien wel handig is om mee te beginnen. Op Youtube staan miljoenen filmpjes die beginners en gevorderden kunnen gebruiken om eens lekker te gaan knutselen.

Je kan ook kiezen voor een boekje, hoewel je dan wel eerst de verschillende steken onder de knie moet hebben én moet steken kunnen lezen. Bij heel veel hobbywinkels kan je leuke kant en klare pakketten kopen waarmee je leuke dingen kan maken. Je kan ook inspiratie vinden in de boeken van Bobbie Eden, want die kan ontzettend goed haken en maakt heel leuke dingen.

Knutselen kleuren

Kleuren

Kleuren voor volwassenen is al jaren een groot succes. Perfect om even je hoofd bij leeg te maken. Het voordeel aan kleuren is dat je op elk moment kan stoppen en op een later moment weer door kan gaan, dus het hoeft niet per se af. Kleuren voor volwassenen is ook echt heel wat anders dan voor kinderen. Er zijn heel veel kleurboeken te vinden voor volwassenen met allerlei leuke thema’s.

Persoonlijk vind ik de tekeningen van Masja van den Berg heel erg mooi. Ze heeft inmiddels meerdere kleurboeken gemaakt. Je kan ook lid worden van haar besloten Facebookgroep Masja van den Berg: Colouring & Drawing Group.


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox