Leer een ambacht in de Katoendrukkerij

Geschreven op 13 januari 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Katoendrukkerij 1

Er zijn in Nederland vele oude ambachten te vinden. Sommige van deze ambachten kan je zelfs leren, bijvoorbeeld tijdens een leuke workshop. OpstapmetLisa is onlangs uitgenodigd om eens een kijkje te nemen bij de Katoendrukkerij in Amersfoort. Dit bezoek was een onderdeel van de campagne Kom naar Buiten! van Visit Utrecht Region. De Katoendrukkerij is gevestigd in de historische Volmolen, die grenst aan de Koppelpoort.

Bord Katoendrukkerij klein

Een eerste kennismaking met deze ambacht

Toen we bij de Katoendrukkerij aankwamen hadden we net een geweldige fotoroute door Amersfoort gedaan. De fotoroute eindigde bij onze eindbestemming, namelijk de Volmolen. De Volmolen zit als het ware vast aan de Koppelpoort. Het historisch pand, de Volmolen, kijkt uit op de stuwsluis. Hier hadden wij een afspraak met Nathalie Cassée, eigenaresse van de katoendrukkerij. We werden hartelijk ontvangen. Er was net een groep geweest die een workshop had gedaan. Deze groep bestond uit mannen en vrouwen in alle leeftijdsklassen. Katoendrukken is dus zeker niet alleen voor ouderen! Sterker nog: volgens Nathalie is het een heel geliefde ambacht om op te pakken.

Katoendrukkerij klein

De Volmolen

Toen we eenmaal binnen waren in de werkruimte waren we erg onder de indruk. De geschiedenis van het pand is bijna tastbaar! De Volmolen is gebouwd in 1645 en is hét symbool van de eeuwenoude textielnijverheid in de stad. In dit pand werd in de 17de eeuw de eerste katoendrukkerij van Europa gevestigd. Het katoen werd hier met de hand beschilderd of gedrukt zodat het een luxe uitstraling kreeg. Samen met het Gilde Amersfoort heeft de Katroendrukkerij eerder een leuk arrangement samengesteld voor mensen die meer willen weten over deze boeiende geschiedenis. Nathalie zit sinds oktober 2020 is de Volmolen. Nathalie: “Het is echt geweldig dat na eeuwen deze ambacht weer is teruggekeerd op de oude plek!”

Katoendrukkerij 2 klein

Katoendrukken als ambacht

Nathalie leerde de kunst van het katoendrukken, of beter gezegd het “blockprinten”, in ateliers in India en Europa. Inmiddels heeft de Katoendrukkerij een imposante collectie stempels verzameld. Nathalie vertelde dat ze net een partij stempels had gekregen uit iemands privécollectie. Deze stempels, evenals de patronen die ze hebben, zijn eeuwenoud en daarom zeer kostbaar voor de Katoendrukkerij en de Nederlandse textielambacht! “Mensen die een workshop hebben geboekt gaan echt zelf aan de slag met de materialen. Iedereen kan het blockprinten leren en het eindresultaat kan je meteen gebruiken!” aldus Nathalie. “Gewoon lekker creatief bezig zijn, dat is, zeker in tijden van Corona, echt heerlijk. Het is daarom oook heel jammer dat de Katoendrukkerij haar deuren weer moest sluiten.”

Katoendrukkerij 3
Foto: de Katoendrukkerij

Veel mogelijkheden

Nathalie staat echt te popelen om weer aan de slag te kunnen in het atelier. Mét mensen natuurlijk, want het is heel leuk om les te geven. Op de zolder van de Volmolen is een grote ruimte waar een heel bedrijf tegelijk een workshop kan volgen. Maar het wordt ook verhuurd om bijvoorbeeld vergaderingen en overleggen te houden. “De Zolder is echt een inspirerende ruimte. Hier ontstaan altijd de mooiste ideeën en creatieve dingen,” zegt Nathalie trots wanneer we in de ruimte komen. De ruimte is inderdaad prachtig: heel ruim, heel licht en met een fantastisch uitzicht over het oude centrum van Amersfoort.

Katoendrukkerij 2
Foto: de Katoendrukkerij

Overnachten in de Katoendrukkerij

Als klap op de vuurpijl is de volmolen ook nog eens een heuse B&B!. Er zijn twee mooie kamers (beiden met een schitterend uitzicht) en een gedeelde badkamer. Deze B&B zit niet alleen in een prachtig historisch pand, het zit ook nog eens middenin het centrum van Amersfoort! Echt een plek om te onthouden als je eens wat bijzonders wilt.

Laten we maar heel hard hopen dat alles snel weer helemaal open kan zodat iedereen weer kan genieten van deze fantastische stad, dit mooie gebouw en die boeiende ambacht!


Credits foto’s: de Katoendrukkerij (zoals de omslagfoto) en OpstapmetLisa. Dit blog is redactioneel tot stand gekomen en in samenwerking met Visit Utrecht Region, Tijd voor Amersfoorten Citymarketing Amersfoort.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox