Leer je buren beter kennen en organiseer wat leuks!

Geschreven op 17 september 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Buren uitgelicht

Hoe goed ken jij je buren? Ga je goed met ze om, maar blijft het bij “goedemorgen” en “fijne dag vandaag?” Hoeveel leuker is het in de buurt als je samen leuke dingen onderneemt? Wij hebben daarom tips voor je, want eigenlijk is het iedere dag Burendag!

Nationale Burendag

In september 2006 bedacht het koffiemerk Douwe Egberts Nationale Burendag. Een gezellige dag voor en door de straat met als doel elkaar beter te leren kennen. Nog altijd is Burendag een groot succes. Zo wordt dit jaar deze gezellige dag op 28 september gevierd. Maar het hoeft niet per se Burendag te zijn om leuke dingen te organiseren met elkaar. Dus trommel een paar gezellige buren op om wat leuks te organiseren en de buurt wordt er geheid een stuk gezelliger op!

Buren gezellig samen

Samen eten

Eten brengt mensen al eeuwen samen. Dat zal nooit anders worden! Dus organiseer eens een gezellige straat-BBQ, een straat-Picknick of een buurtborrel. Je kan voorstellen dat iedereen wat lekkers maakt en zelf meeneemt. In straten waar veel verschillende culturen wonen is dit extra leuk, want je leert niet alleen de buren kennen, maar ook nog eens hun lekkere eten! Je hoeft hiervoor trouwens geen keukenprinses te zijn!

Buren Samen eten

Straatrommelmarkt

Je hebt allemaal wel spullen in de schuur of op zolder staan die je niet meer gebruikt en heel erg in de weg staan. Maar misschien heeft je buurman of vrouw toevallig nét dat ene onderdeel, apparaat of afgedankt kinderspeelgoed nodig dat bij jou staat te verstoffen! Organiseer daarom een gezellige straatrommelmarkt! Wedden dat je binnen een mum van tijd af bent van jouw spullen! En wie weet ben je aan het einde van de middag ook wel een heleboel handige spullen rijker!

Buren rommelmarkt

Kinderfeest

Wat ook leuk is voor de kinderen uit de buurt is om bijvoorbeeld een Oud-Hollandse spelletjes middag of spettermiddag te organiseren. Oud-Hollandse spellen zijn altijd leuk. Mocht het slecht weer zijn, dan kan je wat tafels neerzetten onder een partytent. Dan kunnen de bordspellen tevoorschijn komen. Op een hete dag is het natuurlijk heel leuk om een spettermiddag te organiseren. Trek de kinderbadjes, waterpistolen en ander waterspeelgoed maar uit de kast en maak er een gezellige boel van! Ook leuk om dan een ijscoman of patatkraam uit te nodigen of aansluitend een lekkere BBQ te organiseren.

Buren spetterfeest

Ook leuk voor de kinderen is een springkussen! Of misschien wel meerdere springkussens bij elkaar voor een heus springfestijn. Misschien ontdekt jouw zoon of dochter wel een leuk nieuw vriendje of vriendinnetje om mee te spelen! Of organiseer een gezellige knutselmiddag! Rondom Halloween is het natuurlijk leuk om pompoenen te versieren, maar herfstknutselen, samen een gezellig straatbord maken, of een gigantische tekening met zijn allen is ook leuk!

Buren kinderen

Mooi versierd

Maak je hele straat bijzonder door met de buren af te spreken om de straat te versieren. Bij Halloween of Kerst is het bijvoorbeeld heel leuk als iedereen zijn/haar eigen huis leuk versierd. Of in de zomer met leuke buiten lampionnen! Leuke, goedkope, versiersels vind je onder andere bij Xenos, Action, So Low en Big Bazar. Het hoeft dus niet eens duur te zijn!

Buren versieren huis

De kinderen kunnen vervolgens het mooiste huis kiezen. Die krijgt natuurlijk een jaar lang de titel “mooist versierde huis”. En het ziet er gewoon heel gezellig uit! Maar versieren kan natuurlijk ook door gezellige plantjes in de voortuin neer te zetten!

Gezellige burenclubs

Actief samen zijn schept ook een band in de buurt. Begin bijvoorbeeld een gezellige wandelclub, ga samen wekelijks kaarten, zwemmen, wandelen met de honden, fietsen en noem maar op! Helaas is het niet altijd mooi weer in Nederland.

Maar ook met minder mooi weer kan je leuke dingen met je buren blijven doen. Organiseer een boekenclub, houd filmavondjes, begin een buurtband of begin een kookclub met een aantal buren.

Buren muziekclubje

Individuele leuke dingen

Natuurlijk kan je ook zelf leuke dingen voor je buren doen. Je kan bijvoorbeeld een mini-bieb maken waar de buren boeken kunnen ruilen en lenen. Of breng eens wat lekkers bij die eenzame weduwnaar of dat minder bedeelde gezin. Of nodig iemand die alleen woont uit voor de koffie. Al door hele kleine dingen kan jij ervoor zorgen dat het steeds leuker wordt in de buurt. Dus stap over die drempel heen en bel eens aan!

Buren visite

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!