Leuke musea in Deventer

Geschreven op 5 oktober 2022
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

partnercontent

Ik was nog nooit eerder in Deventer geweest, dus toen wij namens de VVV Deventer deze mooie stad mochten bezoeken, grepen we deze kans met beide handen aan. We kregen een uitgebreid programma waar ook een bezoek aan twee musea was toegevoegd. Deze worden, samen met nog een aantal andere leuke musea in Deventer, in dit blog uitgelicht!

Musea in Deventer

Het Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum Deventer vind je op de Brink 47. Wij bezochten de stad op zaterdag en ondanks het mindere weer was de Brink gezellig druk. Er was namelijk markt! Het Speelgoedmuseum ligt net achter Museum de Waag, waar wij ook een bezoek aan mochten brengen. Als je een bezoek brengt aan een van beide musea, krijg je korting op je kaartje voor het andere museum. Dat is mooi meegenomen!

Musea in Deventer

Leuk voor jong en oud

Het Speelgoedmuseum gaat om 11:00 uur open. Toen wij aankwamen om 11:30 uur was het nog lekker rustig. We kregen een audiotour bij de balie en gingen op onderzoek uit in het museum. Het Speelgoedmuseum is gevestigd in een eeuwenoud koopmansgebouw, maar omdat het in 2021 volledig is verbouwd en vernieuwd merk je daar binnen helemaal niets van. Naast prachtig speelgoed van vroeger, komt ook het speelgoed van deze tijd aan de orde. Volwassenen zien veel herkenbaar speelgoed uit hun eigen jeugd en de kinderen kunnen heerlijk spelen in de verschillende ruimten. Wat eer leuk museum! Het Speelgoedmuseum Deventer is echt een aanrader voor de herfstvakantie!

Musea in Deventer

Museum de Waag

Op de Brink 56 vind je Museum de Waag. Dit museum vind je in het oudste waaggebouw van Nederland (gebouwd tussen 1528 en 1531) en ligt aan het eeuwenoude marktplein. Omdat de grond daar vroeger erg moerasachtig was, staat het gebouw 80 cm uit het lood. En dat is goed te zien! Van binnen merk je daar overigens niets van. Het museum telt drie etages en op de begane grond van het gebouw is elke keer een andere tentoonstelling te zien. Toen wij er waren was er een tentoonstelling over het Het Verraad van Deventer, Rampjaar 1672. Heel interessant! De andere verdiepingen vertellen meer over de geschiedenis van de Hanzestad Deventer. Zo zijn er diverse topstukken te vinden. Echt een aanrader tijdens je bezoek aan deze leuke en eeuwenoude stad.

Musea in Deventer

Bijzonder museum in de kerk

Een ander onderdeel van ons bezoek aan Deventer was een stadswandeling met stadsgids Truus Schreijer. Kijk voor meer informatie over de stadswandeling in dit blog. Zij vertelde ons tijdens de wandeling dat een paar kerken in Deventer tegenwoordig een andere functie heeft. Zo ook de prachtige Sint-Nicolaaskerk of Bergkerk aan de Bergkerklaan 1 in Deventer. Deze kerk werd gebouwd tussen 1198 en 1209 in het toenmalige Havenkwartier van de stad. Tegenwoordig worden er geen diensten meer gehouden maar wordt de Bergkerk gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. Het interieur van de kerk is verder helemaal in tact gebleven, zo liggen de eeuwenoude grafstenen nog op de vloer en is het orgel nog te zien. Er was een mooie expositie op het moment dat wij er met Truus waren. Ook leuk: in deze kerk komt het koor voor het wereldberoemde Dickens Festijn bij elkaar.

Musea in Deventer

Het Charles Dickens Kabinet

De verhalen van Charles Dickens lopen als een rode draad door Deventer. Zo is er een Charles Dickens Kabinet. Deze permanente Dickens Expositie vind je in de Walstraat waar in december het Dickens Festijn gehouden wordt. Het museum is gevestigd in de voormalige vrouwengevangenis van Deventer en de muurschilderingen brengen je terug in de tijd van deze beroemde Engelse schrijver. Leuk detail: als je helemaal in de Dickens’ stijl naar het museum komt (let wel: géén middeleeuwse klederdracht maar Victoriaanse klederdracht) dan mag je helemaal gratis naar binnen. De collectie in het kabinet zijn van Emmy Strik, de initiatiefneemster van het Dickens Festijn. Het museum is het gehele jaar geopend op zaterdag tussen 12:00 uur en 16:00 uur. De kleding van het Dickens Festijn wordt hier bewaard en tentoongesteld.

Het Geert Grote Huis

Een museum dat je zeker niet mag overslaan in Deventer is het Geert Grote Huis. Geert Grote (1340 – 1384) was een koopmanszoon, maar ook een zeer vroom man. Hij was de bedenker van de Moderne Devotie: dit legde de nadruk op de individuele, persoonlijke beleving van het geloof. Zo vertaalde hij en zijn mensen de Bijbel van het Latijn in de gewone volkstaal zodat veel meer mensen deze konden lezen. Voorheen lazen alleen monniken en priesters de Bijbel. Doordat de gewone man de Bijbel las en een eigen oordeel velde, verloor de Kerk aan macht en invloed. Maar misschien speelde de Pest, die op dat moment heerste in Nederland, daar ook een rol in. Geert Grote overleed zelf ook aan de Pest. In zijn ouderlijk huis, waarin nu het museum is gevestigd, liet hij arme en alleenstaande vrouwen wonen zodat zij daar hun eigen religieuze gemeenschap konden vormen. Erg interessant!

Eén ding is zeker: in Deventer hoef je je zeker niet te vervelen!


Foto’s: OpstapmetLisa

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met VVV Deventer, het Speelgoedmuseum Deventer en Museum de Waag Deventer. Dank ook aan stadsgids Truus Schreijer voor de leuke stadswandeling

 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.