Stadswandeling door Deventer mét torenbeklimming

Geschreven op 5 oktober 2022
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
stadswandeling door Deventer

partnercontent

Ik was nog nooit eerder in Deventer geweest, dus toen wij namens de VVV Deventer deze mooie stad mochten bezoeken, grepen we deze kans met beide handen aan. We kregen een uitgebreid programma waar ook een uitgebreide privé stadswandeling niet aan ontbrak. Wij kregen deze stadswandeling door Deventer van Truus Schreijer. En ondanks de regen was het fantastisch!

stadswandeling door Deventer

Bijna te laat!

Deventer ligt aan de IJssel en met het pontje kan je heel gemakkelijk van het stadscentrum oversteken naar de overkant waar Pillows, ons luxe boutique hotel aan de IJssel en Meadow, de gezellige strandtent op het Deventer stadsstrand te vinden zijn. Het regende flink door terwijl we na onze lunch bij Meadow op het pontje stonden te wachten. De pont lag aan de overkant en zo te zien kwamen er aardig wat mensen aan boord. De tijd tikte langzaam weg, dus we belden met Truus Schreijer – onze stadsgids – om te melden dat we half 3 bij het stadhuis niet gingen redden. Gelukkig vond Truus het niet erg. Ze kwam ons zelfs van de pont halen!

stadswandeling door Deventer

Stadswandeling door de regen

Buienradar heeft het helaas niet altijd bij het juiste eind. Zo leek het vanaf 15:00 uur droger te worden, maar het ging eigenlijk alleen maar harder regenen. Erg jammer, maar dat mocht de pret niet drukken. Een bezoek aan een stad met stadsgids heeft echt meerwaarde! Zo vertelde Truus ons allemaal leuke details over de verschillende oude gebouwen, de winkelstraten en ze liet ons de mooiste plekken van de stad zien. Onderweg kwamen we meer stadsgidsen tegen met groepen mensen die een stadswandeling door Deventer aan het maken waren. Wij hadden echt een hele luxe privé wandeling, maar een wandeling met meer mensen is natuurlijk net zo leuk!

stadswandeling door Deventer

Oude gebouwen en een gloednieuw stadhuis

Deventer is een van de oudste steden van ons land en zeker in het stadscentrum zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven. Het stadhuis ligt aan de Grote Kerkhof tegenover de Lebuinuskerk. Eerst was er alleen een Raadhuis (de voorgevel van het Raadhuis stamt uit de 17de eeuw) dat fungeerde als stadhuis, maar daar was de gemeente een beetje uit gegroeid. Er moest dus een nieuw stadhuis bijgebouwd worden. Nou, daar was nogal wat weerstand tegen. Toch kwam het nieuwe stadhuis er in 2016. Leuk detail zijn de 2264 unieke vingerafdrukken die rondom het gebouw te zien zijn. Deze vingerafdrukken zijn van inwoners van Deventer; zo is er een vingerafdruk van iemand van 93 jaar en een vingerafdruk van iemand van 4 maanden oud. Kunstenares Loes ten Anscher maakte de panelen met de vingerafdrukken van klei waarna ze later in aluminium werden gegoten. Het gebouw is daarnaast ook bijzonder duurzaam.

stadswandeling door Deventer

Slimme ondernemers

Aan de Grote Poot vind je een aantal restaurants en bistro’s die ongeveer rond dezelfde tijd zijn geopend. Deze jonge ondernemers hebben de handen ineen geslagen en hebben een heel slimme constructie bedacht. Zo delen Restaurant Jackies en No. 11 hetzelfde terras. De een gebruikt het in de avond voor mensen die komen borrelen en komen avondeten en de ander tijdens de lunch. The Lemon Tree op de hoek maakt geen gebruik van het terras aangezien het fine dining restaurant geen terras nodig heeft. Maar wat ze wel doen is onderling gerechten uitwisselen. Het even verderop gelegen Rubia levert desserts aan The Lemon Tree. Zij verkopen overigens fantastische chocoladebonbons. Ook wijnwinkel Jackies Fine Wines aan de overkant van de straat is onderdeel van dit team.

stadswandeling door Deventer

De prachtige huizen van Deventer

Overal waar je kijkt zie je in het stadscentrum van Deventer prachtige huizen. Als je uit Amsterdam komt, herken je de bouwstijl vast! Het zijn eigenlijk stuk voor stuk grachtenpanden die niet aan een gracht liggen. Want Deventer heeft geen grachten. Veel huizen hebben ook ornamenten die allemaal een eigen betekenis hebben, zoals de “Green Men”. Dat zijn beelden aan gevels die verwijzingen hebben naar de natuur. “Groen” staat namelijk voor vruchtbaarheid en de boze gezichten houden de boze geesten buiten de deur. Het oudste stenen huis van Nederland vind je ook in Deventer. Het huis is gebouwd rond 1130 en is te zien aan de Sandrasteeg nummer 8. Vroeger waren er ook stadsboerderijen in Deventer. Hier werden ook gewoon koeien en andere boerderijdieren gehouden, middenin de stad!

stadswandeling door Deventer

Torenbeklimming Lebuinuskerk

Truus vroeg ons aan het begin van de stadswandeling door Deventer of wij het zagen zitten om te 220 trappen van de Lebuinuskerktoren te trotseren nu het zo regende. We besloten de torenbeklimming in elk geval een beetje naar het einde van de wandeling toe te schuiven. Een goede keuze, want het werd langzamerhand steeds iets droger. Truus had de sleutel (!) van de deur naar de kerktoren en dus, konden we wederom, met z’n drietjes naar binnen. Traplopen terwijl je continue in cirkels loopt is best pittig, maar zeer de moeite waard! Je kon helemaal rondom lopen en dus genieten van het prachtige uitzicht. En eerlijk is eerlijk: die donkere wolken maakten het uitzicht alleen maar spectaculairder!

stadswandeling door Deventer

Op naar de DAVO stadsbrouwerij

Toen we weer beneden aankwamen was het tijd om de stadswandeling door Deventer af te gaan ronden. Onze volgende stop was namelijk de DAVO stadsbrouwerij waar wij een bierproeverij zouden krijgen. We liepen aan de stadskant van de IJssel in de richting van de brouwerij. We kwamen echt op de minuut nauwkeurig om half 5 daar aan. Truus leverde ons netjes af bij eigenaar Jos en we namen afscheid van haar.

Lieve Truus, bedankt voor de leuke en leerzame stadswandeling en bedankt VVV Deventer voor het mogelijk maken van dit leuke weekend! We hebben hem de dag erna (op de torenbeklimming na) dunnetjes overgedaan in het zonnetje!


Foto’: OpstapmetLisa

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met VVV Deventer. Dank ook aan stadsgids Truus Schreijer voor de leuke stadswandeling

 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox