Maak eens een boswandeling in de herfst!

Geschreven op 29 oktober 2019
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Boswandeling in de herfst

Een tijdje geleden namen we je mee naar het strand voor fijne strandwandelingen in de herfst. Nu zijn de bossen aan de beurt! Geniet jij ook altijd zo van die prachtige herfstkleuren? Ga dan mee voor een gezellige boswandeling in de herfst!

Wandelen is hip!

Een lekkere boswandeling in de herfst doet iedereen goed. Een boswandeling van twintig minuten werkt rustgevend, maar is ook echt gezond. Het verlaagt je bloeddruk en versterkt je immuunsysteem. Dat is wetenschappelijk bewezen. In Japan is het nu een ware trend om de drukte van de stad te ontvluchten in het bos. Ze hebben er zelfs een naam voor: Shinrin yoku, wat letterlijk “baden in de atmosfeer van het bos” betekent. Daarnaast is wandelen hartstikke hip! Steeds meer jonge mensen verkiezen wandelen boven andere sporten. Wandelen is goed voor je humeur, je hebt er geen enorme conditie voor nodig, je hebt een minimale kans op blessures en je valt er nog van af ook! Dus wandelschoenen aan en naar het bos!

Boswandeling herfst schoenen vrouw

Clingendael

Clingendael is een bosrijk park middenin Den Haag. Als je daar wandelt heb je helemaal niet in de gaten dat je eigenlijk in een grote stad bent. Clingendael is eigenlijk het gehele jaar door mooi, maar de herfst is werkelijk prachtig door alle mooie kleuren en paddenstoelen! De Japanse Tuin is helaas alweer gesloten tot het voorjaar. Deze is in zowel het voorjaar, als de herfst zeker de moeite waard om te bekijken. Maar verder is het ook prima vertoeven in Clingendael: een oase van rust in de drukke stad. Sonja bezocht onlangs Clingendael nog en schreef daar een leuke blog over!

Boswandeling blije vrouw in het bos

Kaapse Bossen

In Utrecht kan je ook heerlijk wandelen. Op en rond de Utrechtse Heuvelrug vind je de Kaapse Bossen. Er zijn een aantal wandelroutes die je door de bossen kan nemen waaronder een rolstoelroute die ook uitermate geschikt is voor kinderwagens en buggy’s. Hoogtepunt van een wandeling door de Kaapse Bossen is uitkijktoren De Kaap. Deze 25 meter hoge uitkijktoren geeft je een geweldig uitzicht over de bossen. Hoeveel herfstkleuren herken jij?

Boswandeling vrouw met muts

Het Laarzenpad van het Naardermeer

Een heel leuke en avontuurlijke wandeling is het Laarzenpad van het Naardermeer. Deze wandeltocht van 6,5 kilometer is niet geschikt voor gewoon schoeisel: laarzen zijn hier echt een must-have! Het vlonderpad waar je op loopt, loopt namelijk dwars door zompig moerasgebied! Het Naardermeer is sowieso een geweldig natuurgebied dat middenin stedelijk gebied ligt. Wij mochten vorig jaar zomer met boswachter Hanne Tersmette mee, schrijfster van het boek #GAAN. We hebben toen het Naardermeer vooral vanaf het water gezien wat ook superleuk is!

De Veluwezoom

Nationaal Park de Hoge Veluwe is natuurlijk altijd prachtig om te bezoeken. Zo ook Nationaal Park Veluwezoom. Ook hier kan je genieten van een grote diversiteit als het gaat om landschap. Ga wildspotten op de Elsbrug waar met grote regelmaat edelherten worden gezien of loop de Schaapskooi Wandelroute. Bij uitkijkpunt De Posbank kan je genieten van het uitzicht en meteen even uitpuffen op de stenen bank. Afgelopen zomer wandelden wij ook al op de Veluwe. Daarover lees je hier alles!

Boswandeling vrouw met hondje

Kinderen en het bos

Ook kinderen vinden het geweldig in het bos! In deze tijd domineren beeldschermen de leefwereld van kinderen. Zeker wanneer het wat kouder wordt. Maar bij droog en fris herfstweer is het juist zo fijn om lekker naar buiten te gaan! Dennenappels en eikels zoeken om daarna lekker te knutselen, maar ook lekker rennen door de afgevallen bladeren vinden kinderen heerlijk. Dus trek ze achter het beeldscherm vandaan en ga lekker naar het bos!

Hondsrug in Drenthe

Misschien niet helemaal naast de deur, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Bijvoorbeeld tijdens een weekend weg in Drenthe! De Hondsrug is een natuurgebied waar van alles te doen is. De Hondsrug is de naam van een gebied dat bestaat uit meerdere natuurgebiedjes. Zo kan je er genieten van Nationaal Park de Drentse Aa. Je kan hier heerlijk wandelen. De Drentse Aa is een bijzonder stukje ongerept Nederland vanwege het meanderende meer dat het gebied in stukjes heeft opgebroken. De eeuwenoude Saksische boerderijen die hier ooit zijn ontstaan, staan hier nog steeds. Daarom is dit een bijzondere ervaring.

Boswandeling blij klein jongetje met herfstbladeren

Is een boswandeling in de herfst ook voor kinderen leuk? Natuurlijk, zolang er maar te struinen en spelen valt! Kinderen kunnen zich op de Hondsrug uitleven in Speelbos Lorken in Drouwen. Hutten bouwen, spelen in de modder, klimmen in bomen. Het kan hier allemaal! Daarnaast kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten bij de hunebedden. Om het dagje bos helemaal af te maken is er ook een boomkroonpad waardoor je het gebied vanuit een heel ander perspectief kan bekijken. Kortom, een belevenis voor jong en oud!

Hans en Grietje in het Harderbos

Voor de kleintjes is er in het Harderbos, vlakbij het Veluwemeer, een waar avontuur te beleven. Daar is namelijk het Dwaalbos waar kinderen letterlijk de gele broodkruimels van Hans en Grietje moeten volgen. Zoek onderweg de ingrediënten voor een echte toverdrank of heksensoep, maar pas wel op voor de heks! De speurtocht eindigt bij het sprookjesachtige pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde waar je heerlijke pannenkoeken kan eten en de kinderen nog even verder kunnen spelen. Het pannenkoekenhuis zelf is helemaal gericht op kinderen: zo bewegen de tafels, klapperen de deuren en leiden geheime trappen naar spannende glijbanen. Op deze manier heeft iedereen een onvergetelijke dag!

Boswandeling kind heeft eikels verzameld

Maar ook voor grotere kinderen heeft het Harderbos veel in petto. Zo kunnen zij deelnemen aan de Avonturenroute van iets meer dan 5 kilometer. Bij deze route volgen de kinderen de voetsporen van de bever. Ja en bevers klimmen en zwemmen graag! Dus durf jij over de wiebelbrug en de pont?

Oerrr

Natuurmonumenten wil iedereen stimuleren om de natuur meer te waarderen en te genieten van het buiten zijn. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen! Natuurmonumenten heeft daarom speciaal voor kinderen leuke Oerrr-evenementen op het programma staan, ook in de herfst en de winter! Zo is er de Oerrr Struinen met de Boswachter in het Herfstbos-wandeling, maar je kan ook de Oerrr Bosuilen en Braakballen tocht doen. Superleuk én leerzaam voor alle kinderen. Kijk snel op de agenda van Natuurmonumenten om te zien wat er allemaal te doen is.

Boswandeling meisje in boom

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste blogs en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Zo mis jij niets meer en maak je kans op leuke prijzen!