Meer bewegen in het nieuwe jaar

Geschreven op 6 januari 2024
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
meer bewegen

Het nieuwe jaar is begonnen! We leven inmiddels al weer in 2024. En wat is de tijd weer snel gegaan. De afgelopen weken hebben we allemaal weer genoten van heerlijk eten en drinken, cadeaus en een heleboel gezelligheid. Maar ook hebben veel van ons toch weer besloten met goede moed aan de slag te gaan. Sporten en gezonder leven is steevast een van de meest voorkomende goede voornemens. Want uiteindelijk willen we allemaal gezond en fit zijn.

In beweging komen en blijven

Goede voornemens klinken altijd leuk, maar in de praktijk laten we ze snel versloffen.

Dat komt omdat we de neiging hebben om meteen veel te hard van stapel te lopen. Voor meer bewegen moet je tijd vrijmaken, maar als je het gevoel hebt dat je er andere dingen voor moet opgeven, raak je al snel gedemotiveerd en val je terug in je oude patroon. We geven je daarom wat tips om meer beweging in te passen in je dagelijkse leven en er ook plezier in te hebben.

meer bewegen

Meer bewegen zonder dat het tijd kost

Vind je het lastig om sportmomenten in te plannen in je weekprogramma?

Kijk dan eens goed op welke manier jij je tijd optimaal kan benutten. Zitten je kinderen op zwemles, voetbal, ballet of een anderen sport? Vaak vind je bij de sportclub van je kind wel een park of stukje groen waar het lekker loopt. Dus ga een rondje hardlopen of maak gewoon een lekkere wandeling.

Maar je kan ook heel goed in je eigen huis meer bewegen. Koop bijvoorbeeld een hoepel. Als je slechts 10 minuten per dag hoepelt, voel je al snel dat jouw buik, rug, been en bilspieren sterker en steviger aanvoelen. Ook zijn er veel verschillende apps die je kan downloaden waarmee je in minder dan 10 minuten een volledige core workout kan doen, waar je jouw lichaam sterker en sportiever mee kan maken. Zoek in de appstore eens op ‘7 minute workout’.

meer bewegen

Sporten met je kinderen

Heb je kinderen? Dan is sport helemaal makkelijk in te plannen in je dagelijkse leven.

Ga ook eens schommelen (dat is echt goed voor je beenspieren) of speel tikkertje in het park. Klim zelf ook weer eens in een klimtoestel! Doe mee met een potje voetbal. Je zal merken dat het je goed doet. Of combineer een boswandeling met een GPS-speurtocht. Wedden dat wandelen dan niet saai is! Ook leuk: pak samen de fiets en laat je kind de route bepalen. Misschien komen jullie wel op heel andere plekken dan normaal!

Slecht weer? Haal de Wii weer eens tevoorschijn en houd samen een dansmarathon met Just Dance.

meer bewegen

Aan de yoga

Je hoeft je ook niet meteen keihard in het zweet te werken om toch aan je beweging te komen.

Yoga is bijvoorbeeld niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je bent namelijk zo bezig met je lichaam dat je problemen naar de achtergrond verdwijnen. Daarnaast werkt het ontspannend en rustgevend. Er zijn verschillende yoga challenges om te doen, bijvoorbeeld een 30 dagen yoga challenge.

Liever stap voor stap “les”? Zoek dan eens op Youtube naar Yoga with Adriene. Zij heeft trouwens ook een 30-dagen challenge die echt goed te doen is.

Schoonmaken is hard werken

Meer bewegen én een schoon huis? Het kan! Wist je dat je met schoonmaken heel wat caloriën verbrandt? Twee vliegen in een klap dus! Want het huis schoon houden moet toch gebeuren, dus waarom daag je jezelf dan niet uit om een tandje harder te gaan. Op die manier heb je je workout meteen gehad!

meer bewegen

Meer lopen en fietsen

Woon je in de buurt van je werk? Ga dan eens op de fiets en laat de auto staan. Okay, in de winter is het niet altijd aantrekkelijk om de fiets te pakken, maar gezond is het wel! Bovendien is aangetoond dat mensen die op de fiets naar hun werk gaan minder stress ervaren op het werk. Je kan namelijk helemaal je hoofd leeggooien en de dag van je affietsen. Is je werk op loopafstand? Ga dan ook eens lopen! En probeer jezelf uit te dagen om verschillende routes te vinden zodat het bijzonder blijft. Download je favoriete Spotify muziek en gaan!

Natuurlijk duurt het dan wel wat langer voor je op je werk en weer thuis bent, maar je hebt dan wel je dagelijkse portie beweging gehad. ’s Avonds sporten is dan niet meer nodig!

meer bewegen

Samen meer bewegen

Hoe lang is het geleden dat je een goed gesprek hebt gehad met die ene vriendin? Door Corona zien we elkaar minder vaak waardoor we veel van elkaars leven missen. Ga samen wandelen! Je bent goed bezig én kan weer eens echt bijpraten.

Na het eten een rondje lopen met je partner is ook een goed idee. Als je samen iets onderneemt heb je echt even tijd voor elkaar. Je zal merken dan jullie gesprekken diepgaander zullen worden. Vaak is een praatje met je partner toch iets dat even snel tussendoor gebeurd. En jullie zijn samen ook nog eens lekker aan het bewegen!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox