Mooie kastelen in Nederland om te bezoeken

Geschreven op 5 oktober 2018
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Kasteel de Haar

Nederland heeft veel mooie kastelen en ieder kasteel heeft haar eigen verhaal. Gelukkig zijn een hoop van die kastelen ook te bezoeken! In deze blog nemen we je mee naar alle mooie kastelen die Nederland rijk is. Let er wel op dat je voorafgaand aan je kasteelbezoek kaarten reserveert.

Kasteel de Haar

Afgelopen zomer zijn we met de kinderen naar Kasteel de Haar geweest. Die hebben daar genoten van een leuke speurtocht. Mocht je dit prachtige kasteel in Haarzuilens zonder kinderen of met oudere kinderen bezoeken, dan kan je ook kiezen voor een rondleiding. Kasteel de Haar werd halverwege de dertiende eeuw gebouwd en is daarom een middeleeuws kasteel. Helaas werd het in 1492 volledig verwoest vanwege een vete tussen de bisschop en de stad Utrecht. In de vijftiende eeuw werd het kasteel opnieuw gebouwd en kreeg de vorm waarin het nu te zien is. In de 19de eeuw werd het volledig gerenoveerd en hoewel het kasteel er aan de buitenkant middeleeuws uitzag was het van binnen juist heel modern voor haar tijd. Zelfs de koningin had niet zoveel luxe! Echt een aanrader om te bezoeken.

Het Muiderslot

Het Muiderslot werd in 1285 gebouwd door de Hollandse Graaf Floris V. Vanwege de strategische ligging van het kasteel werd het een echt verdedigingsfort. Tijdens een jachtpartij werd Floris door zijn eigen edelen ontvoerd en vermoord. Ook vernielden zij zijn kasteel. Gelukkig werd het kasteel daarna gerestoreerd, versterkt en uitgebreid zoals nu te zien is. Veel originele stukken zijn behouden en te bewonderen tijdens een van de rondleidingen. De rondleidingen zijn er leuk omdat er veel weetjes en humor in verwerkt zitten. Er is ook een rondleiding voor kinderen inclusief een leuke speurtocht. Ook de tuinen en de valkeniersshow zijn de moeite waard om te bezoeken. Zo voel je je heel even in de middeleeuwen thuis! Je vindt het Muiderslot in het Noord-Hollandse Muiden.

Muiderslot

Kasteel Doorwerth

Niet alleen Kasteel Doorwerth zelf is de moeite waard om te bezoeken, het is ook nog eens prachtig gelegen. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen, dus kies een mooie dag uit om te gaan. Het kasteel werd in 1280 gebouwd en in de 15de eeuw uitgebreid. In 1560 zag Kasteel Doorwerth er ongeveer uit zoals wij het nu kennen. Helaas is het kasteel door de jaren heen niet goed onderhouden en in 1944 werd het zelfs bijna volledig verwoest tijdens de Slag om Arnhem.

Ironisch genoeg bleef alleen de gevangenis volledig intact, compleet met het beruchte spijkerplafond. Ook een deel van de keuken bleef gespaard. In de jaren ’50 werd besloten het kasteel in de oude staat terug te brengen. Dat duurde maar liefst 37 jaar! Naast een rondleiding en een museum is er ook een leuke en leerzame speurtocht voor kinderen en kan je heerlijke streekproducten kopen in de kasteelwinkel. Je vindt Kasteel Doorwerth in Gelderland nabij het dorp Doorwerth en Arnhem.

Kasteel Hoensbroek

In Limburg vind je het prachtige kasteel Hoensbroek. Wij zijn daar geweest toen we net over de grens van België op vakantie waren. Kasteel Hoensbroek is een prachtig en vooral ook groot kasteel.  Het is het best bewaarde en best toegankelijke kasteel van Nederland. Het oudste deel van het kasteel dateert van 1360! Kinderen kunnen zich uitleven met een speurtocht waarbij ze een vergrootglas en een opschrijfboekje krijgen. Ook mogen ze aan bepaalde dingen voelen, zoals aan kanonskogels, zwaarden en maliënkolders. Ook kunnen ze zich er verkleden. Op het buitenterrein zijn er ook tal van leuke dingen te doen, zoals middeleeuwse spelletjes. Ook de omgeving is prachtig en bij mooi weer is het heerlijk om te wandelen rondom dit kasteel.

Kasteel Hoensbroek

Kasteelruïne Valkenburg

Eveneens in Limburg, vind je de kasteelruïne Valkenburg. Dit zijn de resten van het ooit zo imposante Kasteel Valkenburg aan de Geul dat stamt uit de 11de eeuw. Omdat de burcht hoog ligt, heb je vanaf de burcht een mooi uitzicht op de gezellige stad Valkenburg. Vanwege de enorme verwoesting is het kasteel een open lucht kasteel geworden, dus hou de weerberichten in de gaten als je een bezoek aan de ruïne wil brengen. Bij de diverse ruimten en zalen staat met borden aangegeven waar deze vroeger voor diende. Ook voor kinderen is een bezoek aan de kasteelruïne heel leuk omdat ze de gratis ruïnespeurtocht kunnen doen. Als je deze plek bezoekt, bezoek dan ook meteen de fluweelengrotten waarop de vluchtgangen van het kasteel uitkwamen. Deze grotten hebben ook later, in de Tweede Wereldoorlog, een grote rol gespeeld.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en staat op een plek waar veel strijd is gevoerd. Daarom heeft dit kasteel, dat al in 1156 werd genoemd, een bewogen geschiedenis. Sinds die tijd hebben veel Brabantse adelen in het kasteel gewoond. Heel af en toe was het toegankelijk voor het publiek, tot in het jaar 2000 de deuren definitief open gingen. Elke dinsdag, woensdag, donderdag en zondag zijn het kasteel en de kasteelbrasserie “Het Koetshuis” geopend voor het publiek.  Je kan er een rondleiding boeken met of zonder arrangement. In de schoolvakanties is het kasteel ook op maandagen geopend. Kijk voor de exacte dagen op de website. Verder is het kasteel een prachtige trouwlocatie en een locatie voor feesten en partijen. Het maakt niet uit of je een groot of een klein feest te vieren hebt.

Kastelenblog - Heeswijk

Kasteel de Doornenburg

Het Gelderse Kasteel Doornenburg is een echt robuust, middeleeuws familiekasteel. Er worden leuke rondleidingen gegeven die ook voor kinderen goed te begrijpen zijn en er worden veel evenementen georganiseerd. Denk daarbij aan riddertoernooien, het sprookjesfestival en concerten. Kasteel Doornenburg wordt al in de 9de eeuw genoemd en diende toen als verdedigingskasteel tegen de Noormannen. Ook de ligging van het kasteel is bijzonder aangezien het precies gebouwd is op de splitsing van de Rijn en de Waal. Rondom het kasteel is er van alles te doen en de natuur is er prachtig, het is bijna een magische plek. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel twee maal door luchtaanvallen verwoest, maar gelukkig is het weer helemaal in ere hersteld. Combineer je bezoek aan het kasteel met Speeltuin Doornenburg zodat de kinderen zich lekker kunnen uitleven en jij een prachtig uitzicht hebt op het kasteel.

Slot Loevestein

In het Gelderse Poederoijen (gemeente Zaltbommel) vind je het prachtige Slot Loevestein. Dit 650 jaar oude kasteel heeft vele functies gehad, waaronder die van staatsgevangenis. Ook is het kasteel tijdens de tachtigjarige oorlog twee jaar in handen van de Spaanse bezetter geweest vanwege de strategische ligging. De Watergeuzen hebben het kasteel door middel van een list weer in handen gekregen.

In 1572 besloot Willen van Oranje het kasteel extra te versterken met vestingwallen en een slotgracht. Zo ontstond de staatsgevangenis. Hier werden echter geen normale criminelen vastgezet, maar politiek en religieus andersdenkenden. De bekendste gevangene is Hugo de Groot geweest die in 1621 op spectaculaire wijze wist te ontsnappen in een boekenkist. Het leuke is, dat het kasteel deze gebeurtenis heeft omgezet naar een spannende attractie. Er is namelijk een escape room in het kasteel aanwezig! Daarnaast worden er rondleidingen gegeven, kan er getrouwd worden, kan je romantisch overnachten in een van vier kamers en worden er allerlei leuke evenementen georganiseerd.

Slot Loevestein