Museumbezoek met het hele gezin

Geschreven op 28 maart 2022
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Museumbezoek voor het hele gezin uitgelicht

Bezoek je wel eens een museum met de kinderen? In onze blog over de voorjaarsvakantie  hebben we al een aantal musea genoemd, maar er zijn er nog veel meer! Leuk voor de kinderen, maar ook voor jou. Zo wordt het museumbezoek echt een feestje!

Science Museum Nemo in Amsterdam

Zijn je kinderen gek op proefjes, maar laat je het ze liever niet thuis uitproberen? Dan kunnen ze zich helemaal uitleven in Nemo. Dit wetenschappelijke museum is altijd leuk, maar in de krokusvakantie hebben ze extra veel leuke dingen op de planning. Dus trek je labjas aan en ga aan de slag in de Werkplaats, of geniet van de tentoonstelling over het leven in het heelal. Een dagje Nemo is een onvergetelijke dag uit voor jong en oud en je steekt er altijd wel iets van op. Je vindt het Nemo Science Museum aan de Oosterdok 2 in Amsterdam. Het museum is goed bereikbaar met het OV en er zijn vier parkeergarages in de buurt.

Museumbezoek Nemo

Gevangenpoort Den Haag

De Gevangenpoort in Den Haag is een museum dat meer geschikt is voor wat oudere kinderen. Het kleine gevangenisgebouw aan de overkant van het Binnenhof barst letterlijk uit zijn voegen van de geschiedenis. Er is veel gebeurd op deze plek en de gidsen vertellen je er graag over. Na je bezoek aan de Gevangenpoort kan je lekker bijkomen op een leuk Haags terras of kan je gaan shoppen in de stad.

museumbezoek gevangenpoort

Space Expo Noordwijk

Is jouw kind ook helemaal in de ban van het heelal? Dan is een bezoekje aan de Space Expo in Noordwijk zeker de moeite waard. Hier kan de kleine aspirant astronaut zijn of haar hart ophalen. En voor jezelf is het ook heel interessant! Je kan bijvoorbeeld zien hoe de Soyuz capsule eruit ziet waarin André Kuipers in de ruimte heeft gezeten. Voor een leerzaam dagje uit is dit zeker een aanrader!

Corpus Oegstgeest

Is je kind ouder dan 6 jaar? Dan is het misschien leuk om meer te leren over het menselijk lichaam. Niet alleen leerzaam voor de kinderen maar ook voor jou! Reis in 55 minuten letterlijk door het lichaam van de mens. Bij Corpus leer je hoe ons lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Met de audiotour ga je op reis door de enorme reus die je al van verre langs de snelweg ziet staan. Je begint in de knie en komt er weer uit bij de hersenen. Echt heel interessant en op een leuke manier in elkaar gezet. Het hele gezin zal hiervan genieten!

Museumbezoek Corpus

Aviodrome Lelystad

Een dagje Aviodrome is leerzaam voor het hele gezin. Bij Aviodrome vind je 6000 m2 aan vliegtuighistorie. Wat ook fijn is: Er is naast een buitengedeelte ook een binnengedeelte. Slecht weer is dus geen excuus om niet te gaan.  Dit museum heeft voor wat iets wils. Er is van alles te doen voor kinderen en voor volwassenen is het ook heel interessant. Zo is een groot gedeelte van het museum ingericht over de tweede wereldoorlog. Je vindt Aviodrome aan de Pelikaanweg 50, Luchthaven Lelystad.

Rariteitenkabinet Ripley’s Believe it or Not! in Amsterdam

Ripley’s Believe it or Not! in Amsterdam is echt een leuk museum voor jong en oud. Robert Ripley, een wereldreiziger, bracht allemaal gekke, enge en grappige dingen mee van de hele wereld. Hij verzamelde al zijn rariteiten in een museum. Dit was zo’n succes, dat er over de hele wereld nu musea van hem te vinden zijn, zo ook op De Dam in Amsterdam. Wij zijn er geweest en het was echt ontzettend leuk. Kinderen mogen zelf van alles proberen en er is veel te zien, te beleven én te leren!

Vliegtuig Aviodrome

FutureLand Maasvlakte

Erg interessant is het ook om een bezoek te brengen aan de modernste haven van Europa: de Rotterdamse Haven. In FutureLand krijg je een kijkje in de keuken van deze haven en kan je zelfs een indrukwekkende rondrit te bus of rondvaart te boot maken. En dat met een spectaculair uitzicht op de tweede Maasvlakte. Ook aan de kinderen is gedacht want speciaal in de krokusvakantie zijn er kinderrondleidingen, speurtochten (voor kinderen van 6 tot 9 jaar en kinderen van 10 jaar en ouder) en workshops. Daarnaast kunnen kinderen ook proefjes doen. FutureLand is gratis te bezoeken en je vindt Futureland aan de Europaweg 902 op de Maasvlakte in Rotterdam. Parkeren is gratis.

Bezoek het Nationaal Militair Museum!

Museumbezoek militair museum

Het Nationaal Militair Museum is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dit museum heeft voor ieder wat wils. Binnen zijn zes themaruimten waar je van alles kan leren over onze Krijgsmacht. Voor kinderen is er ook van alles te doen. Kijk binnenin een echte F16 of tank en leer de NATO taal. In de Xplore ruimte kunnen kinderen zelf aan de slag. Ook om het museum heen is het op mooie dagen goed vertoeven. Je kan daar genieten van 380 hectare bijzondere natuur in het recreatiegebied. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Deze zomer is er van alles te doen en te beleven!

Wist je bijvoorbeeld dat je bij het Nationaal Militair Museum zelf in een tank kunt rijden? Een stoere mini-tank wel te verstaan! Pak de sticks stevig beet en scheur zelf over het uitdagende buitenparcours. Er staat een compleet nieuw bataljon mini-tanks op je te wachten. Kom jij ze testen?

Je vindt het Nationaal Militair Museum aan de Verlengde Palzerweg in Soest. Parkeren is gratis.

Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is echt een leuk dagje uit! Word treinexpert in het TechLab, ga op reis naar verre oorden en neem deel aan de spectaculaire Vuurproef (voor kinderen vanaf 12 jaar). Je vindt het Spoorwegmuseum aan het Maliebaanstation in Utrecht. Parkeren kost € 7,- maar je kan ook de pendeltrein nemen vanaf Utrecht Station. Dat is meteen een superleuk begin van je museumbezoek!

Science Centre Delft

Het Science Centre in Delft is onderdeel van de TU Delft en hier kunnen jong en oud kennis maken met wetenschap en techniek. Hier staat een afspiegeling van recente onderzoeks- en studentenprojecten die je kan bekijken, maar je wordt ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Naast diverse rondleidingen zijn er vooral tijdens de krokusvakantie een heleboel leuke kinderworkshops (€ 3,- extra per kind) te doen vanaf 6 jaar. Maar ook voor volwassenen zijn leuke en uitdagende workshops te volgen. De onderzoeksprojecten worden regelmatig vervangen voor nieuwe, dus is het ook zeker de moeite waard om later weer terug te komen. Je kan gratis parkeren naast het Science Centre.

Museumbezoek Science Center

Museon Den Haag

Het Museon in Den Haag is geweldig leuk om te bezoeken met kinderen, maar ook voor jou is het een leuke en vooral leerzame dag. Het Museon zelf is al de moeite waard, maar de tentoonstellingen ook! Zo kan je nu de tentoonstelling “Reizen in de Ruimte” bezoeken. Kinderen kunnen hier zelf ook van alles doen. Maar daarnaast is er nog veel meer te zien en te beleven! Parkeren kan rondom het Museon en is betaald.

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Tijdens de voorjaarsvakantie is er van alles te beleven in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zo zijn er allerlei dingen die kinderen kunnen doen. Zo kunnen de kinderen vanaf 6 jaar genieten van het programma “Het verhaal van de walvis”. Voor kinderen van 8 jaar en ouder is er een VR experience aan boord van een VOC schip. En leer alles over het leven aan boord van een schip. Parkeren kost € 20,- voor de hele dag. Maar je kan er ook goed komen met het OV.

Museumbezoek Scheepsvaartmuseum