Op bezoek bij de Deventer koekwinkel

Geschreven op 4 oktober 2022
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

partnercontent

Bij een bezoek aan Deventer mag een bezoek aan de Deventer Koekwinkel natuurlijk niet ontbreken. Koekfabrikant J.B. Bussink maakt al sinds 1593 Deventer koek. Dat doen ze nog altijd op de traditionele manier. Zo worden er geen eieren, melk en vetten verwerkt in de koek waardoor deze lang vers blijft. Wij gingen proeven!

Deventer Koekwinkel

De Deventer koekwinkel

Namens VVV Deventer mochten we deze prachtige Hanzestad bezoeken. Zij hadden een heel programma voor ons opgesteld om zoveel mogelijk van Deventer te zien én te proeven! Onze eerste stop was meteen een heel smakelijke: we mochten naar de Brink 84, waar de Deventer Koekwinkel gevestigd is. Hier stond de koffie voor ons klaar met échte Deventer Koek.

Deventer Koekwinkel

Jacob Bussink

Koekbakker Schutte werd in 1593 ingeschreven als meesterskoekbakker in het koekbakkersgilde. Er waren op dat moment 13 koekenbakkers. De firma Schutte is in de 19de eeuw overgenomen door Jacob Bussink. Destijds waren de koekbakkerij en de koekwinkel te vinden aan hetzelfde adres. In 1809 kwam zelfs Napoleon proeven van de koek! De originele 19de eeuwse winkel is helaas afgebrand. Dat was het gevaar van het hebben van een bakkerij in die tijd.

In 1952 werd de koekfabriek gebouwd op het bedrijventerrein van Deventer. In 1958 werd de nieuwe Deventer Koekwinkel geopend. Het interieur stamt nog altijd uit die tijd! En het hekje buiten met de versleten stoeptegel zijn nog uit de tijd van de eerste koekwinkel annex bakkerij. Een leuk detail om eens te bekijken als je er bent!

Deventer Koekwinkel

Gezellige koffiehoek

Doordat de meubels en het winkelinterieur uit 1958 stammen, doet alles heerlijk nostalgisch aan. Ook de meubels in de koffiehoek zijn origineel. Ze zijn volgens de winkel eigenaresse alleen een beetje opgeschuurd en gelakt. Loop ook eens naar boven! De koopmanswoning heeft echt smalle trappen en is prachtig om te zien. Boven zijn namelijk nog meer zitjes en een klein winkeltje.

Deventer Koekwinkel

Koekproeverij

Deventer Koek is eigenlijk een soort ontbijtkoek, maar dan steviger en vol smaak. De originele Deventer koek wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Wij kregen deze originele koek en nog twee andere plakken te proeven. De Originele Kruidkoek is gemaakt met specerijen en sinaasappel snippers. Heerlijk bij een kopje koffie of thee en echt een smaak die niet verveeld. Daarna volgde de Appelkaneel koek. Deze was bij ons favoriet. De kandij suiker op de koek gaf de koek een heerlijke bite.

Deventer Koekwinkel

We hebben er meteen twee van meegenomen, haha. Als derde kregen we Gemberkoek te proeven. Ook heerlijk, maar voor mij een tikje té overheersend. Maar misschien komt dat omdat ik niet echt fan ben van gember. Mijn vriend vond deze namelijk wel overheerlijk. Er lagen ook twee Bijtjes koek bij de koffie. Een Bijtje is een klein stukje Deventer kruidkoek (de originele smaak) in een handige meeneemverpakking. Ideaal voor in de lunchbox!

Deventer Koekwinkel

Lekker shoppen

De Deventer Koekwinkel is de perfecte plek om een leuk aandenken aan Deventer te kopen. Als cadeau voor jezelf of voor een ander! Naast Deventer koek verkopen ze er ook servies, biertjes en likeurtjes die prima samen gaan met de koek en andere nostalgische lekkernijen. Als je wilt pakken ze het prachtig in! Ze hebben ook een webshop!

Bedankt voor de heerlijke koek en bedankt voor het organiseren VVV Deventer!


Foto’s: OpstapmetLisa

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met VVV Deventer.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox