Op stap in Leeuwarden in de lockdown

Geschreven op 27 januari 2022
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Marian van Dijk
Marian van Dijk
Miniatuurtocht Leeuwarden klein

We hebben net weer een pittige periode achter de rug als het gaat om de Coronamaatregelen. Juist in die periode ging onze gastblogger Marian er even tussenuit met haar gezin. Ze besloten naar Leeuwarden te gaan en dat was zeker geen slechte keuze! Hier lees je haar blog:

In de bruidssuite met de kids

Ineens hadden we een goed idee: logeren op onze huwelijkslocatie! In de kerstvakantie ging ik met mijn man en onze drie zoontjes terug naar waar het begon…. Leeuwarden! Mijn studentenstad waar mijn liefste vanuit Delft vaak naartoe treinde. In Leeuwarden trouwden we –alweer bijna 16 jaar geleden- in het Stadhouderlijk Hof. Daar vierden we destijds de gehele dag, met uitzondering van de kerkdienst. Nog steeds is het een prachtige trouwlocatie met een hele mooie bruidssuite.

Dit keer boekten we twee hotelkamers vanwege de gezinsuitbreiding. Ze hebben er helaas geen kamers voor vijf personen. Mijn man ging met de oudste twee op een kamer en ik met de jongste. Een voordeel van twee kamers: een ‘opblijfkamer’ en een ‘vroeg-naar-bed’ kamer. Ware het niet dat zoonlief tot half elf bleef doorkletsen, maar dat terzijde.
Vanmorgen hoorde ik toevallig van een schoolpleinmoeder dat ze ook naar Leeuwarden waren gegaan met hun gezin van vijf. Zij kozen voor Van der Valk hotel Leeuwarden, want daar was wel een grote familiekamer inclusief bubbelbad. Chill! Maar goed, wij wilden dus graag de boys onze trouwlocatie laten zien.

Stadhouderlijk Hof Leeuwarden

Ik blijf graag de horeca ondernemers in Nederland steunen, ook tijdens de lockdown. Er was gelukkig nog van alles mogelijk. ’s Avonds bestelden we eten in het Restaurant Duco, wat vlak voor Corona uitbrak pas opende. Zo triest. We werden op onze hotelkamer gebeld toen het klaar was. Gezellig samen genieten op de kamer van een restaurantmaaltijd hoewel mijn voorkeur blijft uitgaan naar de ambiance van een restaurant.

Op tour in Leeuwarden

De jongens herinnerden zich van het Jeugdjournaal een miniatuurroute in Leeuwarden. Bij het hotel waren de kaarten helaas net die ochtend uitverkocht maar op de site vond ik op de site  dat baby-en kinderwinkel Vier Seizoenen dichtbij was. Daar waren de kaarten ook verkrijgbaar.

Met de kaart in de hand konden we van start. Als het geen lockdown was geweest had ik manlief op pad gestuurd met onze zoontjes en gezegd dat ik er wel achteraan zou hobbelen. Lees: van leuke winkel naar leuke winkel gaan en via “locatie delen” zou ik ze wel weer vinden. Ik herinnerde me weer wat Floris (12) zei van de voordelen van Corona: we doen nu veel meer dingen met z’n vijven tegelijk. Dat is ook heel waardevol! We hebben ongeveer een derde deel van de route gelopen omdat we geen zeeën van tijd hadden maar anders waren we absoluut de hele route gaan lopen. Leuk voor kinderen én volwassenen.

Leeuwarden

De verborgen parels van de stad

Mijn tip: scoor een stadsgidsboekje, bijvoorbeeld via het hotel waar je overnacht. Wij kregen er één van het Stadhouderlijk Hof. Je kan er precies dat uitzoeken wat jouw gezelschap interessant zal vinden. De Kleine Kerkstraat is bijvoorbeeld een verborgen pareltje, sla die zijstraat van de Nieuwestad vooral niet over. En als je daar toch bent, loop dan die straat uit. Vervolgens sta je op het plein bij de Oldehove. Onze eigen toren van Pisa. De Oldehove beklimmen is iets voor op je to-do-list. En wil je nog hoger? Ga dan ook de Achmeatoren beklimmen. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht! Ik meen dat de Achmeatoren de hoogste toren van Friesland is dus gegarandeerd ver kijken. Wij deden beide al in onze studententijd, nu was het helaas door Corona niet mogelijk.

Het Zaailand is een gezellig plein met fijne restaurants met zicht op het Fries Museum en het imposante Gerechtshof. Van daaruit zie je ook de Achmeatoren, loop je daar naartoe dan kom je ook bij het stationsgebied. Wij waren er op vrijdag, dan is het marktdag op het Zaailand.

Verlanglijstje

Wat ik ga doen als ik weer naar Leeuwarden ga: met de trein aankomen aangezien het stationsgebied heel mooi is tegenwoordig, naar het Fries Museum op het Zaailand en naar Proefverlof in de oude gevangenis om de gevangenis van binnen te bekijken. Wandelen in de Prinsentuin met een take-away koffie van Stek en Musical de Tocht bezoeken lijkt mij ook erg leuk. En ik ga graag álle straatjes van Ljouwert opnieuw ontdekken. Ik zag heel veel fijne, hippe, nieuwe, biologische, speciale winkels waarmee ik mij wel een weekend kan vermaken. Er was ook een gigántische speelgoedwinkel, Spellekijn. Heerlijk struinen op zoek naar een nieuw gezelschapsspel.

Achmeatoren Leeuwarden klein

Ljouwert, ik heb je gemist en ik kom graag snel weer eens terug als alles weer mogelijk is! Mijn kids vonden het heel speciaal om voor het eerst naar Friesland te gaan en mijn oude studentenhuizen te zien vanaf buiten. Wow, woonde mama dáár?! Er kan veel veranderen in zestien jaar J. Kortom: Leeuwarden is heel terecht uitgeroepen tot dé culturele hoofdstad van Europa (2018)!

Tútsjes, Marian


Credits foto’s: Marian van Dijk

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox