Op stap in Groningen met Katia

Geschreven op 8 januari 2019
Leestijd 5 minuten
Geschreven door gast blogger
gastblogster OpstapmetLisa
Groningen

Afgelopen maand was ik uitgenodigd door Katia en haar gezin om een weekend op bezoek te komen in Groningen. En natuurlijk is dat iets waar ik geen nee tegen zeg! Onze gezinnen kunnen het onderling erg goed met elkaar vinden en ik vind het altijd leuk om een nieuwe stad te ontdekken.

Katia en haar man Alfred namen ons dan ook mee door het Groningse centrum met al haar leuke winkels en boetieks. En ook naar een gezellige kroeg en een echt Gronings eetcafé voor een heerlijke en gezellige maaltijd. Ook kregen we een rondleiding in de groene omgeving die Groningen rijk is.

Een stad met verschillende gezichten

Groningen uitzichtGroningen is de hoofdstad van de Provincie Groningen en ligt op de grens met Drenthe. Een stad en omgeving die voor iedereen wat te bieden heeft. Zo staat Groningen bekend als de leukste studentenstad van het land. Daardoor struikel je in de stad over de knusse en gezellige cafés en kroegjes en is er altijd wat de doen. Daarnaast ligt Groningen in een prachtig groen deel van Nederland waardoor je er ook heerlijk op uit kan gaan en kan genieten van de natuur en de omgeving.

Een rondgang door het centrum van Groningen

Het weekend dat wij in Groningen waren, bleken de weergoden ons helaas niet gunstig gezind. Het was van dat typisch Nederlandse, druilerige weer. Maar dat kon absoluut de sfeer niet drukken en onze gastvrouw en gastheer hadden al een leuk plannetje bedacht voor de rest van de dag. We vertrokken vanuit hun huis in 10 minuutjes met de bus naar het Centrum van de stad. Daar stapten we uit bij het station.

Hier prijkt het alom bekende Groninger Museum. Met circa 200.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste attracties van de provincie. Alleen al vanwege de bouwstijl van het museum is het een bezoekje waard.

Of je het nu mooi of lelijk vindt, bijzonder is het zeker. Het draait hier allemaal om kunst en kunstgeschiedenis: schilderkunst, ontwerp, fotografie, mode, installaties, toegepaste kunst en archeologie.

Groninger Museum

Wij liepen door naar het centrum omdat wij onze kinderen hadden beloofd dat zij met elkaar naar de bioscoop mochten op het Gedempte Zuiderdiep. De kinderen hadden geluk. Het was namelijk begin december en in de bioscoop troffen ze Zwarte Pieten aan. Die vertelden dat ze hun schoen mochten zetten voordat ze de filmzaal ingingen en dat er aan het eind van de film misschien wel iets lekkers in zou zitten.

Struinen voor de winkelstraten

Nadat de kinderen de bioscoop in gedoken waren, zijn wij een wandeling gaan maken door de Groningse winkelstraten. Van de Pelsterstraat richting de Herestraat, langs de Vismarkt, zo naar de Grote Markt. Hier belandden we uiteindelijk bij een van de gemoedelijke Groningse Bruine cafeetjes, Der Witz. Een kroeg zoals je er in Groningen zo veel vindt, maar allemaal even bruin en gezellig. Gewoon lekker ongedwongen kletsen met een lekker drankje in de hand.

Lekker eten in een Gronings eetcafé

Nadat we de kinderen weer uit de bioscoop hadden gehaald, liepen we richting het water langs de Schuitendiep. Ondertussen kwamen we langs veel sfeervolle steegjes, winkeltjes en restaurantjes. Onze eindbestemming was Eetcafé Het Zwarte Schaap.

Een authentiek eetcafé waar alles kan en alles mag, zolang het maar leuk en gezellig is. Hier genoten wij van een heerlijke plank vol Spaanse Tapas, om daarna te genieten van een heerlijk stuk vlees. Een lekkere afsluiter van een gezellige dag.

Het groen van Groningen

De volgende dag kregen wij een heel ander stuk van Groningen te zien. Het Groningse Groen.

Vanuit hun huis maakten wij een heerlijke wandeling rondom de Hoornse Plas, welke op de grens ligt van de provincies Groningen en Drenthe. Dit is een recreatiegebied waar in de zomer volop gebruik wordt gemaakt van de stranden en zonneweiden. De zwemplas is afgescheiden van het Hoornsemeer waar je prachtig uitzicht op hebt wanneer je even gezellig plaatsneemt bij Beachclub Kaap Hoorn. Een prachtige beeachclub met een heerlijke beachy sfeer, waar je heerlijk kan eten, high tea’en en borrelen.

Beachclub Kaap Hoorn

Aan de andere kant van de plas, grenzend aan het Paterswoldsemeer vind je het Scandinavisch Dorp. Dit dorp grenst niet alleen aan het water, maar ook aan het mooie natuurgebied de “Onlanden”, de Drentse Aa en de bossen van Eelde Paterswolde.

Scandinavisch Dorp

Het Scandinavisch Dorp

Het Scandinavisch Dorp bestaat uit 16 Scandinavische hutten die volledig uit hout zijn gebouwd. Hier kan je sfeervol overnachten. Ook kan je gebruik maken van de Finse sauna.

Eten kan in restaurant het Elanderhus. Op de kaart staan zowel voor de lunch als het diner verschillende Scandinavische gerechten.

Wij hebben onze wandeling dan ook onderbroken voor een lekkere lunch. Heerlijke broodjes en wraps voor ons, en lekkere warme wafels voor de kinderen.

eten bij het Scandinavisch Dorp

Met een volle buik zijn wij terug gewandeld naar het huis van onze vrienden om daar afscheid te nemen en weer terug op weg te gaan naar de Randstad. Wij hebben een heel leuk weekend gehad en in korte tijd al veel verschillende kanten van Groningen mogen zien. Maar er is ook nog zoveel dat wij nog niet hebben gezien. Wij komen dus graag snel weer terug!

Katia en Alfred, bedankt voor het gezellige weekend en hopelijk tot heel snel!