Op stap met boswachter Hanne Tersmette op het Naardermeer

Geschreven op 19 juli 2019
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Hanne Tersmette uitgelicht

Vorig jaar mochten wij met de leukste boswachter van Nederland op stap. Hanne Tersmette is pas 32 lentes jong en maakt de boswachterij hip! Ze heeft ook een leuk boek geschreven met als doel de natuur weer aantrekkelijk te maken. En dat lukt heel goed!

Warm ontvangst

Het is nog vroeg als we ons melden bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten. Het belooft een warme dag te worden dus we lopen allemaal in korte broek met charmante wandelschoenen eronder. Maar dat maakt niet uit want we hebben er zin in! De winnares van onze lezersactie, Annemieke, is ook aanwezig. Hanne staat ons al op te wachten met een kan koffie en een kan thee. Als we richting de boten lopen, zien we verderop al een hele schoolklas in een andere boot zitten. Hanne legt uit dat ze dat vaker doen. Wij zelf hebben een enorme boot ter beschikking, wat een luxe!

Hanne Tersmette begin boottocht

Ons eerste wild gespot!

Meteen als we het water opgaan wijst Hanne ons op een grappig vogeltje dat zenuwachtig boven het meer hangt. “Dat is een Visdief,” zegt ze. Wij hebben in onze omgeving vooral stadsvogels, dus we hebben meteen als ons eerste wild gespot! Het is heerlijk op het water. Door het briesje heb je niet door dat het warm is, wat het ook wel weer link maakt. Gelukkig hebben we allemaal aan zonnebrand gedacht.

Hanne Tersmette overzicht boot

De natuur is zwaar weer

Onder de koffie vertelt Hanne ons dat zij zelf eigenlijk geen rondleidingen of vaartochten  doet. Dat doen vooral de vrijwilligers. Het doel van de vaartochten is om mensen te laten genieten van het Naardermeer en natuurlijk ook om inkomsten te genereren om datzelfde Naardermeer te blijven beheren en beschermen. Zo’n 5 jaar geleden is Hanne voor Natuurmonumenten gaan werken. De natuur beheren kost een hoop geld, daarvoor heb je mensen nodig maar de ledenaantallen liepen terug. Door de natuur aantrekkelijker te maken bereik je de mensen wel. “Daar paste ik in: ik kwam uit de reclamewereld en wist al het een en ander van de natuur. Ik denk dat ze het daarom wel met mij aandurfden,” vertelt Hanne. Hanne was destijds, in 2013, de tweede communicatieboswachter van Natuurmonumenten. “Nu heeft elk team er wel één,” zegt ze. Als kind ging ze, soms niet geheel vrijwillig, al met haar ouders op pad. Zij vonden het vooral leuk om vogels te spotten.

Oase van rust in de stad

Het Naardermeer ligt midden in ’t Gooi en is echt een oase van rust in de drukke stad. Vanuit de boot horen we regelmatig een trein langskomen, maar na een tijdje hoor je die eigenlijk niet meer. Er leven heel veel dieren in het gebied rondom het Naardermeer. Zo is er een 70-koppige reeënpopulatie, zijn er vossen, veel watervogels en zijn er zelfs dassen en otters gespot! De gemeente Amsterdam had in begin 1900 plannen om van het Naardermeer een grote vuilnisbelt te maken. Die plannen zijn gelukkig niet doorgegaan. Voor die tijd werd meerdere malen geprobeerd het Naardermeer droog te leggen. In 1629 leek een droogmaking te lukken, maar om Amsterdam tegen de Spanjaarden te beschermen werd alles weer onder water gezet. Bij een nieuwe poging rond 1800 bleken de drie molens, waaronder de molen De Onrust, niet voldoende capaciteit te kunnen leveren om het meer droog te leggen. In 1883 volgde een derde poging met een stoomgemaal, de Machine aan de Meerkade. De kosten bleken echter zo hoog, dat het Naardermeer behouden bleef.

Hanne Tersmette Baby eendjes

Aalscholvers zijn erg vermakelijk

Hanne legt de boot aan zodat we even de benen kunnen strekken. Er zit namelijk een grote aalscholverkolonie verstopt en daar gaan we even een kijkje nemen. Wat zijn het er veel! Er zijn veel jonge dieren bij, die inmiddels bijna net zo groot zijn als de volwassen dieren. Je herkent ze aan een bruin verenpak terwijl de volwassen dieren zwart zijn. Hanne legt uit dat aalscholvers in bomen nesten maar door die grote zwemvliezen heel onhandig zijn op takken. Er vallen dan ook terwijl wij kijken regelmatig dieren uit de boom. Ze zijn daarom echt heel vermakelijk om naar te kijken.

Hanne Tersmette Aalscholvers

Boswachter Hanne

Weer in de boot vertelt Hanne iets meer over zichzelf. Ze is na haar opleiding Communicatiewetenschappen begonnen in de reclamewereld maar voelde zich daar niet echt in thuis. Toen de vacature van Natuurmonumenten voorbij kwam, aarzelde ze geen moment. Ze werd aangenomen en vijf jaar later zit ze er nog steeds. Boswachters hebben naast struinen door de natuur ook echt kantoordagen en hebben ook gewoon targets. Zo moeten ze samen goed zorgen voor de planten en dieren om een bepaalde Europese ecologische status te behouden. Raak je een bepaalde status kwijt, dan raak je ook je subsidie kwijt met alle gevolgen van dien. Gelukkig hebben ze veel vrijwilligers die de boswachters helpen die status te behouden.

Hanne tersmette kruip door sluip door

Sportief type

Natuurlijk zijn wij van OpstapmetLisa benieuwd naar wat Hanne in haar vrije tijd doet. Hanne houdt wel van een terrasje zo nu en dan, maar gaat ook in de vrije tijd liever de natuur in. Vooral om te sporten! Hanne houdt van wielrennen, hardlopen, mountainbiken en paardrijden. Je zult haar niet snel in de stad tegenkomen en online shoppen is een uitkomst. Dat deze baan haar op het lijf geschreven is, is een feit.

Een eigen boek

Begin vorig jaar kwam Hanne’s eigen boek uit: #Gaan! In dit boek neemt ze de lezer mee naar verschillende natuurgebieden in Nederland. Er zijn al aardig wat boeken de toonbank over gegaan en het zal niet lang duren voor de tweede druk uitkomt. Hanne heeft het boek buiten Natuurmonumenten om geschreven, echt puur omdat zij wil dat mensen de natuur ingaan en zien hoe belangrijk het is om de natuur in Nederland in stand te houden. Vanwege haar boek is Hanne te gast geweest bij diverse tv-programma’s te gast geweest. Zo is zij onder andere bij RTL Late Night geweest!

Hanne Tersmette

Nog een uitstapje

Even later hebben we nog een uitstapje gemaakt op een stukje veenmosrietland. Daarop groeien allemaal planten zoals rietorchissen, moeraskartelblad en het vleesetende plantje zonnedauw. Allemaal zeldzaamheden, maar in laagveengebieden zoals het Naardermeer heel normaal. We staan op veengrond dus we hebben geluk dat het de laatste dagen zo droog is geweest. Anders waren we waarschijnlijk tot onze knieën weggezakt! Voor stadsmeisjes als wij zou dat best een uitdaging geweest zijn… Een tijdje later werden we weer veilig afgeleverd aan de kant. Wij, en winnares Annemieke, hebben echt een superleuke ochtend gehad. Heel erg bedankt Hanne!

Hanne Tersmette op veengrond

Wil jij ook kans maken op leuke prijzen en op de hoogte blijven van al onze blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!