Op vakantie in Drenthe

Geschreven op 23 juni 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Marian van Dijk
Marian van Dijk
Op vakantie in Drenthe

De campings in Nederland zijn weer open, we mógen weer! Eén van onze favoriete provincies om vakantie te vieren is Drenthe. Het is een prachtige omgeving om te fietsen en te wandelen. Er is veel mooie natuur, ruimte, rust, de prachtige brinkdorpjes…. Optimaal genieten. Gastblogster Marian kampeert regelmatig in Drenthe en deelt in haar blog graag haar ervaringen met je!

Kamperen in Drenthe

Wij gaan meestal op zoek naar een leuke minicamping, meestal één die is aangesloten bij SVR. We houden van de kleinschaligheid en ze zijn vaak omgeven door groen en daardoor een oase van rust. Bij onze keuze kijken we bewust naar voldoende kindervermaak zoals skelters of een trampoline. De meeste minicampings bieden ook wel wat extra’s aan zoals een huifkartocht, of bij de eigenaren op het erf met alle gasten barbecueën of marshmallows roosteren.

marshmallow op de bbq

Camping de Berghoeve

Camping de Berghoeve in Ruinen is een hele leuke camping met gastvrije eigenaren. We waren daar in 2019 in het voorseizoen. De kinderen mochten de eigenaar helpen met het opzetten van een net bezorgde trampoline. Heel tof natuurlijk om betrokken te worden bij zo’n stoere mannenklus en daarna dagenlang te kunnen springen! De oudste kreeg een hamer mee om in een boomhut te klussen die daar was, we konden verse eieren kopen, dieren voeren… Van alles te doen dus! Dat dorpse is precies wat ik mis in de stad en daar genieten van als we op vakantie zijn. Deze camping heeft een grote keus in accommodaties. Er zijn ingerichte tenten te huur, er zit een B&B én er zijn veel plekken voor een caravan, camper of tent… Momenteel hebben de eigenaren privé sanitair voor iedereen neergezet dus ook in corona tijden is het een goede vakantieplek!

Leuke activiteiten in Drenthe

De schaapskudde in Ruinen is ook een belevenis. Er staat een toren die je kan beklimmen waarbij je de aankomst van de schapen aan het einde van de dag goed kan zien. Je mag ook beneden blijven staan als je het kan waarderen dat ze om je benen heen lopen. Ik ben niet zo’n held. Ook geen held op grote hoogte trouwens maar dat vond ik in dit geval beter dan tussen de schapen te staan beneden. Wil je de kudde bezoeken? Kijk dan wel even op hun website wanneer je de toren weer kan betreden.

Het Blauwe meer in Drenthe staat nog op mijn wensenlijst. De volgende keer dat we in Drenthe zijn gaan we die bezoeken!

Schapen Drenthe

Brinkdorpen

Het leukste aan Drenthe zijn toch wel de brinkdorpen. Brinkdorpen komen uit de middeleeuwen. De mensen bouwden hun huizen op een zandrug, om zo droge voeten te houden. Deze dorpen hebben een bijzonder eigen bouwstijl. Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder zijn de bekendste brinkdorpen.

Op ontdekkingstocht in Drenthe

Tijdens de vakantie ontdekken wij graag nieuwe dingen. Wanneer je ‘op de bonnevooi’ op pad gaat, kom je op allerlei mooie plekken, zeker op de fiets. Toen wij op een camping in Uffelte waren fietsten we naar Havelte en zag ik een leuk restaurant: Ludiek. Als je eens in de buurt bent moet je zeker naar binnen stappen! We hebben fantastisch gedineerd met z’n vijven en ik zag later dat je er ook kan overnachten. Een heerlijke plek om te vertoeven.

Zo ontdekken we Drenthe op onze eigen manier. We ‘fietsen onze neus achterna’ en zien wel waar we terecht komen. Waar we lunchen, een ijsje halen, even gaan uitrusten en waar we later naar teruggaan om het nog eens te bekijken.

En daarnaast is er nog veel meer te doen in Drenthe: het Gevangenismuseum in Veenhuizen, Hunebedden bekijken, Wildlands Emmen en niet te missen: de Nationale Parken! Ik zou zeggen: trek erop uit in Drenthe en laat je verrassen!

Gevangenismuseum Veenhuizen

Een hele fijne vakantie gewenst,

Marian