Pas op voor de Bokkenrijders!

Geschreven op 30 augustus 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Bokkenrijders uitgelicht

Vroeger was men in Nederland dol op legenden. Er werd geloofd in heksen, geesten in spookhuizen en demonen, maar ook in Witte Wieven, De Vliegende Hollander en de Bokkenrijders. De keerzijde van de medaille was dat er allerlei wilde verhalen de ronde deden en dat vaak onschuldige mensen de dupe werden van angst. Kijk maar naar de heksenvervolging, maar ook de Bokkenrijders hadden het zwaar.

Een restaurant met een verhaal

In het zuiden van Limburg vind je heel veel mooie locaties. Vele van die locaties zijn landelijk, gastvrij en gezellig. Gasterij Kasteel Terborgh is er een van, maar Kasteel Terborgh kent ook een bloederige geschiedenis. Tegenwoordig kan je hier heerlijke pannenkoeken, broodjes en Limburgse vlaaien eten. En natuurlijk ook verse biertjes van de tap drinken.

Deze plek, waar je vandaag de dag kan genieten van heel veel lekkers, was in de 18de eeuw het toneel van de ondergang van de Bokkenrijders. Hier werden rechtszittingen gehouden en er waren kerkers en pijnbanken. Ook werd een aantal Bokkenrijders hier, op deze plek, aan de galg gehangen. Maar hoe zat het ook alweer met die Bokkenrijders?

Gasterij kasteel Terborgh binnen

De Bokkenrijders van Limburg

Heb je nog nooit van de Bokkenrijders gehoord? In het zuiden van Limburg en in delen van België zijn ze zowel beroemd als berucht. Maar wie of wat waren het nou precies? Is het een legende, zoals de Vliegende Hollander of is een waargebeurd verhaal?

kapiteinvandebokkenrijders

Duivels ritueel

Tussen 1740 en 1798 werden Limburg en grote delen van België opgeschrikt door een golf brandstichtingen en gewelddadige berovingen. De daders hadden het met name gemunt op grote boerderijen en pastorieën. Deze stroperijen joegen de plaatselijke bevolking zoveel angst aan, dat de wildste verhalen ontstonden. Zo werd er beweerd dat de overvallers vanuit de lucht kwamen aanrijden op woeste bokken. Dat vliegen zou mogelijk zijn geweest door het opzeggen van de spreuk: “over huis, over tuin, over staak en dat tot Keulen in de wijnkelder”.

Het rijden op de bok werd gezien als een duivels ritueel: de Bokkenrijders zouden een pact met de Duivel hebben gesloten. Er werd gefluisterd dat de Bokkenrijders in ruil daarvoor eenmaal per jaar naar de Mookerheide moesten komen om hun meester, de Duivel, te dienen…

standbeeld Bokkenrijders

Robin Hood-achtige status

De Limburgse gemeente Schinnen, waar Gasterij Kasteel Terborgh gevestigd is, werd aangewezen tot het broeinest van de activiteiten van de Bokkenrijders. Haar leider, de Zwarte Kapitein, zou hiervandaan komen. Er zijn nu aanwijzingen dat de Bokkenrijders geen samenwerkende roversbende was, maar bestond uit individuele criminelen. Overdag woonden en werkten zij in dezelfde dorpen die zij ’s nachts plunderden.

De overvallen werden gepleegd omdat er sprake was van een groot sociaal onrecht. Door de roofpartijen op grote boerenbedrijven en pastorieën kregen de Bokkenrijders een Robin Hood-achtige status. Voor velen van hen had het verhaal geen happy-end. Van de 600 veroordeelde Bokkenrijders werd 90% opgehangen. Het lijk lieten ze vaak dagenlang aan de galg hangen om andere Bokkenrijders af te schrikken. Bij de ondervragingen werden folteringen toegepast waardoor vele onschuldige mensen ter dood werden veroordeeld.

Stammenderbos

De Bokkenrijders in Limburg

De Bokkenrijders behoren tot het immaterieel cultureel erfgoed van Limburg en daarom zie je ze veel terug in het straatbeeld. Zo ook in het Stammenderbos. Dit is een van de vele mystieke bossen die rondom Gasterij Kasteel Terborgh liggen en behoren volgens de legende tot het land van de Bokkenrijders. Het personeel van Gasterij Kasteel Terborgh helpt je graag aan een mooie wandelroute in dit prachtige, met historie doordrongen bos.

Gasterij kasteel Terborgh

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief!