Skiles in Nederland

Geschreven op 5 oktober 2022
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ester
Ester

Het is winter. We zitten lekker op de bank gekropen onder een dekentje en een goed boek. Maar ondertussen kijken veel van ons ook uit naar de voorjaarsvakantie. Want dan reizen vele Nederlanders af naar de Europese bergen om te gaan skiën! Maar hoe goed voorbereid ben jij? Ben je al een ervaren skiër, moet je het nog helemaal leren of kan er nog wel wat aan je techniek worden geschaafd? En hoe zit het met je kinderen? Gaan ze op vakantie de hele week in een klasje of laat je ze skiles in Nederland volgen zodat jullie in de sneeuw gezellig met z’n allen op pad kunnen?

Skibanen in Nederland

Dat er in Nederland meerdere skibanen zijn is niet onbekend. Maar wist je dat er in heel Nederland maar liefst 78 verschillende locaties zijn waar je kan leren skiën of snowboarden? Er zijn sneeuwbanen zoals Snowworld, maar ook verschillende borstelbanen en rolskibanen. Door het hele land kan je dus terecht voor ski- of snowboard lessen. Voor je kind, maar ook voor jezelf. Maar als er zo veel keuze is, waar kies je dan voor?

Wij geven je hier een aantal tips en natuurlijk laten we je ook weten welke skicentra altijd leuk zijn om te bezoeken en skiles in Nederland te volgen!

Leren skiën

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met leren skiën. Dat zie je al als je tijdens jouw wintersportvakantie voorbij wordt geskied door een groepje kleine hummeltjes, terwijl jij net weer opkrabbelt van de onbedoelde pirouette die je net op de piste maakte. Die kleintjes volgen braaf de meester of juf en denken niet na over vallen en vinden niets eng. De basis van skiën kan dus niet vroeg genoeg worden gelegd.

Belangrijk bij het leren skiën is dat je niet alleen leert wat je moet doen, maar ook zo goed mogelijk de ervaring van een echte berg en echte sneeuw kan voelen. Mijn kinderen hebben hun eerste skimeters gemaakt op de borstelbaan. Daar beginnen ze met een stroeve mat waarbij je techniek hard nodig is om vooruit te komen. De kinderen werden daardoor dus gedwongen de juiste dingen te doen wilden ze een beetje snelheid kunnen maken.

Wel bleek de overgang van de mat naar de echte sneeuw een onverwachte stap. De eerste keer dat ik met mijn zoon in Oostenrijk uit de lift stapte de echte piste op, leek hij wel Bambi op het ijs. Gelukkig duurde het niet lang voordat hij aan de gladde sneeuw was gewend. Zijn geleerde techniek pakte hij supersnel op en hij skiede zijn eigen moeder in no-time voorbij.

Maar ook voor ons volwassenen zijn een aantal lessen voordat jij je heil zoekt in de besneeuwde Alpen of Dolomieten echt niet verkeerd. Al is het maar om je lichaam weer even te laten wennen aan de toch wat onnatuurlijke houding. Maar ook om weer even op scherp gezet te worden met je techniek. Want onbedoeld gaan de meesten toch al snel weer te ver naar achteren hangen waardoor je op de berg nog wel eens iets meer snelheid maakt dan bedoeld….

Verschillende locaties voor skiles in Nederland

Ski- en snowboard les volgen op de borstelbaan kan bijvoorbeeld bij Outdoor Valley Wintersport in Bergschenhoek en bij Skipiste Nieuwegein.

Dit zijn allebei locaties met verschillende skipistes, maar ook een winkeltje en een gezellige horeca gelegenheid waar je voor of na het skiën nog gezellig met elkaar aan de warme chocolademelk en appeltaart kan.

In Nederland zijn er ook verschillende sneeuwhallen. Hierbij hebben de kinderen niet alleen de ervaring van een ‘berg’ om vanaf te skiën, maar wennen de ook gelijk aan het gevoel van skiën op sneeuw. En alle sneeuwbanen in Nederland hebben hun locatie als sfeervolle skiplek ingericht met een apres-ski-achtige inrichting en gezellige restaurants zodat je ook gelijk een hapje kan blijven eten.

In de sneeuw skiën in Nederland kan je bij De Uithof in Den Haag. En heeft Snowworld tegenwoordig 5 verschillende locaties. In Zoetermeer, Rucphen, Velsen en Snowworld Landgraaf, waar je zelfs kan blijven slapen in het Snowworld hotel.

(nog) Beter leren skiën

Het is niet alleen voor kinderen belangrijk om te leren skiën, maar ook voor ons. En zelfs als je al jaren skiet, kan je jouw techniek blijven verbeteren. Want hoe beter jouw techniek is, hoe kleiner de kans op blessures of ongelukken en hoe zekerder jij in de bergen op jouw latten staat. Het verbeteren van je techniek kan je niet altijd even goed bij de reguliere skischolen in jouw wintersportgebied. Deze geven vaak in groepsverband maar tot een beperkt niveau les.

Het is dan beter om privé les te nemen of om les te nemen op een skirolband. Doordat je op een rolband juist niet wordt afgeleid voor hoogte, diepte of sneeuwomstandigheden, kan jij je met jouw instructeur volledig richten op jouw techniek. Je voelt veel beter wat je verkeerd doet en als het goed gaat hoe dat dan hoort te voelen. In heel Nederland vind je locaties waar je op de rolband ski- en snowboardles kan volgen. Dit kan zowel Privé en in groepsverband (al zijn de groepen klein doordat er meestal maximaal 3 personen gelijktijdig op de baan passen). Voorbeelden van dit soort skicentra zijn Roundhill Dordrecht, Alpine SportsDen Hoorn en Skicentrum Heemskerk en Ski & Snowboard Xperience in Alphen aan den Rijn kan je naast privélessen ook in groepslessen worden ingedeeld met mensen van hetzelfde skiniveau. Onze blogster Marian heeft haar kinderen op skiles zitten Ski & Snowboard Xperience in Alphen en in een blog vertelt wat haar ervaringen daar zijn.

Leuke skibanen voor een dagje uit

Wil je van het skiën een leuk uitje maken? Verschillende skibanen in het land organiseren regelmatig zelf leuke activiteiten, maar bieden jou ook activiteiten op maat. Zo kan je bij De Uithof in Den Haag en bij de locaties van Snowworld een leuk kinderfeestje organiseren. Maar ook op de verschillende rolbanen worden leuke kinderfeestjes georganiseerd.

De locaties van Snowworld hebben ook verschillende zalen waar jij jouw eigen evenement kan organiseren. Een feestje of zakelijke bijeenkomst bijvoorbeeld. Daarnaast hebben al deze locaties sfeervolle en ruime restaurants, waar je niet alleen een hapje met elkaar kan eten, maar ook kan aanschuiven met grote groepen. Tijdens feestdagen zoals Pasen en kerst, of met Moederdag en Valentijn worden er regelmatig gezellige brunches of fondueavonden georganiseerd.

Bij de Uithof kan je naast skiën ook schaatsen, klimmen, nerfen, karten en lasergamen. Bij Snowworld hebben ze op beide locaties uitgebreide fitnessruimtes en een mooi buitengebied waar je kan sporten, wandelen, hardlopen of fietsen. En in Landgraaf vind je naast de sneeuwhal met hotel ook nog eens een heus klimpark én rodelbaan. Er is dus volop te beleven!


 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox