Spookhuizen: The Winchester Mystery House, Amerika

Geschreven op 30 april 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Spookhuizen WMH Uitgelicht

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn er bijna tot geen uitjes te bezoeken de komende tijd. Maar wij willen jullie wel blij maken met onze blogs. Voordat ik bij OpstapmetLisa kwam werken, had ik een blog over griezelige plekken in de wereld. Ik vind vooral de geschiedenis achter bepaalde huizen en verhalen geweldig! Omdat ons blog over echte spookhuizen in Nederland veel door jullie is gelezen, maken wij nu een serie over spookhuizen in de wereld. Want er wordt wereldwijd overal flink gespookt. Deze week het vreemde huis van Sarah Winchester.

Sarah Winchester

Toen William Winchester in 1881 stierf, liet hij zijn vrouw een enorme erfenis na. Sarah erfde niet alleen de 20,5 miljoen dollar van haar man, maar ook 50% eigenaarschap in zijn bedrijf, de Winchester Repeating Arms Company. Dat leverde haar nog eens $2000,- per dag op, maar het geld hield zij niet voor zichzelf. Dat geld was namelijk voor de geesten. Sarah Winchester geloofde er namelijk heilig in dat zij werd achtervolgd door de slachtoffers van haar man’s geweren. Een medium vertelde haar naar het Westen te verhuizen en daar een huis te bouwen voor de geesten. Er moest non-stop aan gebouwd worden en het mocht nooit af zijn. Alleen dan zou Sarah rust kunnen vinden. De door depressies getergde Sarah volgde het advies op en kocht in 1884 een bouwvallige boerderij in San Jose, Californië.

Het huis: de constructie en comfort

Westminster Mys House

Grappig genoeg is er geen enkele architect betrokken geweest bij de bouw van het huis. Er zit dan ook geen enkele structuur in deze ruim 160 kamertellende laat-Victoriaanse villa. Hoewel de bouw begon in 1884 is het van alle gemakken voorzien. Zo zijn er toiletten binnen, iets dat zelden voorkwam in die tijd. Er was ook warm stromend water en, jawel, centrale verwarming. Er zijn ook drie liften in het gebouw aanwezig, omdat Sarah op latere leeftijd niet meer goed ter been was. Daarnaast zijn er in het huis een aantal extra lage trappen te vinden omdat zij op het laatst haar voeten maar een paar centimeter kon optillen.

Van de 160 kamers zijn er 40 slaapkamers, twee balzalen, waarvan er één niet af is, 47 open haarden, 17 schoorstenen, 2 kelders en 10.000 ramen, waarvan velen glas-in-lood van Tiffany’s. De vloeren zijn van met de hand ingelegd hout en in alle kamers hangen zilveren en gouden kroonluchters. Een grappig element van het huis is wel de kast die, wanneer geopend, toegang geeft tot maar liefst 30 kamers van het huis! Het huis zelf is gemaakt van hout, maar omdat Sarah de kleur van het hout niet mooi vond, moest het hele huis met de hand geschilderd worden. Dat werd met maar liefst 78.000 liter verf gedaan.

Het huis dat nooit af mag zijn

Eerst was het huis 7 verdiepingen hoog, maar door de grote aardbeving van 1906 stortte een deel van het huis in. Sarah heeft toen urenlang opgesloten gezeten in haar slaapkamer. De bovenste verdiepingen werden dichtgetimmerd en nooit gerepareerd, omdat één van de voorwaarde was dat het huis nooit af mocht zijn. Doordat de fundering “zweeft” is, de schade door de beving beneden beperkt gebleven. Weer zo’n modern staaltje bouwkunst voor die tijd.

Arme, gekke Sarah

Dat Sarah niet helemaal spoorde, wordt duidelijk als je beter naar het huis gaat kijken. Er zijn namelijk trappen die nergens naartoe leiden en deuren die toegang geven tot een blinde muur, of zoals op de tweede verdieping, aan het luchtledige. Je moet dus niet de verkeerde deur nemen. Ook zijn er ramen die simpelweg uitkijken op andere ramen van het huis. Je komt van het ene in het andere labyrint terecht. Vandaar ook dat men niet met zekerheid kan zeggen hoeveel kamers er daadwerkelijk zijn. Men raakte steeds de weg kwijt tijdens het tellen. Sarah geloofde dat het huis de geesten zou verwarren zodat ze haar nooit zouden kunnen vinden. Ook sliep zij elke dag in een andere kamer. Zo kwam het dat zij na de aardbeving uren opgesloten heeft gezeten in haar slaapkamer; het personeel kon haar simpelweg niet vinden.

De vloek van de Winchesters

WMH binnen

Sarah was niet altijd zo vreemd; zij was een graag gezien persoon. Toen ze met William trouwde in 1862 erfde hij het bedrijf van zijn ouders. De zaken gingen goed en de Winchesters werden stinkend rijk. Vanaf 1866 begon het noodlot echter toe te slaan. Annie, hun dochter, overleed op zeer jonge leeftijd en William zelf overleed 15 jaar later aan tuberculose. Sarah, die al niet over de dood van haar dochtertje heen kon komen, raakte hierdoor in een zware depressie. Ze bracht daarom een bezoek aan het medium die haar vertelde van de wraakzuchtige geesten. Sarah was als de dood voor de geesten en deed alles hen gunstig te stemmen. Zo hield zij iedere nacht een seance waarin de geesten haar vertelden wat er de volgende dag verbouwd moest worden.

Het huis tegenwoordig

Sarah stierf in haar slaap op 5 september 1922. Na haar overlijden werden de werkzaamheden aan het huis meteen neergelegd. Haar bezittingen werden verdeeld onder haar nicht en persoonlijke secretaris. In haar testament sprak zij echter niet over het huis zelf. Het huis werd gezien als een waardeloos huis vanwege de verwoesting van de aardbeving, de vreemde constructies en vanwege het feit dat het onaf was. En de spoken? Die wonen er nog steeds. Het programma Ghost Adventures (te zien op Spike) heeft er bewijs voor gevonden. Het huis is tegenwoordig open voor het publiek. Er worden dagelijks verschillende tours aangeboden. Op iedere vrijdag de 13e en op Halloween zijn er ’s avonds “zaklamptours”. Deze zijn niet geschikt voor kinderen en mensen die snel bang zijn. Dit is wel een van de meest bijzondere spookhuizen van de wereld!

Wil je nog meer lezen over andere spookhuizen in de wereld? Kijk dan snel hier!