Tips voor de leukste uitjes in Utrecht

Geschreven op 15 maart 2023
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Utrecht centrum (dreamstime)

Hoewel ik zelf uit Zuid-Holland kom, is Utrecht wel een van mijn favoriete steden voor een dagje op stap. Ik kom graag in Utrecht voor een dagje shoppen, zeker in de smalle zijstraatjes net aan de rand van het centrum, of een bezoek aan een van de theaters en musea die Utrecht rijk is. De terrassen zijn ook geweldig, zeker in de zomer. Utrecht bruist echt! In dit blog neem ik je mee naar de leukste plekken in Utrecht.

Het centrum van Utrecht

De Domtoren is natuurlijk de bekendste hotspot in Utrecht en met maar liefst 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland. De Domtoren is te vinden op het, hoe kan het ook anders, Domplein. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Domtoren en het Domplein? Je kan dit ontdekken met de gratis stadstourHet verhaal van het Domplein’. Het Domplein bevindt zich in het midden van het stadscentrum, dus daaromheen vind je volop leuke winkels, restaurants en koffiebars om lekker te kunnen shoppen en chillen.

Daens Utrecht

Shoppen, shoppen en nog eens shoppen

In het centrum van Utrecht vind je alle bekende winkelketens. Maar veel leuker zijn de kleinere boetiekjes. Wat dacht je van Styled by Juuls op de Korte Janstraat of La Palmerie in de Schoutenstraat of je garderobe aan te vullen? En bij Le Ballon op de Steenweg vind je de leukste kinderkleding.

Voor de leukste sieraden en accessoires kan je terecht bij Beadies en Pracht.nl op de Oudegracht, My Silver op de Vismarkt en Vonk Sieraden op de Lijnmarkt. De beste lekkernijen haal zoal je bij de Koekfabriek en Bigoli op de Schoutenstraat, het Utregs Wijnhuis Achter de Dom en Locals Utrecht op de Vismarkt. En zo zijn er nog veel meer speciale en lokale winkels te vinden in het centrum van Utrecht.

Wil je shoppen en een hapje of drankje optimaal met elkaar combineren? Dan is Daen’s op de Minrebroederstraat, vlakbij het Stadhuis een echte aanrader. Deze conceptstore bestaat uit een drieluik van mode, accessoires en eetcafé.

Hoog Catharijne

Voor wie al jaren niet meer in Utrecht is geweest, breng dan ook zeker een bezoek aan Hoog Catharijne. Dit winkelcentrum is in de afgelopen jaren helemaal gerenoveerd en is nu een prachtig winkelcentrum met maar liefst 126 winkels en 29 restaurants. Absoluut de moeite waard!

Hoog Catharijne (dreamstime)

De leukste koffietentjes

Winkelen maakt dorstig en moe. Je zal dan tijdens een dag winkelen in Utrecht ook graag willen neervlijen bij een sfeerlvol koffietentje. Wij geven je een paar tips:

  • Broei vind je aan de Oosterkade. Een ontbijt- en lunchroom waar ze hun eigen brood bakken, ijs draaien en naast lekker eten ook nog eens heerlijke koffie en thee op de kaart hebben staan.
  • Bij 30 ml Coffee Roarsters draait het allemaal om het maken van de lekkerste koffie met de beste gebrande koffiebonen. Natuurlijk kan je hier ook lekker lunchen of borrelen, maar als je hier komt mag een een goede kop koffie echt niet overslaan. Je vind vestigingen op Vredenburg, de Zadelstraat en de Grauwaartsingel.
  • Broodnodig op de Burgemeester Reigerstraat is een Zweedse Bakkerij en Lunchroom met een gezellige en inrichting. Biologisch, sojamelk, of lactosevrij. Het kan allemaal.

Stukje dorp in de stad

Als je net wat verder loopt dan het geijkte stuk langs de Oudegracht alleen, vind je een bijzonder stukje van het centrum. Want als je van de Vismarkt de Oudegracht- Tolsteegzijde afloopt, kom je na een stukje grachtenwoningen uit op de Twijnstraat.

De Twijnstraat ligt midden in het Museumkwartier in Utrecht en is de oudste winkelstraat van Utrecht. Omdat deze straat net wat buiten het centrale deel van het centrum ligt, is dit echt een stukje van de Utrechters.

Hier vind je dan ook mooie oude geveltjes en de keurslager, de visboer, de bloemist, de kaaswinkel en de groentewinkel zoals je ook in de gemiddelde dorpsstraat terugvindt. Verder zijn er ook gezellige koffietentjes, kleine eetcafétjes, originele cadeauwinkeltjes en modezaakjes. De Twijnstraat staat niet voor niets bekend als ‘dorpje in de stad, waar iedereen elkaar kent’ en is zeker de moeite waard om doorheen te wandelen.

Aan het einde van de Twijnstraat vind je het Centraal Museum, het Filmhuis Louis Hartloper en een tweetal gezellige terrassen.

Utrechts terras

Weekendje weg in Utrecht

Wil je blijven slapen in Utrecht, dan kan ik Hotel BUNK zeker aanraden. Een mooi hotel direct aan de gracht op de Catharijnekade. Maar ook het Leonardo hotel is perfect gelegen in het centrum van Utrecht op de Vredenburg. Ben je op zoek naar iets echt bijzonders? Logeer dan bij Slapen onder de Dom, een gastenverblijf in een van de werven onder de Dom.

Ben je op zoek naar een goed restaurant in Utrecht? Die vind je in het blog De beste restaurants in Utrecht.

Ontdek Utrecht actief

Niet iedereen is dol op winkelen. Vind jij het leuker om een stad op een meer actieve manier te verkennen? Dat is er ook voor jou genoeg te doen in Utrecht!

Aan het begin van dit blog hadden we het al over de Domtoren. Deze kan je zowel overdag als ’s avonds beklimmen. Je kan je voorstellen dat het uitzicht waanzinnig is!

Natuurlijk zijn er ook volop rondvaartboten die je meenemen over de Utrechtse grachten. Maar dit kan je ook zelf doen door een sloep te huren of te gaan suppen of kanoën. Of laat je rondleiden door een gids. Zo neemt gids Raphael je met zijn Utours mee op de fiets, in de kano of te voet.

Kanoën in Utrecht

Meer dan alleen de stad Utrecht

Utrecht is veel meer dan de stad Utrecht alleen. In de hele provincie is er van alles te doen en kan je er heerlijk op uit! Het belangrijkste natuurgebied is de Utrechtse Heuvelrug, waar je je echt even in een heel andere omgeving waant. Er is volop ruimte om uitgebreid te fietsen en wandelen. Ook hierover geven je graag tips!

Wandelend de Utrechtse natuur verkennen

De Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk hét natuurgebied van Utrecht! Een mooie wandeling door dit gebied is deze wandeling van 17 km. Deze route is heel afwisselend! Een andere leuke wandelroute is De Groene Route, een wandeling door Het Groene Hart, tussen Harmelen en Woerden. Deze wandeling is 11 km lang en gaat door polderland en weidegebied. Een wandeling langs de Hollandse Waterlinies is ook een aanrader! Deze route is 16 km lang, dus je bent er even zoet mee. De Klompenroute Daatselaarsepad van 14 km is ook heel leuk om te doen. Je wandelt dan uiteraard door agrarisch gebied. Een ander leuk klompenpad is het Klompenpad Lint- en Liniepad van 9,7 km. Je komt tijdens deze wandeling ook op heel gave plaatsen, dus echt een aanrader!

Fietsen man en vrouw

Fietsen door landelijk en natuurgebied

 Een mooie, lange fietsroute langs de waterwerken van Utrecht is de Route van Jan Blanken. Deze route is 75 km lang en brengt je langs de Waterlinies, forten, polders en historische vestingssteden. De Ronde Venenroute van 39 km is een mooie fietsroute door het weideveengebied in Utrecht. In de omgeving van Veenendaal is het soms flink klimmen geblazen. Deze route is daarop geen uitzondering maar de omgeving maakt heel veel goed. De route is gelukkig ook niet heel erg lang, iets meer dan 32 km. Ben je een kaasliefhebber? Dan is de Boerenkaas Fietsroute Pape-Copen echt heel leuk. Deze route van 29 km start in het Kaaspakhuis van Woerden en gaat via Papekop, Oudewater en Driebruggen weer terug naar Woerden. Dol op kastelen? Dan is de Kastelen Fietsroute Groene Hart van 64 km echt wat voor jou.


Credits foto’s: Dreamstime, Canva.com en Opstapmetlisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox