Terug in de tijd met deze musea van oudheden

Geschreven op 18 april 2023
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Musea van oudheden

Er zijn veel musea in Nederland. Musea met kunst, musea over een bepaalde stad en musea met een bepaald thema. In dit blog staan we stil bij musea die iets vertellen over het verleden. Hoe leefden de mensen vroeger? Waar leefden ze van enzovoort.

Het Archeon in Alphen aan den Rijn

Het Archeon is al jaren een begrip in Nederland als het gaat om musea over lang vervlogen tijden. Grote kans dat je er zelf bent geweest met school vroeger. Het Archeon vertelt op een leuke en speelse manier over de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Vroege Middeleeuwen. Ieder seizoen is er ook een bepaald thema waaraan leuke activiteiten verbonden zijn. Superleuk voor jong en oud!

Musea van oudheden

Het Hunebedmuseum in Borger

In het Drentse Borger en omstreken vind je veel bewijs van het leven in vroeger tijden. In verschillende delen van Drenthe zijn hunebedden te vinden, zoveel zelfs dat er een heuse Hunebed Highway te vinden is! Het Hunebedmuseum in Borger vertelt het verhaal van de mensen die de prehistorie in dit deel van ons land leefden. Je vindt hier ook het grootste hunebed van Nederland.  Blogster Sonja is onlangs zelf in dit museum van oudheden met haar gezin hier geweest. Lees haar blog hier.

Musea van oudheden

PreHistorisch Dorp in Eindhoven

Het PreHistorisch Dorp is een openluchtmuseum in Eindhoven. Het is daardoor niet het gehele jaar geopend. Dit museum gaat veel verder dan alleen de Prehistorie: ook de tijden van de Vikingen en de Middeleeuwen komen voorbij in dit themapark. Net als bij het Archeon lopen er echte mensen rond in dit museum waardoor je dagje uit nét even iets meer speciaal wordt!

Musea van oudheden

De Romeinse katakomben in Valkenburg

Zuid-Limburg staat bekend om haar grotten: zo vind je de grotten van de St. Pietersberg bij Maastricht en de Gemeentegrot in Valkenburg. Maar in Valkenburg kan je ook de Romeinse Katakomben bezoeken. Daal af naar de schitterende en kleurrijke grafkamers van belangrijke en minder belangrijke Romeinen. En na je bezoek kan je ook een bezoek brengen aan de kasteelruïne van Valkenburg. Kijk rond in dit ooit machtige kasteel dat uitkijkt over Valkenburg. Ook zeer de moeite waard!

Musea van oudheden

Het Oertijd Museum in Boxtel

In Boxtel vind je een van de grootste geologische opgravingen van Nederland. In het Oertijd Museum kan je oog in oog komen te staan met dinosaurussen, leer je alles over fossielen en ontdek je oeroude bomen en gewassen in het Arboretum. Kinderen kunnen zich prima vermaken in de grote speeltuin. Dit museum is één grote ontdekkingsplek!

Musea van Oudheden

Het Noordbrabants Museum

In het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch vertelt je het verhaal van Brabant. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te bekijken zoals Van Gogh in Brabant en de geschiedenis van de Efteling. Daarnaast vind je er veel kunst, hedendaags en uit het verleden. Let op: een tijdslot reserveren voor dit museum is verplicht!

musea van oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je niet alleen stukken die te maken hebben met de geschiedenis van Nederland, maar ook met de rest van de wereld. Zo zijn er topstukken te vinden uit Egypte. Door steeds veranderende tentoonstellingen is je bezoek aan dit museum nooit hetzelfde.


Foto’s: www.canva.com en OpstapmetLisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.